Ştiri locale

Cele mai talentate persoane cu dizabilități, așteptate să se înscrie la Outsider Art al Fundației Creștine „Diakonia”. Marele premiu: 2.000 lei

Fundaţia Creştină „Diakonia” din Sfântu Gheorghe a lansat înscrierile pentru cea de a 10-a ediție a concursului de creație artistică „Outsider Art”, dedicat persoanelor cu dizabilități, cu scopul de a descoperi și promova talente în rândul acestora.

Concurenții vor putea înscrie în competiție picturi, lucrări de grafică, plastică mică şi sculptură, până în data de 25 noiembrie, acestea urmând să fie evaluate de către un juriu profesionist coordonat de istoricul şi criticul de artă Réka Deuten-Makkai.

Publicitate

Cele mai bune trei lucrări vor fi premiate în cadrul unei festivități ce va avea loc la începutul lunii decembrie, locul I fiind premiat cu suma de 2.000 lei, locul II cu suma de 1.000 lei, iar locul 3 cu 500 lei.

„Cu ajutorul unui fotograf profesionist vom face reproducţii digitale ale lucrărilor din concurs. Dorim ca din materialul concursurilor să publicăm un catalog şi alte materiale promoţionale (…) Lucrările care nu au fost premiate vor fi returnate după expirarea expoziţiei, cel târziu în cursul lunii aprilie 2021”, transmite directorul Fundației Creștine „Diakonia”, preotul reformat Makkai Péter.

Pentru a putea participa, concurenții trebuie să aibă cel puțin 18 ani împliniți; să poată dovedi printr-un certificat medical că au o dizabilitate intelectuală (copie a actului de încadrare în grad de handicap); și să trimită trei lucrări, dintre care una având ca temă: „Eu și comunitatea în care trăiesc și din care fac parte”.

Pentru această etapă, organizatorii au ales lucrările „Patrula de noapte” de Rembrandt van Rijn;   „Dansul” de Henri Matisse; „Oameni” de Keith Haring și „Casa doliului” de Mihály Munkácsy, invitându-i pe concurenți să spună cum se regăsesc în situațiile și comunitățile prezentate în picturi.   

Participanții care se înscriu la concurs cu plastică mică vor trimite o singură lucrare şi fotografii ale altor două lucrări.

Conform regulamentului competiției, lucrările trebuie să aibă cel puțin format A4; să fie realizate pe pânză, hârtie sau carton; în acuarelă, acril, creioane colorate, pastel, ulei, cretă sau tuș; iar sculpturile pot fi realizate din lemn, piatră, metal, lut sau gips.

Organizatorii subliniază că lucrările trebuie să fie terminate, și să nu mai fi fost prezentate în public până la data competiției.

Acestea vor fi trimise până în data de 25 noiembrie, împreună cu formularul de înscriere (Descărcare) completat, într-un pachet cu mențiunea CONCURS, la adresa Casei Iris din Sfântu Gheorghe, str. Lăcrămioarei nr.5, Cod Poștal: 520085.

Vernisajul expoziţiei şi decernarea premiilor vor avea loc în data de 3 decembrie 2020 la Casa Iris, evenimentul urmând să fie transmis și online.

Cei interesați pot obține informații suplimentare accesând site-ul iriszhaz.blogspot.com și pagina facebook.com/iriszhaz/, formularul de înscriere putând fi descărcat tot de acolo.

Alte detalii privind concursul și înscrierile pot fi obținute prin e-mail la adresa: iriszhaz@yahoo.com, sau la numerele de telefon: 004-0267-315 560; mobil: 0724 000 467 – persoană de contact Péter Makkai.

Premiul Casa Iris a fost înființat în 2010 pentru a promova arta și munca persoanelor cu dizabilități mintale din România și a fost acordat pentru prima dată în decembrie 2010, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio