Ştiri locale

A început sezonul căpușelor. Aproape 30 de pacienţi au ajuns deja la Urgențele Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe

De la începutul lunii mai, 13 persoane s-au prezentat la Urgențele Spitalului Județean cu mușcături de căpușă, iar de la debutul sezonului cald, în atenţia medicilor din Sfântu Gheorghe au ajuns 28 de cazuri, cel mai tânăr pacient având doar 2 ani, iar cel mai vârstnic 86 de ani.

Printre bolile grave transmise de căpușă la om și animale se numără boala Lyme sau borelioza, encefalita de căpușe și febra recurentă, și deși nu toate căpușele sunt infectate, din păcate în ultimii ani au existat tot mai des cazuri inclusiv în județul Covasna.

Publicitate

Cele mai expuse la muşcătura de căpuşă sunt persoanele care merg în parcuri, păduri sau în locuri cu multă vegetaţie. Medicii recomandă ca atunci când ieșim în natură să ne protejăm putând pantaloni și bluze cu mâneci lungi dar deschise la culoare, și să utilizăm spray-uri repelente.

În caz de mușcătură, îndepărtarea precoce a căpuşei este importantă pentru reducerea riscului de dezvoltare a bolilor transmise de acestea. Extragerea căpuşei trebuie făcută, preferabil, de către un medic, folosind o pensă anatomică sau o pensă specială pentru îndepărtare, și cu grijă, astfel încât corpul căpuşei să nu fie strâns și astfel să elibereze secreții în rană.

Dezinfectarea locului unde a fost făcută muşcătura este şi ea foarte importantă, iar după extragerea căpușei, este recomandat să apelați la sfatul medicului, care poate aprecia dacă este necesar tratamentul cu antibiotice.

În lume există sute de specii de căpușe, iar în România au fost identificate 30, însă doar câteva transmit boli oamenilor.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio