Sport, Ştiri locale

FOTO. A treia victorie consecutivă pentru Szabó Csongor și Rareș Fetean

Raliul Perla Harghitei s-a desfășurat în perioada 13-14 iulie pe drumurile de asfalt din preajma Odorheiului Secuiesc, contând ca a cincea etapă din Campionatul Național de Raliuri ”Dunlop”. După un început mai puțin bun de sezon, cu o pană la Raliul Brașovului și un abandon tehnic la Transilvania Rally, echipajul Csongor Szabo-Rareș Fetean lua startul în Harghita Rally după doua raliuri cu rezultate excelente: podiumuri în clasamentul mașinilor cu tracțiune față și victorii în cadrul clasei 7.

Desfășurat pe o lungime de peste 122 de kilometri cronometrați, Raliul Harghitei a debutat joi seară, cu un start festiv care a avut loc în compania unui public numeros, în ciuda vremii neprielnice pentru fani. După sesiunea de teste cu succes de vineri dimineață, echipajul Sonic Motorsport a luat startul pe prima probă specială, cea mai lungă a raliului – ”Bucin” – în lungime de aproximativ 29 de kilometri. Cu unele ezitări, dar cu un ritm preponderent satisfăcător, Csongor și Rareș obțin al treilea timp în clasamentul 2RM pe prima specială, ca mai apoi, pe proba ”Liban”, să își treacă în cont o victorie între mașinile din același clasament, dar și în cel al clasei 7. Seara, reveniți în Odorheiu Secuiesc, cei doi au reușit din nou al doilea cel mai bun timp pe superspeciala din centrul orașului, acolo unde fanii au fost numeroși, entuziasmați și mulțumiți de evoluția echipajelor.

Publicitate

”Am început bine, mai bine decât ne așteptam. Am avut un ritm bun pe probele de astăzi, iar rezultatul este unul foarte bun până în prezent. Suntem pe 2 la 2 Roți Motrice, la câteva secunde de lider, și conducem la clasa 7. Deși am avut unele ezitări pe prima probă, una foarte rapidă, sper să continuăm la fel și mâine, fiind clar că rezultatul final se va decide pe proba cea mai tehnică a raliului, ”Lueta”” a spus Csongor la finalul primei zile de concurs din Raliul Perla Harghitei.

Sâmbătă, raliul a programat 9 probe speciale: câte trei treceri pe ”Văleni”, ”Sânpaul” și ”Lueta”, ultima fiind o probă tehnică, rapidă, dificilă atât pentru piloți cât și pentru copiloți, care urma să decidă clasamentul final, în ciuda faptului că o trecere pe această specială a fost anulată. Csongor Szabo și Rareș Fetean încep în același ritm excelent din prima zi și obțin consecutiv locul 2 sau 3 în cadrul clasamentului mașinilor cu tracțiune față și se impun pe fiecare probă în clasamentul clasei 7. De la o trecere la alta, echipajul reușește timpi mai buni, câștigă mai multă încredere în mașină și crește ritmul.

Cu un avans confortabil în cadrul clasei 7, echipajul Sonic Motorsport se concentrează pe lupta din clasamentul mașinilor cu tracțiune față, acolo unde înaintea ultimei bucle de probe speciale, primele trei echipaje se aflau într-un ecart de 3 secunde, cu al patrulea echipaj la doar 10 secunde de lider. Astfel, pe primele două speciale din buclă Csongor și Rareș își îmbunătățesc timpii anteriori, dar pierd în fața liderului. Pe ultima specială, echipajul își propune să aibă același ritm rapid, fără să își asume riscuri, iar planul merge perfect până într-un viraj acoperit cu pietriș, unde Ford-ul Fiesta R2 derapează mai mult decât și-a dorit Csongor și mașina de concurs se răsucește. Fără daune, echipajul continuă și termina speciala, dar timpul pierdut din cauza răsucirii îi face pe cei doi să piardă locul secund din clasamentul 2RM și să termine pe locul 3.

”Am avut toata ziua un ritm foarte bun și un sentiment excelent în mașină. Feeling-ul a fost perfect, ne-am înțeles foarte bine cu mașina, iar dictarea și colaborarea noastră a mers foarte bine. Din păcate, singura greșeală din întreg raliul ne-a costat un loc în clasamentul 2RM, dar suntem foarte mulțumiți de rezulate și de ritmul pe care l-am avut. E clar ca ne-am acomodat cu mașina de concurs, că am devenit competitivi și în clasamentul mașinilor cu tracțiune față, dar ne dorim să progresăm și mai mult și să forțăm mai tare limitele noastre și ale mașinii. Vom continua să muncim, să învățăm și sperăm să mai avem astfel de lupte frumoase cu celelalte echipaje” a spus Csongor la finalul Raliului Harghitei, unde echipajul Sonic Motorsport s-a impus în cadrul clasei 7 și a încheiat pe 3 în clasamentul mașinilor cu tracțiune față.

Pentru echipajul Csongor Szabo – Rareș Fetean, urmează o pauză în Campionatul Național de Raliuri, următoarul raliu fiind programat în septembrie, la Iași, ca mai apoi sezonul 2018 să se încheie la Sibiu, în octombrie. ”Suntem mulțumiți de sezonul nostru până acum. Am avut parte și de ghinioane dar și de momente excelente. Sperăm să fim feriți de ghinioane pe final de sezon și vom avea un final de 2018 perfect pentru noi în primul sezon cu noua mașină de concurs.” a încheiat Csongor. După terminarea Raliului Perla Harghitei, Csongor si Ford-ul Fiesta R2 au concurat la Trofeul Sugaș Băi, lângă Sfântu Gheorghe, acolo unde pilotul Sonic Motorsport s-a impus în clasamentul general, competiția fiind înscrisă în Campionatul Național de Viteză în Coastă 2.

În 2018, echipajul Csongor Szabo – Rareș Fetean este susținut de Ferroli Romania,, Brenntag, Szaboek, Instal Dac, Instal Carpatica, AMK Impex, Auto – Bogyo, Gother Service și partenerii media RallyMax, We Radio și Observatorul de Covasna.

 

Publicitate
banner we radio