Ştiri locale

Bilanț IPJ Covasna: Mai puține cazuri de violență în familie, dar mai multe violuri și tentative de viol; 9 copii abuzați sexual în acest an

Numărul violurilor și al tentativelor de viol este în creștere în județul Covasna, până la finalul lunii iulie fiind înregistrate 9 cazuri, față de 5 în perioada similară a anului trecut, majoritatea comise în mediul rural, și toate asupra minorilor.

Potrivit IPJ Covasna, în primele 7 luni ale anului trecut au fost reclamate 4 violuri sau tentative de viol în mediul urban și un caz în mediul rural, fiind implicați 4 minori, iar în acest an 6 dintre infracțiunile reclamate au fost comise în mediul rural.

Publicitate

În ceea ce privește cazurile de loviri sau alte violențe comise asupra membrilor familiei, datele IPJ Covasna arată că până la finalul lunii iulie au fost înregistrate 136 de fapte, comparativ cu perioada similară a anului trecut când au fost reclamate 174 de cazuri. Cu toate acestea, oamenii legii au întocmit mai multe ordine de protecție provizorii – 63 până la finalul lunii iulie a.c., față de 58 în aceeași perioadă a anului trecut.

Statistica Poliției pentru acest an arată că 202 dintre victimele violenței în familie erau femei și 76 erau bărbați, față de anul trecut când victime au căzut 173 femei și 99 bărbați. În 3 cazuri, oamenii legii au constatat că ordinele provizorii emise pentru protejarea victimelor au fost încălcate (față de două cazuri în 2021).

Din păcate, multe dintre victime nu reclamă abuzurile la care sunt supuse, iar vecinii și apropiații nu intervin, chiar dacă de multe ori cunosc situația persoanelor abuzate. În prezent, ordinul de protecție poate fi emis pe loc de polițiști pentru o perioadă de 5 zile, dacă se constată că viața victimei este pusă în pericol. De asemenea, instanța poate emite ordin de protecție pentru o perioadă de 6 luni.

La începutul lunii august, Guvernul a adoptat o hotărâre care reglementează funcționarea și operaționalizarea sistemului informatic de monitorizare electronică a agresorilor, prin montarea de brățări la gleznă pe durata aplicării ordinelor de protecție.

Sistemul, menit să protejeze miile de victime ale violenței domestice, trebuia să devină operațional încă din luna martie a acestui an, însă acest lucru nu se va întâmpla mai devreme de 1 octombrie a.c., pentru început în sistem pilot, și doar în câteva județe.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio