Ştiri locale

DSP Covasna, recomandări pentru populație în perioadele de caniculă

Canicula și disconfortul termic accentuat le pot crea serioase probleme chiar și persoanelor sănătoase, însă cei mai expuși sunt vârstnicii, copiii și persoanele cu afecțiuni cardiace sau care suferă de hipertensiune.

Pe lângă creșterea consumului de lichide, în perioadele cu temperaturi extreme medicii recomandă evitarea expunerii la soare între orele 11:00 și 18:00, evitarea băuturilor alcoolice și a celor cu un conținut ridicat de cofeină, dar și reducerea activităților în exterior care necesită un consum mare de energie.

Publicitate

Pentru a veni în sprijinul populației, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna a emis o serie de recomandări care pot reduce semnificativ riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate.

„În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aștepta să apară senzația de sete. Trebuie să consumăm un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. Este bine de știut că o doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă. Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoarea carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Pe parcursul zilei este bine să facem dușuri călduțe, fără a ne șterge de apă, iar dacă avem aer condiționat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ținută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise”, transmit reprezentanții DSP Covasna.

Persoanele care au în familie vârstnici, copii sau persoane cu dizabilități trebuie să le acorde acestora atenție suplimentară, oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită.

„Pentru sugari și copiii mici, este necesară realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă și curenți de aer; sistemul de alimentație avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă. Se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar sugarii vor fi alăptați ori de câte ori aceștia solicită. Copilul trebuie să fie îmbrăcat lejer, cu hăinuțe din materiale textile vegetale comode și nu trebuie scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi, și obligatoriu cu o căciuliță pe cap. Copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructele proaspete și foarte bine spălate. La fel se vor hidrata și mamele care alăptează. În același timp, se va evita consumul de cafea sau alcool și vor avea grija să mențină o igienă riguroasă a sânului”, mai transmit reprezentanții DSP Covasna.

Aceeași sursă subliniază că la cel mai mic semn de suferință al copilului sau mamei, este necesară prezentarea la medicul de familie.

Recomandări pentru persoanele vârstnice și cele cu afecțiuni cronice

În cazul persoanelor vârstnice și a celor care au afecțiuni cronice, medicii recomandă crearea unui mediu care să nu le suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului. Potrivit DSP Covasna, hidratarea corespunzătoare, o dietă bogată în vitamine, și respectarea indicațiilor medicilor specialiști sunt esențiale în cazul persoanelor vârstnice și a celor care suferă de afecțiuni cronice.

„Se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile, este interzis consumul de alcool și cafea în timpul caniculei, se va evita circulația în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte ușoară din materiale vegetale precum și pălăriuță de protecție pe cap. Persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade persoanele cu afecțiuni cronice, cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente”, mai transmit reprezentanții DSP Covasna.

Recomandări pentru copiii aflați în tabere

Recomandări sunt și în cazul copiilor care se află în tabere pe perioada verii. DSP Covasna atrage atenția că este necesară asigurarea unor condiții corespunzătoare de cazare, alimentele trebuie să respecte riguros normele de igienă și să fie proaspete, iar copiii trebuie să fie supravegheați permanent.

Locul de joacă trebuie amplasat la umbră, și chiar și în afara orelor de caniculă cei mici trebuie să aibă capul protejat. Scăldatul, acolo unde este cazul, trebuie să se facă doar sub atenta supraveghere a însoțitorului.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio