Ştiri

De azi, ANAF poate monitoriza toate conturile bancare ale firmelor sau persoanelor fizice

De luni, 11 ianuarie, ANAF va avea acces la toate conturile din bănci, fie ele deținute de persoane fizice sau de către firme. O directivă europeană transpusă în legislația românească obligă băncile să trimite la Fisc toate datele privind conturile clienților.

Noua legislație are ca scop combaterea evaziunii fiscale și a finanțării actelor de terorism.

Publicitate

La nivel național va exista un registru electronic, adică un fel de bază de date cu toate conturile bancare pe care le dețin persoanele fizice și firmele.

Băncile sunt obligate să trimită aceste date la ANAF.

Cei care nu își plătesc taxele la stat ar putea fi depistați mai ușor de Fisc, consideră consultantul fiscal Adrian Bența.

„Autoritatea Fiscală avea acces la conturile bancare de mult timp, numai că atunci o făcea în condiția în care verifica dacă există un potențial risc în cazul cercetării penale, se făcea punctual. Acum noutatea constă în faptul că absolut toate conturile persoanelor fizice vor fi comunicate la ANAF, se va ține acel registru. S-ar putea să fie și un lucru bun, nu numai din perspectiva combaterii terorismului ci din perspectiva plăților pe impozite, pentru că, la un moment dat, cam toți ar trebui să ne plătim taxele”, a declarat Adrian Bența.

Sistemul trebuie să fie bine pus la punct pentru a nu ajunge pe mâinile hackerilor, mai spune Adrian Bența.

„Problema pe care o văd eu este ca infrastructura IT a Fiscului să reziste împotriva eventualelor atacuri. Imaginați-vă doar un hacker care își dorește să fie mai inteligent decât alți operatori în sisteme informatice. Atunci, acele date pot fi utilizate în mod nelegal. Poate să mai apară o situație de scurgeri de date sau când un om politic mare poate să ceară niște date despre adversarii săi prin intermediul funcțiilor, și atunci aceste lucruri trebuiesc prevenite”, a subliniat Adrian Bența.

Registrul Electronic pentru conturi bancare va putea fi accesat direct nu doar de către ANAF, ci și de organele de urmărire penală și Oficiul pentru prevenirea și Combatere a Spălării Banilor. Autoritățile locale pot accesa registrul, la cerere.

Publicitate
banner we radio