Ştiri locale

Începe admiterea în licee și școlile postliceale. IȘJ Covasna a publicat calendarul repartizării computerizate

Elevii de clasele a VIII-a care au dat Evaluarea Națională se pot înscrie la liceu, repartizarea urmând să se facă în sistem computerizat, în data de 14 iulie. Admiterea se face fără concursuri, pe baza mediei obținute la examenul național și pe baza mediei generale din cei patru ani de gimnaziu.

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna a publicat, luni, etapele de repartizare și admitere în învățământul liceal de stat.

Publicitate

Până în data de 11 iulie, elevii care au promovat Evaluarea Națională trebuie să completeze fișa de admitere, iar conducerea IȘJ Covasna atrage atenția că orice opțiune greșită (notarea unor coduri greșite) poate conduce la o repartizare nedorită.

Elevii vor completa fișele de admitere în prezența părinților sau a reprezentanților legali și a dirigintelui clasei. Candidații trebuie să țină cont de câteva reguli în momentul în care completează opțiunile dorite, respectiv să completeze pe primele locuri opțiunile pe care le doresc cel mai mult, chiar dacă nu sunt siguri că media le va permite să intre pe acele locuri; să continue cu opțiuni care le-ar plăcea, și să încheie cu opțiunile mai puțin dorite, dar pe care trebuie să le enumere pentru siguranță.

Softul de admitere ia pe rând fiecare elev, pornind de la candidatul care are cea mai mare medie  și continuând în ordine descrescătoare, examinând, totodată, prima opțiune de pe fișa de admitere. În cazul în care mai sunt locuri disponibile, candidatul este repartizat la specializarea respectivă, în caz contrar softul trece la următoarele opțiuni până când se găsește o specializare cu locuri disponibile.

În cazul în care nu mai sunt locuri disponibile la niciuna dintre specializări, elevul rămâne nerepartizat.

Candidații care au medii de admitere egale sunt repartizați ținându-se cont de media obţinută la Evaluarea Naţională, media generală de absolvire a claselor V – VIII, notele obţinute la probele de limba română, matematică și limba maternă de la Evaluarea Naţională, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale.

Rezultatele repartizării computerizate vor fi comunicate în data de 14 iulie.

Înscrierea și admiterea în învățământul profesional de stat

Până în data de 8 iulie are loc prima etapă de admitere în învățământul profesional de stat. Secretariatele unităților de învățământ gimnazial completează, la cererea elevilor și a părinților, fișa de înscriere cu datele personale ale absolvenţilor claselor a VIII-a, mediile generale de absolvire, notele şi mediile obţinute la Evaluarea Naţională, dar și foaia matricolă cu mediile obținute în clasele V-VIII.

Elevilor corigenți, repetenți sau care au situații școlare neîncheiate nu li se vor elibera fișe de înscriere.

Tot până în data de 8 iulie are loc înscrierea candidaților în școlile care au ofertă educațională pentru învăţământul profesional, iar în data de 15 iulie va fi afișată lista candidaţilor admişi şi respinşi în învăţământul profesional de stat.

Admiterea pe locurile speciale pentru rromi

Candidații care solicită înscrierea la liceu pe locurile speciale pentru rromi trebuie să completeze opțiunile până în data de 5 iulie, iar reprezentanții IȘJ Covasna subliniază că orice fișă depusă după această dată nu va mai fi luată în considerare.

Candidații care optează pentru locuri în învățământ profesional trebuie să depună sau să transmită fișa de înscriere în format electronic către comisia de admitere județeană din cadrul IȘJ Covasna.

Repartizarea candidaților pe locurile speciale pentru rromi se face computerizat în data de 7 iulie, într-o sesiune distinctă, în ordinea descrescătoare a mediei de admitere și pe baza opțiunilor completate în fișa de înscriere.

Admiterea candidaților cu cerințe educaționale speciale

Și candidații care solicită înscrierea pe locurile distinct alocate elevilor cu cerințe educaționale speciale vor completa opțiunile până în data de 5 iulie, repartizarea computerizată a acestora urmând să aibă loc în data de 7 iulie.

Candidații care optează pentru locuri în învățământul profesional vor depune sau transmite în format electronic fișa de înscriere la ISJ Covasna.

În judeţul Covasna 75,18% dintre elevi au obţinut în acest an medii peste 5 la Evaluarea Națională, după soluționarea contestațiilor. Astfel, din cei 1.615 elevi înscrişi la examen, 1.547 au fost prezenţi, iar 1.163 dintre aceştia au obţinut medii peste 5.

Potrivit IȘJ Covasna, au fost depuse în total 123 de contestații, dintre care 76 la Limba și literatura română, unde în cazul a 46 dintre lucrări a fost crescută nota după soluționarea contestației.

La Limba și literatura maghiară au fost depuse 15 contestații, toate lucrările având nota finală modificată. Potrivit IȘJ Covasna, în cazul a 12 lucrări nota a fost mărită.

La Matematică, din cele 32 de lucrări contestate, 4 au rămas cu nota neschimbată, iar 17 au obținut notă mai mare decât nota inițială.

Rezultatele finale în județul Covasna, după soluționarea contestațiilor, sunt disponibile AICI.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio