Info Trafic

Circulația în sensul giratoriu: Cine are prioritate și ce trebuie să știe conducătorii auto pentru a fluidiza traficul

Una dintre cele mai întâlnite greșeli pe care o comit mulți dintre conducătorii auto din România este pătrunderea și circulația într-o intersecție cu sens giratoriu, ceea ce arată că prevederile legale nu sunt cunoscute și, mai ales, aplicate de către aceștia.

Intersecțiile cu sens giratoriu fac parte din categoria intersecțiilor dirijate, iar șoferii sunt obligați să respecte semnificația indicatoarelor, marcajelor rutiere, culoarea semaforului ori indicațiile agentului de circulație.

Publicitate

Din păcate, mulți șoferi nu respectă prevederile legale în vigoare, iar aceasta este una dintre principalele cauze pentru care se produc numerose accidente rutiere, unele dintre ele cu consecințe dintre cele mai tragice. Pentru a evita astfel de incidente, îți vom spune cum se circulă corect într-un sens giratoriu.

1. Cum se circulă în sensul giratoriu

Sensurile giratorii au fost gândite și construite pentru ca traficul să fie fluidizat, dar uneori lucrurile stau fix pe dos, însă nu din cauza unor defecte de construcție, ci din cauza neaplicării corecte a prevederilor legale de către mulți șoferi.

Concret, atunci când te apropii de un sens giratoriu, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te înscrii din timp pe banda corespunzătoare direcției pe care dorești să o urmezi. De asemenea, foarte important este felul în care semnalizezi.

Conform legii, șoferii sunt obligaţi să semnalizeze intenţia de a schimba direcţia de mers cu cel puţin 50 de metri înainte de orice intersecţii, deci și cele prevăzute cu sens giratoriu. Pe măsură ce te apropii de sensul giratoriu, reduci viteza, te asiguri și efectuezi manevra de schimbare a direcţiei din timp.

Nu se semnalizează niciodatî intrarea în sensul giratoriu, ci doar părăsirea acestuia. Dacă sensul giratoriu are mai multe benzi şi mai multe ieşiri, încadrarea de ieşire se va face prin semnalizare pe banda cea mai apropiată de ieşire. Între vehiculele aflate în sensul giratoriu se va aplica legea priorităţii de dreapta, scrie libertatea.ro.

Atenție! Nu semnaliza niciodată la „stânga” când pătrunzi în sensul giratoriu având în vedere că toate automobilele vor vira prima oară „dreapta”.

Dacă urmează să virezi la dreapta, va trebui, evident, să semnalizezi „dreapta” și să te înscrii corespunzător, și anume pe banda dreaptă a sensului giratoriu. În cazul în care dorești să virezi la stânga, vei semnaliza „stânga” și te vei înscrie pe banda stângă din sensul giratoriu.

Va trebui să-ți menții poziția până ce vei trece de ieșirea dinaintea celei pe care urmează să virezi. În acel moment te asiguri, semnalizezi şi te deplasezi pe banda dreaptă pentru a urma ieşirea dorită. Dacă mergi pe direcția înainte, te vei încadra de preferat pe prima bandă şi vei semnaliza „dreapta” până când te aproprii de ieşirea dorită.

2. Cine are prioritate în sensul giratoriu

Mulţi dintre conducătorii auto care ajung într-o intersecție prevăzută cu sens giratoriu nu semnalizează manevrele din interiorul sensului giratoriu şi nici nu acordă prioritate de trecere celor care au acest drept.

O situație des întâlnită în sensurile giratorii este cea în care există două sau mai multe benzi, iar mașina care nu se află pe banda 1 dorește să părăsească sensul giratoriu.

În mod eronat, șoferul acesteia consideră că are prioritate față de cei care circulă pe prima bandă sau că aceștia părăsesc sensul giratoriu la prima ieșire. Cei care circulă pe banda 1 şi semnalizează „stânga” va avea întotdeauna prioritate faţă de un şofer care circulă pe banda a doua care doreşte să vireze la dreapta.

Potrivit legistlației rutiere actuale, conducătorii auto care sunt încadrați pe prima bandă în sensul giratoriu vor avea prioritate şi se pot învârti fără limită. În același timp, șoferii care doresc să iasă din sensul giratoriu sunt obligaţi să le acorde prioritate când vor să părăsească sensul giratoriu.

Autovehiculele care circulă în sensul giratoriu vor avea întotdeauna prioritate față de cele care urmează să pătrundă în interiorul acestuia.

Totodată, în aceste intersecții sunt interzise atât oprirea și staționarea, cât și mersul înapoi. De asemenea, întoarcerea este interzisă în sensul giratoriu (dacă pentru executarea acesteia se folosesc manevre înainte-înapoi), însă este permisă prin ocolirea insulei din mijlocul sensului giratoriu.

3. Ce spune legislația despre circulația în sensul giratoriu

Sensul giratoriu este definit de legislația rutieră în vigoare ca fiind acea intersecție care are în mijloc un rondou, un monument sau un marcaj rotund de spațiu interzis și indicatorul „Intersecție cu sens giratoriu”, montat pe fiecare drum care pătrunde în intersecție.

În noul Cod Rutier, care a intrat în vigoare la începutul anului 2022, există doar două articole care fac referire la circulația în sensul giratoriu.

Conform prevederilor art. 55, sensul giratoriu este o intersecţie dirijată, în timp ce la art. 57, alin. (4) se menționează următoarele: „În intersecţiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate faţă de cele care urmează să pătrundă în intersecţie”.

În Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu completările și modificările ulterioare, la art. 135, lit. d, se specifică următoarele: „conducătorul de vehicul este obluigat să acorde prioritate de trecere și în următoarele situații: când urmează să pătrundă într-o intersecție cu circulație în sens giratoriu față de cel care circulă în interiorul acestuia”.

Publicitate
Publicitate
banner we radio