Sport, Ştiri locale

Diószegi László: „În fotbal nu au ce căuta extremismul, ura, xenofobia. Fotbalul trebuie să fie pentru spectatori, pentru femei, pentru copii!”

Sepsi OSK solicită Federației Române şi Ligii Profesioniste de Fotbal să ia măsuri după manifestările xenofobe de la meciul de luni din deplasare cu FC Farul Constanța, în etapa a 4-a a Ligii 1.

Într-o postare pe Facebook, reprezentanții Clubului au condamnat mesajele antimaghiare venite din partea galeriei gazdă și și-au exprimat regretul pentru faptul că arbitrii și observatorul de joc nu au considerat necesară întreruperea jocului, deși zeci de minute din tribune s-au auzit scandări xenofobe.  

Publicitate

Patronul Clubului din Sfântu Gheorghe, Diószegi László, a declarat pentru We Radio că este nevoie de măsuri ferme pentru stoparea unor astfel de fapte, care nu ar trebui tolerate de nicio parte.

„Eu întotdeauna am susținut că trebuie făcută o separare între fotbal și politică, sau orice. Noi vrem ca totul să se rezume numai la fotbal. Este un lucru foarte regretabil, am văzut că pentru lucruri mai puțin grave, cum a fost cazul domnului Colțescu care a spus un singur cuvânt, și este un cuvânt care există în vocabularul românesc și este folosit zilnic, a fost suspendat pentru o etapă. Mă gândesc că ar fi, totuși, timpul ca cineva să ia măsuri, pentru că nu este locul și nu au ce căuta în fotbal extremismul, ura, rasismul, nimic. Fotbalul trebuie să fie pentru spectatori, pentru femei, pentru copii, eu așa consider, este altceva să fii suporterul unei echipe și să o susții. Noi suntem adversari în fotbal, nu suntem dușmani, lucruri de genul acesta nu au ce căuta de nicio parte. Trebuie să fie un sport frumos, este un sport-rege, dar dacă noi nu respectăm regele atunci despre ce mai vorbim?”, a spus patronul Sepsi OSK.

Farul Constanţa, amendată după meciul cu Sepsi OSK. Hagi şi Grozavu, suspendaţi câte două etape. Detalii AICI.

„Suntem toți egali, nu suntem cetățeni de rangul doi”

Potrivit Regulamentului FRF, în cazul în care spectatorii afișează inscripții cu sloganuri discriminatorii, denigratoare, rasiste sau xenofobe, clubul riscă amenzi de la 5.000 la 70.000 de lei, iar la fiecare nouă abatere de același tip penalitatea este majorată cu jumătate din amenda aplicată anterior. La atingerea pragului maxim, clubul poate fi sancționat cu măsura programării unui joc fără spectatori, cumulat cu o penalitate de 70.000 lei

Cu toate acestea, Diószegi László consideră că sancțiunile de ordinul miilor de lei pot fi achitate cu ușurință de suporteri, și nu rezolvă problema.

„Cel mai mult mă deranjează felul în care au procedat arbitrii și observatorul, și cum nu au văzut și nu au auzit tot ce s-a întâmplat. Ei au pârghiile lor, puteau să oprească meciul pentru 10 minute, nu se întâmpla nimic, jucătorii se retrăgeau la vestiare, și cred că suporterii nu ar mai fi strigat a doua oară pentru că am fi câștigat meciul cu 3-0. Numai așa poți ține suporterii în frâu, dacă există sancțiuni, dar suma de 5.000 de lei pe care au primit-o și alte echipe înaintea acestui meci este aproape o nimica toată pentru o echipă din prima ligă, sau pentru suporterii ei. Cu banii din buzunar se rezolvă, dacă sunt 5.000 de fani, fiecare scoate din buzunar câte 1 leu și nu este o problemă să achite amenda. Trebuie stopat tot ce înseamnă rasism, xenofobie, de ambele părți. Nu spun că ai noștri sunt sfinți, dar nu au ce căuta astfel de lucruri în fotbal. Eu consider că un suporter adevărat își susține echipa. Acum, că mai înjură echipa adversă… suntem în fotbal, nu suntem chiar domnișoare, dar în limita fair-play-ului și nu amesteci extremismul sau xenofobia cu susținerea echipei tale. Îți poți susține echipa fără să jignești adversarii. Noi dăm respect și este normal să cerem respect la rândul nostru, suntem toți egali, nu suntem cetățeni de rangul doi”, a spus patronul clubului.

„Noi, conducătorii, trebuie să civilizăm suporterii”

O posibilă soluție, crede acesta, ar fi modificarea legislației astfel încât să fie posibilă interzicerea accesului suporterilor pe stadioane în cazul unor asemenea situații.

Diószegi László este de părere că în cazul în care cluburile ar fi sancționate drastic pentru derapajele suporterilor, iar acestea, la rândul lor, i-ar sancționa pe fani prin nepermiterea accesului la meciuri pentru o perioadă mai lungă de timp, astfel de situații nu s-ar mai repeta.  

„Niciun club nu este legat la mâini, sunt camere pe peste tot, pe fiecare stadion este plin, se poate vedea cine sunt instigatorii și trebuie tu, ca și club, să îi dai afară din stadion pentru un an sau doi de zile. După ce dai un exemplu de acest gen, și ceilalți își vor da seama că este un lucru nelalocul lui. Consider că noi, conducătorii, trebuie să „civilizăm” suporterii, sau măcar să le spunem că nu este în regulă. Aici începe totul, trebuie să avem o discuție cu suporterii și să le spunem ce nu este în regulă și ce nu trebuie să facă. Din 90 de minute, cel puțin 30-40 au fost numai cu scandări xenofobe, s-au auzit în tot stadionul. Eu așa cred, dacă ar fi sancționat clubul, iar clubul la rândul lui ar sancționa suporterii, atunci suporterii s-ar gândi de două ori înainte să se comporte necivilizat. Fotbalul este un sport și trebuie să întâi de toate să îl respectăm, pentru că este un sport frumos și este timpul, în 2021, ca sportul să fie pentru toți. Vin și copii de 4 ani, vă dați seama cum este pentru un părinte care vine cu un copil de 4, 5, 6 ani și aude numai înjurături”, a mai spus patronul.

„Când Bölöni a marcat împotriva Italiei sau când Szabó Kati a adus 3 medalii olimpice pentru România, atunci erau buni. Acum nu mai sunt buni?”

Diószegi László spune că echipa are parte frecvent de scandări xenofobe și la meciurile împotriva unor echipe precum FCSB, Dinamo sau Craiova, iar situația de luni este cu atât mai de neînțeles cu cât portarul echipei FC Farul Constanța, Árpád Örs György Tordai, este de etnie maghiară.

„Nu avem la toate meciurile astfel de situații dar avem destul de des, deci cu echipele FCSB, Dinamo, și la Craiova am avut, dar nu pot spune că la toate meciurile, mai ales că unele echipe nici măcar nu au galerie. Niczuly este singurul jucător maghiar. Vă dați seama cum se simt și românii… Și portarul FC Farul este de etnie maghiară, Tordai, el cum se simte dacă este vorba despre lozinca afară cu ungurii din țară? Când László Bölöni a marcat golul împotriva Italiei toată lumea spunea că a adus glorie României, la fel cum atunci când Szabó Kati a adus 3 medalii olimpice, le-a adus pentru România, nu pentru altă țară. Atunci erau buni, acum nu mai sunt buni? Undeva autoritățile trebuie să spună STOP! Nu știu cum și prin ce lege, pentru că am auzit că FRF nu are legislație, dar atunci întrunește Federația și fă legislația, pentru că se poate face. Trebuie să existe o cale prin care să stopăm prostiile astea”, a subliniat patronul.

Primarul Antal Árpád a vorbit cu şeful FRF

Şi primarul Antal Árpád a reacţionat marţi pe pagina de Facebook pe marginea acestui subiect. Edilul din Sfântu Gheorghe spune că a vorbit chiar astăzi cu preşedintele FRF despre nevoia de modificare a legii.

„Am vorbit astăzi cu președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, care mi-a spus că pârghiile FRF sunt puţine conform regulamentelor în vigoare, iar sancţiunile care pot fi date sunt în funcţie de raportul observatorului oficial de la meci. Conform legilor în vigoare, FRF poate sancţiona doar cluburile, iar una dintre soluţii ar fi modificarea Legii astfel încât să fie posibilă inclusiv sancţionarea suporterilor în cazul unor asemenea derapaje, chiar prin interzicerea accesului pe stadioane”, a scris printre altele Antal Árpád pe Facebook.

Amintim că încă din minutul 18 al meciului Farul – Sepsi, galeria dobrogenilor a scandat „Afară cu ungurii din țară!”, iar derapajele s-au repetat și în partea secundă.

Meciul s-a încheiat 1-0 pentru echipa gazdă și cu ambii antrenori eliminați. Singurul gol a fost marcat de Jefte Betancor în minutul 49.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio