Ştiri locale

Cod roșu de inundații în Braşov şi Covasna, drumuri blocate și oameni evacuați

Circulaţia rutieră este oprită, sâmbătă dimineaţă, pe șase drumuri naţionale, pe tronsoane din judeţele Bacău, Neamţ şi Vrancea, Harghita şi Braşov în urma ploilor torenţiale care au dus la inundarea şoselelor. Ministrul de Interne Carmen Dan a anunțat convocarea comandamentului de inundații. Prefecții din județele afectate au fost chemați la ședință.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a convocat comandamentul de inundații cu autoritățile locale din județele aflate sub avertizări meteorologice de ploi abundente.

Comandamentul a fost convocat pentru ora 10.00, în sistem de videoconferință, la sediul MAI.

Publicitate

FOTO. Judeţul Covasna sub ape! Bilanţul inundaţiilor din ultimele zile

„Vreau ca prefecții să avertizeze în continuare populația și să analizeze dacă este necesar să trimitem ajutoare din rezervele de stat pentru populație. Această evaluare a pagubelor vă solicit să o faceți în regim de urgență, imediat ce situația o va permite. Vreau să rețineți că MAI acționează în teren de peste 72 de ore, cu toate forțele pe care le are la dispoziție. Media zilnică a celor care intervin depășește 15.000 de oameni. La această oră sunt în teren peste 20,000 de oameni, de la toate structurile – pompieri, jandarmi, poliție. Toți angajații sunt la serviciu. De joi, în mod succesiv, am trimis oameni din județele care  nu au probleme în cele care sunt sub avertizare”, a spus ministrul de Interne într-o conferință de presă.

 „Cu siguranță, va fi extins codul portocaliu, dar este posibil să fie extins și codul roșu în Covasna și Botoșani”, a precizat un reprezentant al INHGA.

Secretarul de stat Raed Arafat: „După video-conferință o să mă deplasez personale pentru zona Covasna, Bacău, Brașov. În comuna Farcașa, Neamț, am decis să evacuăm 130 de persoane și există risc ca situația să se agraveze. Am decis să evacuăm pentru că ar putea să se agraveze. Acum evacuăm 130 de persoane din două sate din Covasna, după ce s-a rupt digul de pe râul Târlău. Mai departe, forțe suplimentare suntem pregătiți să trimitem. Stații de potabilizare a apei sunt pe teren. Zonele care pot fi izolate și afectate, îi rog pe prefecți să evacueze pacienții dializați și gravidele din timp, mai ales că nu putem folosi mijloacele de intervenție aeriene la acest moment”.

Peste 100 de persoane din Băcel, evacuate după ce râul Negru a depăşit digurile de protecţie

Peste 100 de persoane din Băcel, judeţul Covasna, sunt evacuate din locuinţe, sâmbătă, după ce digurile de protecţie ale râului Negru au fost depăşite. Militarii lucrează la înălţarea lor, zona fiind sub atenţionare hidrologică de cod roşu.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Covasna, pe lângă cele 100 de persoane din Lunca Mărcuşului, evacuate după ce precipitaţiile din ultima vreme au creat o breşă în dig, pe râul Târlung, s-a decis evacuarea altor 100 de persoane din satul Băcel, comuna Chichiş, după ce râul Negru a depăşit digurile de protecţie.

”De la Băcel 77 de persoane au fost evacuate sau sunt în curs de evacuare şi ar mai fi de evacuat alte circa 30 de persoane”, potrivit ISU Covasna.

De asemenea, au fost afectate de inundaţii 34 de gospodării, pompierii militari intervenind pentru scoaterea apelor din curţi şi pivniţe. Drumul comunal este şi el acoperit de ape însă se poate circula.

O parte dintre persoanele evacuate au ales să meargă la rude şi prieteni, în satele învecinate, iar altele în spaţiile asigurate de primărie, ferite de inundaţii.

Râul Negru a crescut foarte mult în ultimele zile, din cauza precipitaţiilor abundente.

Autorităţile lucrează la înălţarea şi consolidarea digurilor de protecţie ale râului, fiind mobilizate zeci de forţe, inclusiv militari şi jandarmi.

Totodată, Institutul Național de Hidrologie a emis un cod roșu de inundații, valabil până la ora 18.00, în județele Brașov și Covasna.

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Târlung – bazin mijlociu şi inferior, județele Braşov şi Covasna.

VIDEO. Peste 100 de persoane din Băcel, evacuate după ce râul Negru a depăşit digurile de protecţie

Drumuri blocate:

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare în bazinul inferior al râului Târlung, în zona de confluenţa cu râul Negru (zona localitӑţii Bӑcel).

Șase tronsoane de drum naţional cu circulaţia întreruptă:

►Judeţul Bacău

– DN11 Bacău – Oneşti, în zona localităţii Sănduleni (km 153+200 de metri);

►Judeţul Neamţ

– DN15 Borsec –Poiana Largului, pe raza comunei Poiana Teiului (între kilometrii 237+800 de metri şi 238+100 de metri);

Judeţul Vrancea
– DN2N, la Jitia (între kilometrii 53+300 şi 53+400 de metri);

►judeţul Harghita
– DN11B Cozmeni – Târgu Secuiesc, la km 23, în zona localităţii Casinu Nou;

►Judeţul Braşov
– DN73A, între localităţile Şinca şi Poiana Mărului (pe tronsonul kilometric 40 -42).

Două tronsoane de drum naţional cu circulaţia îngreunată:

►Judeţul Caraş –Severin
– DN57 Moldova Nouă – Oraviţa, în zona localităţii Radimna (între kilometrii 114 şi 117);

►Judeţul Suceava
– DN17 Suceava – Vatra Dornei, la km 214+500 de metri, în zona localităţii Frasin.

Patru drumuri judeţene cu circulaţia întreruptă:

►În judeţul Teleorman – DJ 546 Lița – Segarcea;

►În judeţul Suceava – DJ 174A, pe raza localităţii Broşteni şi DJ 177A, pe raza localităţii Doroteia;

►În judeţul Bacău – DJ 252B Răcătău de Jos – Pînceşti, pe tronsonul kilometric 25+100 – 27+200.

Două drumuri judeţene cu circulaţia îngreunată:

►În judeţul Prahova – DJ102I Valea Doftanei – Câmpina (kilometrul 34+200 de metri) şi DJ 101S Valea Doftanei – Secăria(kilometrul 1+ 300 de metri).

►În judeţul Botoşani, din cauza aluviunilor care au spălat terasamentul, circulaţia feroviară pe secţia de cale ferată 608 Iaşi – Dorohoi este întreruptă la km feroviar 85+500 de metri, între staţiile CF Truşeşti şi Dângeni. Se lucrează la repararea acestuia.

 

Publicitate
banner we radio