Ştiri locale

Comerţul cu păsări vii, suspendat şi în judeţul Covasna, după apariţia unor focare de gripă aviară în Mureş şi Harghita

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a suspendat în toată România comerţul ambulant cu păsări, dar şi activităţile comerciale cu păsări vii, comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, după apariția a două focare de gripă aviară, primul la o fermă de păsări din Ungheni, județul Mureș, iar al doilea, într-o gospodărie din Cristurul Secuiesc, judeţul Harghita.

Măsura este valabilă pentru 30 de zile şi vizează şi judeţul Covasna.

Publicitate

Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna, medicul veterinar dr. Örsi Csaba, ne-a declarat că luni au avut loc controale la toţi operatorii economici din judeţ care se ocupă cu vânzarea păsărilor, de la puii de o zi şi până la păsările de reformă.

„Pe baza deciziei nr. 1 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în judeţul Covasna începând de astăzi a fost luată măsura suspendării vânzării puilor de o zi în magazinele autorizate sau înregistrate în acest sens, dar şi de către mijlocitorii afacerilor cu păsări vii. Chiar azi dimineaţă am fost la operatorii economici care se ocupă cu vânzarea puilor de o zi, am verificat toate magazinele şi am interzis vânzarea pentru 30 de zile, să vedem cum evoluează boala”, ne-a spus directorul DSVSA Covasna.

Potrivit medicului, până în prezent nu au fost depistate cazuri de gripă aviară în judeţ, cu toate acestea, la primele semne ale bolii, gospodarii sunt obligaţi să anunţe imediat medicul veterinar. În cazul în care boala este confirmată, iar animalele sunt confiscate, fermierii din industria avicolă pot fi despăgubiţi.

„Sfatul ar fi ca la orice suspiciune, dacă apar semne clinice, boli, mortalitate, să anunţe imediat medicul veterinar al circumscripţiei, care la rândul lui ne va anunţa pe noi. Deocamdată nu au fost probleme în judeţ, nu am avut semnale, dar dacă o persoană descoperă un caz, dacă îi mor păsările sau apar semne clinice care pot fi asociate cu gripa aviară, trebuie să anunţe imediat medicul veterinar din localitate. În caz de îmbolnăvire ne deplasăm la faţa locului, facem ancheta epidemiologică, verificăm originea păsărilor, actele, şi luăm probe. Gripa aviară se confirmă cu buletin de analiză (…) Dacă păsările se confiscă, se poate acorda despăgubire dar numai în cazul în care sunt respectate normele minime de biosecuritate. Dacă nu ni se permite accesul putem aplica amendă, care pentru persoane fizice este undeva la 1.200 de lei”, ne-a explicat dr. Örsi Csaba.

DSVSA Covasna solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă şi al locuitorilor judeţului în aplicarea măsurilor de biosecuritate şi respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi, pentru a împiedica răspândirea gripei aviare şi a evita pagubele economice.

Conform deciziei CNSU, comercializarea păsărilor poate fi făcută doar de fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată. Verificarea respectării acestor măsuri se realizează prin acţiuni de control, inclusiv în trafic.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio