Ştiri locale

Forţe NATO din Belgia și Franța, în exerciţii militare la Sfântu Gheorghe timp de două săptămâni

Forțe armate ale NATO din Belgia și Franța, dislocate în România în urma invaziei ruse din Ucraina, se vor afla în următoarele două săptămâni la Sfântu Gheorghe, unde se vor antrena împreună cu militari din cadrul Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”.

Comandantul Garnizoanei Militare, lt. col. Dorin Neagu, a precizat că în cadrul antrenamentelor, la poligonul militar din vecinătatea Cimitirului Comun vor avea loc și trageri cu muniție de manevră, fiind folosite gloanțe oarbe.

Publicitate

„Vânătorii de munte din Sfântu Gheorghe se vor antrena, timp de două săptămâni, cu militari francezi și belgieni. Vor fi și unele trageri în poligon, toate cu muniție de manevră (nu este muniție reală de război). Sunt antrenamente obișnuite ale militarilor noștri, dar partenerii străini fac parte din grupul de luptă NATO dislocat în țara noastră în urma invaziei din Ucraina”, ne-a explicat comandantul Garnizoanei Militare Sfântu Gheorghe.

Într-o postare pe Facebook, Primăria Sfântu Gheorghe a făcut apel la locuitorii orașului să rămână calmi și să nu intre în panică.

„Începând de marţi, 10 mai, timp de aproape două săptămâni, vânătorii de munte din Sfântu Gheorghe împreună cu forţe armate ale NATO din Belgia şi Franţa vor avea antrenamente în poligonul militar din oraş. Vor avea loc şi trageri în care va fi folosită muniţie de manevră (gloanţe oarbe), motiv pentru care facem apel la locuitori să rămână calmi şi să nu intre în panică”, au transmis reprezentanții Primăriei Sfântu Gheorghe.

Amintim că un exercițiu similar, derulat la începutul lunii aprilie, a creat panică în rândul mai multor locuitori din Sfântu Gheorghe. Atunci, militarii din cadrul Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireșoaia” și cei din cadrul Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” au luat parte la un exerciţiu de instrucţie colectivă cu muniţie de manevră, însă informaţia nu a fost comunicată din timp, astfel că mai multe persoane s-au speriat de zgomotele de împuşcături care s-au auzit timp de minute bune.

Ulterior, primarul municipiului, Antal Árpád, a declarat că a luat legătura cu ministrul Apărării, Vasile Dîncu, căruia i-a solicitat să se asigure că pe viitor astfel de exerciţii intensive nu se vor mai desfășura în apropierea orașului, fără ca locuitorii să fie informați din timp.

Ministerul Apărării a transmis că va face verificări pentru a afla de ce instituţiile care au desfăşurat exercițiul de instrucție colectivă nu au informat din timp autorităţile locale şi populaţia.

Poligonul din vecinătatea Cimitirului Comun nu este omologat pentru trageri, însă poate fi folosit pentru exerciţii militare, atâta timp cât nu este utilizată muniție de război.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio