Ştiri

Guvernul a anunţat noi restricții pentru limitarea răspândirii coronavirusului

Guvernul a aprobat noile restricții pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu coronavirus. Acestea au fost propuse de CNSU, după o ședință care a avut loc joi.

Potrivit documentului propus de CNSU și adoptat de Guvern, în localitățile cu o incidență mai mare de 7,5 cazuri COVID la mia de locuitori va fi interzisă circulația în afara locuinței după ora 20:00, cu două ore mai devreme față de restul localităților. Măsura se va aplica și în localitățile în care incidența este mai mare de 4 cazuri la mia de locuitori în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Publicitate

De asemenea, magazinele vor fi închise de la ora 18:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în localitățile cu o rată mai mare de 4 la mia de locuitori, iar acolo unde incidența este mai mare de 7,5 cazuri la mie, măsura se va aplica pe tot parcursul săptămânii.

Se închid și sălile de fitness în localitățile cu o rată mai mare de 4 la mie. Totodată, Guvernul a luat mai multe decizii pentru a permite circulația în noaptea de Înviere.

Vezi AICI care e rata de incidenţă în toate localităţile judeţului Covasna

Premierul Cîțu a anunțat că Guvernul a adoptat noi măsuri restrictive, pentru limitarea răspândirii pandemiei, iar secretarul de stat Raed Arafat a detaliat măsurile.

Principalele măsuri:

 • La o incidență de peste 4 la mie, în zilele de weekend (vineri, sâmbătă, duminică), circulația e permisă până la ora 20, iar operatorii economicii pot rămâne deschiși până la ora 18.
 • La o incidență de peste 7,5 la mie, circulația persoanelor este permisă doar până la ora 20 toată săptămâna, iar operatorii economicii rămân deschiși până la 18 la fel, toată săptămâna.

Șeful DSU a mai precizat că circulația persoanelor va fi permisă în noaptea Paștelui catolic până la ora 2 noaptea. „S-a discutat și de perioada Paștelui Ortodox (1-2 mai) – și atunci vor fi stabilite ore speciale, însă nu apare în hotărârea de guvern, căci este valabilă până pe 14 aprilie. Va exista o nouă hotărâre de guvern”, a adăugat acesta.

Principalele declarații la finalul ședinței de guvern:

Florin Cîțu:

 • azi am avut o intalnire cu toate cultele si cu ministerele si comitele de specialitate
 • am luat cateva decizii care vor ajuta la reducerea efectelor pandemiei
 • am adoptat cateva masuri pentru mediul de afaceri. Pt. HORECA, perioada de scutire cu 90 de zile se prelungeste. rambursare tva pana la inceputul anulului 2021, masura care va ajuta companiile
 • am alocat sumele necesare pt tichetele de masa, minerii care erau in greva foamei din Suceava
 • vom trimite în acest weekend inca 50.400 doze de vaccin catre Republica Moldova
 • campania de vaccinare: ne asteptam sa avem 2,4 milioane de doze la finalul lunii martie, dar avem de fapt 2,6 mil
 • modalitatea de calcul, cele doua formule nu au implicatii reale semnificative, pentru acuratete e bine sa le folosim. nu au avut niciun fel de implicatii reale faptul ca anul trecut au fost folosite alte formule
 • măsurile pe care le luam sunt sigur ca vor duce la dezbateri in spatiul public, dar repet, Romania are printre ele mai relaxate masuri din UE. scopul meu e sa tinem economia deschisa.
 • masuri care sa ne dea noua posibilitatea sa acceleram campania de vaccinare

Raed Arafat:

 • unde incidenta e peste 4 la mia de locuitori in ultimele 14 zile, urmeaza ca in zilele de vineri, sambata, duminica, circulatia sa fie permisa doar pana la 20.00, si nu pana la 22.00 ca acum, iar pentru operatorii economici, activitatea va fi permisa pana la 18.00
 • revenirea se face cand incidenta scade sub 3 la mia de locuitori
 • dacă incidența depășește 7,5 la mie, măsurile sunt valabile pe toată durata săptămânii.
 • pt noaptea de 27.03 si 28.03, masura de circulatie va fi limitata sau mai bine zis extinsa pana la ora 22.00 pentru persoanele care participa la servicii religioase,
 • pentru noaptea de 3 aprilie spre 4 aprilie se va permite circulatia persoaneleor intre 20 si 02:00 pentru slujbe religioase, Paste Catolic
 • unde incidenta depaseste 4 la mie, salile de fitness se inchid
 • a fost actualizată lista țărilor care se află în zona roșie. Marea Britanie nu se mai află pe această listă, se va putea călători fără carantină din UK spre România

Lucian Bode:

 • închiderea pe o durată de 15 zile sau 30 de zile a sediului operatorului economic care nu respectă restricțiile
 • scopul nu este de a sanctiona cetatenii si agentii economici, ci de a limita raspandirea pandemiei

Lista restricțiilor adoptate de Guvern

Se propune modificarea și completarea măsurilor adoptate pentru prevenirea răspândirii și controlul infecțiilor generate de virusul SARS-CoV-2, valabile pe perioada stării de alertă, după cum urmează:

 1. Reducerea intervalului orar, în care este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 2000, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.
 2. Reducerea intervalului orar, în care este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 2000 pe întreaga durată a săptămânii. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 7 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura prevăzută la lit. a).
 3. Limitarea intervalului de timp în care este permisă desfășurarea activității operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 1800 pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.
 4. Limitarea intervalului de timp în care este permisă desfășurarea activității operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 1800 pe întreaga durată a săptămânii. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 7 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura prevăzută la lit. c).
 5. Suspendarea activității operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport/fitness, în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.
 6. În perioadele 03.04-04.04.2021 și 01.05–02.05.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 2000-0200 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase.
 7. În datele de 27.03.2021 și 28.03.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 1800-2200 pentru deplasarea și participarea la serviciile religioase oficiate pentru sărbătoarea Pesah.
 • Prin excepție de prevederile art. 1, lit. c) și d), în intervalul orar 1800-0500, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.
 • Se abilitează ministerele de resort să modifice ordinele comune care reglementează condițiile de desfășurare a activității operatorilor economici pentru limitarea răspândirii COVID-19, în sensul stabilirii concrete a numărului maxim de persoane cărora le este permis simultan accesul în interiorul incintelor acestora raportat la suprafața obiectivelor.
 • (1) Prin ”incidența cumulată în ultimele 14 zile” se înțelege incidența cumulată a cazurilor calculată pe un interval de 14 zile, cuprins între a 17-a zi și a 3-a zi, anterioare datei în care aceasta se realizează, prin raportare la numărul de persoane din fiecare localitate, actualizat săptămânal de Direcția pentru Evidența Populației și Administrarea Bazelor de Date.

Zilnic, pe baza rezultatelor testelor persoanelor nou confirmate, gestionate în aplicația “corona-forms”, Serviciul de Telecomunicații Speciale va prezenta automat, la ora 10:00, pe platforma “alerte.ms.ro” rezultatul calculului ratei de incidență.

Publicitate
banner we radio