Ştiri locale

Aproximativ 2.000 de litri de apă sfințită pregătiți de Bobotează la Catedrala din Sfântu Gheorghe

Circa 2.000 de litri de apă sfințită vor fi pregătiți în acest an la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, jumătate din cantitate urmând să fie împărțită în sticle de jumătate de litru pe care enoriașii le vor putea lua acasă.

Slujba de Bobotează va începe joi de la ora 07:30 cu Acatistul Botezului Domnului, iar de la ora 09:30 va fi oficiată Sfânta Liturghie, urmată, apoi, de la ora 11:00, de sfințirea Agheasmei Mari.

Publicitate

„Se vor sfinți în jur de 1.500 – 2.000 de litri de apă, se pregătesc 2.000 de sticle de jumătate de litru care se vor împărți credincioșilor, plus butoaiele care se sfințesc mâine și care rămân în biserică pentru cine dorește să vină să își mai ia. Cu totul vor fi cam 2.000 de litri, pentru că altă dată am sfințit mai mult și a rămas. Slujba de sfințire va fi oficiată în Catedrală, după Sfânta Liturghie, pentru că nu putem nici în acest an să ieșim la Olt, nu este amenajat”, a explicat preotul Flavius- Filip Farcaș.

În urmă cu mai mulți ani, după ritualul de sfințire preoții ortodocși obișnuiau să arunce o cruce în apele reci ale Oltului, pentru ca cei mai curajoși dintre credincioși să intre și să o aducă la mal. Tradiția nu a mai putut fi respectată întrucât pe malul Oltului nu a putut fi amenajată o platformă specială care să faciliteze accesul credincioșilor, și unde să poată fi oficiată și slujba, altfel existând riscul de accidentare.

Slujba de sfințire a apei va fi oficiată și în acest an de cei trei preoți parohi titulari ai Catedralei din Sfântu Gheorghe, în frunte cu părintele pensionar Corneliu Bujoreanu, după care enoriașilor le vor fi împărțite sticlele cu apă sfințită.

Agheasma Mare se poate bea doar timp de opt zile, între 6 şi 14 ianuarie, altfel că este necesară aprobarea preotului duhovnic pentru a fi folosită.

„Rugămintea noastră este ca oamenii să nu se înghesuie când vin să ia apă!”

Credincioșii vor putea participa la slujbă doar respectând măsurile anti-COVID-19, respectiv doar purtând mască de protecție și păstrând o distanța de 2 metri unii față de ceilalți, iar preoții fac apel ca enoriașii să nu se înghesuie atunci când merg să ia apă sfințită.

„Noi nu am primit niciun act oficial în ceea ce privește restricțiile, dar măsurile le păstrăm, așa cum am făcut de la început. Lumea intră în biserică doar cu mască, cu distanțare, iar rugămintea noastră este ca atunci când vin să ia apă să nu se înghesuie. Nici anul trecut nu am avut probleme, totul a decurs bine, la fel și în restul anului, oamenii au fost foarte receptivi la tot ceea ce le-am spus, măsurile le-am păstrat încă de la început”, a mai spus preotul.

Tot pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2, la fel ca anul trecut, preoții din Sfântu Gheorghe nu mai intră în casele credincioșilor decât la cerere, sfințirea fiind făcută din pragul casei.

„Și în acest an am mers și mergem în continuare la credincioși, dar stăm în pragul ușii. Dacă cineva dorește să ne primească în casă, intrăm, mergem cu măști și noi ca preoți, și cântărețul, iar în casă intră doar preotul. Ne sună cei care doresc să mergem să le sfințim locuințele, deci activitatea ne-o desfășurăm exact ca anul trecut, fără niciun incident”, a explicat preotul paroh Flavius- Filip Farcaș.

„Enoriașii să aibă credință, să rămână statornici și cu nădejde”

După Bobotează, pe 7 ianuarie, credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Ioan Botezătorul, numit şi „Înaintemergătorul”, cel care a anunţat venirea Mântuitorului, astfel fiind încheiat şirul sărbătorilor de iarnă.

„Mesajul către enoriași este să aibă credință, să rămână statornici, și cu nădejde. Fiecare să încerce să facă ce e mai bine pentru el”, este mesajul transmis de preotul paroh către credincioși.

Tradiții și obiceiuri de Bobotează

Se spune că dacă în ajunul Bobotezei este brumă pe pomi, atunci anul va fi rodnic pentru acei copaci, iar dacă picură apă din streașină va fi o vară ploioasă.

Se crede că tot anul va fi ploios dacă plouă în această zi, iar din direcţia în care va stropi preotul cu agheasmă, de acolo va veni şi ploaia în acel an.

Dacă în ziua în care umblă preotul cu „Iordanul” zăpada de sub tălpi scârţâie, se crede că tot anul va fi unul bogat şi rodnic.

În ziua de ajun se crede că fetele de măritat îşi pot afla ursitul, dacă la culcare pun un fir de busuioc sub pernă. În unele zone ale ţării se crede că firul de busuioc trebuie cerut de la preot.

Dacă tinerele se împiedică şi cad pe gheaţă în această zi, se spune că se vor mărita în curând.

În alte zone ale ţării se crede că fetele îşi pot afla în vis ursitul în această noapte dacă împletesc un fir de mătase roşu cu un fir de busuioc şi îl pun pe deget.

O altă superstiţie este că cei care strănută în ajun vor avea un an plin de noroc, iar bolile îi vor ocoli.

Tradiţia mai spune că de Bobotează nu se spală rufe, sunt interzise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio