Ştiri locale

Antal Árpád, Grüman Róbert şi alţi aproape 30 de tineri au donat sânge la Sfântu Gheorghe

Aproximativ 30 de tineri dornici să salveze vieți au răspuns invitației pe care Conferința Tineretului Maghiar din România (MIÉRT) a lansat-o prin campania de donare de sânge „Dăruiesc viață! / Magam adom!”, derulată vineri la Centrul de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe, în parteneriat cu Asociația HÁRIT.

Printre donatori s-au numărat și primarul Antal Árpád, care recent s-a vindecat de COVID-19, dar și fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Covasna, Grüman Róbert.

Publicitate

Acesta din urmă a declarat că inițiativa este una extrem de importantă, mai ales într-o perioadă în care numărul donatorilor a scăzut semnificativ: „Este extrem de importantă inițiativa organizată de Asociația  MIÉRT și  Asociația HÁRIT, în special în această perioadă grea de pandemie, când numărul donatorilor de sânge a scăzut semnificativ. De asemenea, sunt bucuros să văd atâția tineri la Centrul de Transfuzie din județul Covasna, fapt ce dovedește succesul acestei inițiative. Totuși, cel mai important lucru este să lăsăm 15-20 de minute din viața noastră și venim să donăm sânge, să ne ajutăm semenii”.

La rândul său, primarul Antal Árpád a scris într-o postare pe pagina de Facebook: „Pentru că am fost infectat cu noul coronavirus, iar plasma din sângele meu poate fi folosită pentru vindecarea pacienților aflaţi în stare gravă, era firesc să particip la campania de donare de sânge de astăzi. Este important ca în aceste vremuri să ne ajutăm unii pe alţii, pentru că avem nevoie mai mult ca oricând să venim în sprijinul celor care au nevoie. Îi rog pe toți cei care o pot face, să doneze sânge, deoarece spitalul nostru are nevoie disperată de sânge.”

Scopul campaniei a fost acela de a compensa lipsa acută de sânge cauzată de pandemia COVID-19, dar și de a le atrage atenția tinerilor asupra importanței donării, într-o perioadă în care la nivel național numărul donatorilor a scăzut cu aproape 50%.

„Prin intermediul tinerilor vreau să dau un exemplu societății. Atunci când pacienții au cea mai mare nevoie, noi, tinerii, ajutăm. În această primăvară am dat un exemplu prin întemeierea programului în perioada stării de urgență când voluntarii noștri au făcut cumpărături pentru cei vulnerabili și pentru cei în vârstă. Ca a doua etapă a acestei mișcări, am venit cu voluntarii și am donat sânge. Sunt mulți tineri care sunt pentru prima oară la donare, există tineri care sunt donatori de sânge de mai mult timp și sunt cei care au fost foarte speriați până acum, dar au venit la apelul nostru”, a declarat președinte Asociației HÁRIT, Kelemen Szilárd Péter.

Campania continuă şi în zilele următoare

Organizatorii și-au propus ca timp de o săptămână să mobilizeze în jur de 150-180 de potențiali donatori, sperând că oamenii vor conștientiza că a merge să donezi sânge nu este cu nimic mai periculos decât a face cumpărături sau a circula cu un mijloc de transport în comun. În schimb, gestul unui singur donator poate salva chiar alte trei vieți.

„Considerăm important ca generațiile viitoare să se implice și să-și asume un rol în viața comunității noastre încă de tineri. Ei au acum ocazia de a dona sânge, iar mai apoi să ajungă să doneze cu regularitate”, a declarat președintele MIÉRT, Oltean Csongor.

La evenimentul de vineri au fost prezente aproximativ 40 de persoane, însă la final aproximativ 30, care au îndeplinit criteriile necesare, au participat efectiv la procesul de donare.

Filialele MIÉRT vor utiliza bonurile de alimente primite cu ocazia donării de sânge în scop caritabil, acestea urmând să fie oferite Fundației Sfântul Francisc condusă de Böjte Csaba.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio