Ştiri locale

Furnizarea apei calde în blocurile din Întorsura Buzăului, reluată la toamnă

Furnizarea apei calde în blocurile din oraşul Întorsura Buzăului, care nu mai beneficiază de acest serviciu de la jumătatea lunii mai, va fi reluată la toamnă, decizia fiind luată miercuri, în cadrul şedinţei Consiliului Local.

Primarul Raul Urdă a declarat că furnizarea apei calde a fost oprită din cauza pierderilor considerabile pe care le înregistrează centrala termică pe timpul verii, acestea cifrându-se la circa 50.000 de lei pe lună.

Publicitate

În urma dezbaterilor s-a convenit ca centrala să fie repornită la toamnă, când vremea se va răci şi se va da drumul şi la căldură în apartamente, în acest fel stopându-se pierderile pe timpul verii şi făcându-se economie la combustibil, care este tot mai scump şi mai greu de găsit.

„Pierderile sunt de aproape 50.000 de lei pe lună. Şi aşa subvenţionăm iarna foarte mult şi nu ştiu dacă e corect sau nu să cheltuim din bugetul local nişte sume enorme doar pentru o parte din populaţia oraşului, cât timp din aceşti bani am putea repara trotuarele sau am putea face ceva de care să beneficieze toată lumea. Avem un proiect depus pe POIM, dar chiar şi aşa va trebui să extindem reţeaua şi să atragem noi clienţi pentru ca sistemul să fie eficient”, a declarat Raul Urdă.

În opinia sa, soluţia cea mai potrivită ar fi realizarea unei noi centrale, cu trei cazane, în acest scop fiind depus spre finanţare un proiect în cadrul Programului Operaţional de Infrastructură Mare (POIM).

Potrivit directorului centralei, Sala Elemer, este al treilea an în care centrala este oprită pe timpul verii din cauza pierderilor; o parte dintre locatarii blocurilor şi-au pus boilere electrice în apartamente, iar ceilalţi îşi încălzesc apă caldă la aragazul cu butelie, pentru că în Întorsura Buzăului nu există gaz metan.

„Furnizarea apei calde s-a oprit pe 12 sau 13 mai. Sunt 580 de apartamente în 43 de scări. La sfârşitul primăverii, s-a făcut un sondaj şi a rezultat că 80% ar fi de acord să primească apă caldă de la centrală, chiar şi dintre cei care şi-au montat boilere electrice. Noi am făcut reviziile la centrală, totul este în regulă, poate fi pornită oricând”, a declarat Sala Elemer.

Centrala termică din Întorsura Buzăului, care funcţionează cu biomasă, a fost pusă în funcţiune în anul 2004 printr-un program finanţat de guvernul danez şi cel român, care au sprijinit instalarea unor centrale similare şi în localităţile Gheorgheni, Huedin, Vatra Dornei şi Vlăhiţa.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio