Ştiri locale

Atenţie la vipere! Recomandările Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe

Canicula nu afectează doar populația, ci și alte viețuitoare. Din cauza căldurii, viperele sunt mai agresive în această perioadă, iar dacă nu suntem atenți pe unde călcăm atunci când suntem în natură, putem fi atacați.

La mijlocul lunii aprilie, atunci când temperaturile încă nu erau atât de ridicate, un bărbat în vârstă de 48 de ani a ajuns de urgență la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe după ce a fost mușcat de o viperă. Deși este, deocamdată, singurul caz de acest fel înregistrat în acest an, reprezentanții unității medicale au făcut o serie de recomandări pentru ca populația să fie protejată în această perioadă în care temperaturile ating valori extrem de ridicate.

Publicitate

„Viperele sunt specii diurne, care caută căldura soarelui pentru a-și crește temperatura corpului, iar vara rămân active chiar și în timpul nopților astfel că întâlnirile cu acești șerpi veninoși sunt oricând și aproape oriunde posibile. Veninul viperei este hemotoxic, ceea ce înseamnă că distruge hematiile și țesuturile cu care intră în contact (…) Deși am putea fi tentați să purtăm încălțăminte cât mai lejeră atunci când este cald (șlapi, sandale), în natură, și în special pe munte, este recomandat să optăm pentru bocanci, care nu doar că ne vor feri de entorse (evitând alunecarea), sau de răniri ale degetelor prin lovirea de pietre, dar ne vor proteja și de căpușe sau mușcăturile de viperă. Efectuați permanent un control vizual al zonei în care urmează să pășiți, nu ridicați pietre mari decât după ce v-ați uitat dedesubt pentru a vă asigura că nu sunt șerpi sub ele, dacă intrați într-o zonă cu vegetație înaltă care nu vă permite verificarea suprafeței solului, loviți ușor iarba cu un băț. În ciuda renumelui, vipera este un șarpe timid, care va fugi și se va ascunde. În cazul în care vă întâlniți pe traseu cu o viperă, nu vă apropiați, nu vă jucați cu ea, nu încercați să o împungeți cu diferite obiecte și nu încercați să o omorâți”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Spitalului Județean.

Aceeași sursă recomandă ca în cazul în care suntem muşcaţi de viperă să sunăm la 112 şi să rămânem calmi reducând, pe cât posibil, starea de panică, pentru că aceasta ne poate înrăutăți situația. Sunt de evitat alcoolul, cafeaua, sau băuturile energizante care pot crește pulsul, făcând ca veninul să ajungă mai rapid la organe vitale.

„Dacă ați fost mușcați de șarpe sunați de urgență la 112 și așteptați sosirea personalului calificat. Faceți cât mai puține mişcări şi nu vă agitaţi! În caz contrar ritmul bătăilor inimii crește, circulația sângelui este accelerată iar veninul se răspândește mai repede în organism.  Nu consumați alcool, cafea sau alte substanțe care cresc pulsul. Dacă este posibil, încercați să înlăturați cât mai mult venin din rană şi dezinfectaţi zona cu apă oxigenată. Administrarea preventivă a unor antihistaminice poate întârzia acțiunea veninului”, se mai arată în postare.

Fotografiați șarpele – imaginea poate ajuta personalul medical să determine dacă specia este veninoasă

În cazul în care suntem mușcați, reprezentanții unității medicale recomandă să fotografiem șarpele, dacă acest lucru este posibil, întrucât acest lucru ar putea ajuta personalul medical să determine dacă este necesară sau nu administrarea serului antiviperin.

„Dacă este posibil, fără a vă expune și mai mult pericolului, fotografiați șarpele cu telefonul mobil. Acest lucru va ajuta personalul medical să determine dacă specia este sau nu veninoasă și dacă este sau nu necesar serul antiviperin (…) Cazurile de deces sunt destul de rare, mai mult de jumătate dintre mușcăturile provocate de viperă fiind fără inoculare de venin”, mai transmit reprezentanții spitalului.

Viperele atacă în special dacă se simt ameninţate, muşcătura reprezentând un mijloc de apărare. Printre semnele muşcăturii de viperă se numără durerea acută, umflarea zonei afectate, semiconştienţa, senzaţia de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie, transpiraţie excesivă, sau durerile abdominale.

Pentru a se încetini răspândirea veninului, este recomandată plasarea unei legături elastice între rană şi inimă, şi mutarea acesteia dinspre rană spre inimă din 10 în 10 minute, pentru a evita producerea cangrenei.

În prezent, Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe dispune de suficiente doze de ser antiviperin, conform conducerii unităţii medicale.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio