Ştiri locale

Atenţie la căpuşe! Peste 20 de persoane au ajuns la Spitalul din Sfântu Gheorghe cu muşcături în ultima săptămână

Pentru mai mulți covăsneni ieșirile în natură s-au încheiat cu vizite la spital, numai săptămâna trecută 22 de pacienți s-au prezentat la Urgențele Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe cu mușcături de căpușă.

Într-o postare pe Facebook, reprezentanții unității medicale au amintit că pe lângă efectele negative ale expunerii la soare în orele de vârf, cei care aleg să iasă la iarbă verde riscă să se întoarcă acasă cu „musafiri nepoftiți” dacă nu își iau măsuri de protecție. Căpușele pot fi purtătoare ale bacteriei Borrelia și pot transmite boli grave.

Publicitate

„Vremea frumoasă și temperaturile ridicate ne fac să vrem să petrecem tot mai mult timp în natură, însă ieșirile la iarbă verde pot veni la pachet și cu o serie de neplăceri, dacă nu luăm măsuri de protecție. Pe lângă efectele negative ale expunerii la soare în orele de vârf (deshidratare, insolație, amețeli, agravarea unor boli cronice etc.), ne putem alege și cu mușcături de căpușă. Numai în ultima săptămână, 22 de pacienți s-au prezentat la spitalul nostru cu mușcături de căpușă. Acești paraziți externi pot purta bacteria Borrelia și pot transmite boli grave (Lyme, encefalita de căpușe, febra recurentă etc.)”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe.

Cele mai expuse sunt persoanele care merg în parcuri, păduri sau în locuri cu multă vegetaţie. Reprezentanții spitalului recomandă, printre altele, ca atunci când ieșim în natură să ne protejăm purtând pantaloni și bluze cu mâneci lungi dar deschise la culoare, și să utilizăm spray-uri repelente.

„Pentru a nu vă întoarce din natură cu musafiri nepoftiți (…) evitați zonele cu vegetație și umiditate crescută; protejați-vă utilizând spray-uri repelente și purtând pantaloni și bluze cu mâneci lungi, deschise la culoare; după fiecare ieșire în natură, verificați dacă atât voi cât și animalele voastre de companie prezintă semne de mușcătură de căpușă. Dacă descoperiți că ați fost mușcați, extrageți căpușa din piele cu grijă, cu ajutorul unei pensete cu vârf subţire, în unghi. Penseta se fixează cât mai aproape de înțepătură, se trage lent, uniform și cât mai drept, fără a învârti sau strivi corpul căpușei, evitând astfel ca aceasta să-și elibereze secrețiile în rană. Ulterior, dezinfectați bine zona și aplicați o soluție antiseptică. În cazul în care căpușa este adânc înfiptă în piele prezentați-vă cu încredere la Urgență pentru îngrijiri de specialitate!”, se mai arată în postare.

În caz de mușcătură, îndepărtarea precoce a căpuşei este importantă pentru reducerea riscului de dezvoltare a bolilor transmise de acestea.

În lume există sute de specii de căpușe, iar în România au fost identificate 30, însă doar câteva transmit boli oamenilor.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio