
7,5 milioane de euro pentru dezvoltarea rețelei de gaze naturale în comuna Ozun
Cinci din cele șapte localități aparținătoare comunei Ozun vor fi racordate la gaze naturale, printr-un proiect major de investiție, contractul de finanțare în valoare totală de 36,7 de milioane de lei fiind semnat în cursul zilei de joi, de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.
Proiectul „Înființarea rețelei inteligente de distribuție de gaze naturale, branșamente si alimentare cu gaze naturale, comuna Ozun, județul Covasna” urmărește înființarea unei rețele inteligente de distribuție a gazelor naturale, asigurarea de branșamente la consumatori casnici și instituții publice, și realizarea unui racord de înaltă presiune cu stație de reglare-măsurare- predare.
La eveniment a fost prezent și ministrul Mediului, Tánczos Barna, fostul primar al comunei Ozun, prefectul Ráduly Istvan, viceprimarul Szabó Anna-Mária, și Bordás Enikő, candidata pentru funcția de primar la alegerile locale parțiale din 27 iunie.
Prefectul județului Covasna a declarat că în prezent în localităţile de implementare a proiectului nu există sistem de distribuţie a gazelor naturale, singura sursă de energie termică fiind lemnul de foc, folosit atât pentru încălzire, cât şi pentru prepararea hranei şi asigurarea apei calde menajere.
„Orice investiție este binevenită, cetățenii județului Covasna au de câștigat, pentru că se reflectă în bunăstarea lor. Am fost foarte mândru și nu puteam să nu fiu prezent la semnarea contractului de finanțare pentru că de fiecare proiect pe care l-am avut am fost foarte atașat. Domnul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene a spus la ceremonia de semnare a contractelor de finanțare că a fost o solicitare imensă la nivel național, de 10 ori mai mare decât suma care s-a acordat. S-au alocat 208 milioane de euro, din care comuna Ozun a primit 7,5 milioane de euro. Este important, și nu doar pentru locuitorii din Ozun, ci pentru tot județul Covasna. Trebuie să investim în economia județului, astfel încât oamenii să simtă că autoritățile sunt în slujba lor”, a spus prefectul Ráduly Istvan.
Potrivit acestuia, în cadrul proiectului va fi finanțată atât amplasarea pe o distanță de circa 6 km de la Ilieni și până la Ozun a conductei de gaze, cât și rețeaua de distribuție și branșamentele, fiind pentru prima dată în ultimii 30 de ani când sunt finanțate inclusiv racordurile în cadrul unui asemenea proiect.
„Este o mare oportunitate pentru noi, pentru comună”
Viceprimarul localității, Szabó Anna Mária, care a preluat atribuțiile de primar, a declarat că prin intermediul acestui proiect circa 1.800 de locuitori ai comunei vor avea gaze naturale până în 2023. Ea a mai precizat că localitățile Lisnău Vale și Măgheruș nu vor fi branșate la rețea întrucât localnicii nu și-au dat acordul.
„Joi am fost la București, am semnat acest contract de finanțare, fiind o mare oportunitate pentru noi, pentru comună. Ozun are în total 7 localități aparținătoare, iar 5 dintre ele vor beneficia de gaze naturale, în jur de 1.800 de consumatori vor fi racordați la rețea. Locuitorii din Lisnău Vale și Măgheruș nu vor fi racordați pentru că în cadrul forumurilor sătești pe care le-am ținut înainte de realizarea acestui proiect au spus că nu vor, au considerat că nu au nevoie, că pot procura lemne mai ușor. Este un proiect foarte important, ne bucurăm foarte mult, am parcurs o etapă cu brio, acum urmează și altele și sper să le parcurgem pe toate. Proiectul ar trebui finalizat până în septembrie 2023, nu este un termen foarte lung dar sper să ne încadrăm”, ne-a spus viceprimarul Szabó Anna Mária.
Șefa biroului Financiar-contabil din cadrul Primăriei Ozun, Bordás Enikő a precizat că valoarea proiectului este de 36,7 de milioane de lei, din care 28,5 milioane de lei este finanțarea, iar restul reprezentă contribuția proprie.
„Este un proiect foarte important pentru comunitatea din Ozun, dat fiind faptul că deocamdată nu este deloc rețea de gaze naturale, singurul mod de încălzire fiind cu lemne, ceea ce este destul de costisitor și dificil. Este un proiect cu o valoare foarte mare, valoarea totală a proiectului este de 36,7 de milioane de lei, din care valoarea totală finanțată este de 28,5 milioane de lei, restul reprezintă TVA și contribuții proprii (…) Conform contractului de finanțare, proiectul trebuie finalizat până la sfârșitul anului 2023, asta înseamnă o muncă enormă”, a spus Bordás Enikő.
Tot în cursul zilei de joi, au fost semnate contracte de finanțare pentru dezvoltarea infrastructurii de gaze, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, pentru comunele Tomeşti, Dăneşti, Cârţa, Mădăraş şi Sândominic, Ciceu, Siculeni și Racu din județul Harghita.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, proiectele pentru care au fost semnate contractele de finanțare „vizează două județe care sunt regiuni cu temperaturi medii anuale printre cele mai scăzute din România. Asigurarea energiei termice necesare încălzirii locuințelor, preparării hranei și furnizării apei calde menajere pentru populație a reprezentat dintotdeauna o problemă pentru care, odată cu implementarea celor 3 viitoare proiecte, sunt oferite soluții inteligente și sustenabile. Utilizarea surselor de energie cât mai eficiente, economice, cu randament ridicat, fără poluarea mediului înconjurător reprezintă un obiectiv ce poate fi atins prin folosirea gazului ca sursă de energie”.
Valoarea totală a celor 3 proiecte majore este de 144 de milioane de lei.
În total, prin POIM 2014 – 2020 au fost aprobate recent 10 proiecte ale autorităţilor locale, în urma cărora 15.444 oameni vor fi conectaţi la reţele de gaze naturale.
(Ioana Ardeleanu)