Ştiri locale

145 de covăsneni vaccinaţi anti-COVID în primele 3 zile ale campaniei. Spitalul Județean explică procesul de vaccinare

În primele 3 zile de la debutul campaniei de vaccinare anti-Covid în județul Covasna, la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe au fost imunizați 145 de angajați din sistemul sanitar, alte 45 de persoane fiind programate să se vaccineze în cursul zilei de joi.  

Conducerea spitalului a precizat că printre persoanele vaccinate, pe lângă cei 112 angajați ai instituției care s-au înscris inițial pe liste, s-au numărat farmaciști, asistenți și medici de familie, stomatologi, angajați ai Serviciului de Ambulanță și ai Centrului de Transfuzii Sanguine, dar și medici și asistenți ai unor cabinete particulare din Sfântu Gheorghe.

Publicitate

„Luni la 08:00 am primit primul transport de flacoane conținând dozele de vaccin, iar în aceeași zi, la ora 12:00, am început procesul de imunizare în cadrul centrului nostru. Până miercuri la ora 13:00 au fost vaccinați 48 medici, 68 de asistenți și 29 de angajați din alte categorii: personal administrativ, auxiliar sanitar, farmaciști, de exemplu”, a precizat managerul Spitalului, Andras-Nagy Robert.   

În prima tranșă, unitatea medicală a primit 50 de flacoane pentru administrarea a 250 de doze de vaccin, care au fost livrate în zilele de luni și miercuri cu ajutorul Poliției și Armatei.

Managerul Spitalului a precizat că lista celor care se înscriu pentru vaccinare este comunicată în fiecare zi printr-un e-mail securizat de la centrul național de coordonare a campaniei, fiind afișate doar programările pentru ziua următoare.

Acesta spune că la nevoie stocurile de vaccin pot fi suplimentate. 

„Este un flux continuu, programările le știm cu o zi înainte, deci dacă astăzi aflăm că sunt încă 70 de persoane care vor să se vaccineze, atunci trebuie să suplimentăm stocul de vaccin. Rezerve sunt, până acum nu au fost probleme, ultimele 25 de flacoane pentru 125 de doze le-am comandat în data de 5 și le-am primit a doua zi”, a explicat Andras-Nagy Robert.

O singură reacție adversă ușoară după vaccinare

Directorul medical al Spitalului Judeţean, dr. Roșu Matyas, a precizat că până în prezent nu au existat reacții alergice grave în urma administrării primei doze de vaccin, o singură asistentă manifestând greutate în respirație și o ușoară creștere a tensiunii.

„Nu am avut reacții alergice deosebite, s-au plâns ca la orice vaccin de dureri în locul injectării, de ușoară cefalee sau de dureri musculare. Un singur caz am avut miercuri, mai mult din anxietate, o asistentă a prezentat un puseu hipertensiv cu dispnee, care a fost destul de subiectiv, dar după ce medicul care este prezent în punctul de vaccinare a stat de vorbă cu ea și i-a luat tensiunea, s-a liniștit și nu a avut nevoie de niciun fel de medicație”, a explicat directorul medical.

„Vaccinarea nu este obligatorie, este un act consimțit!”

Imunizarea populației riscă să fie un fiasco total mai ales în lipsa unei campanii de informare care să ofere date și răspunsuri clare despre modul în care va decurge vaccinarea, beneficii și riscuri, lăsând astfel loc pentru propagarea în spațiul public a mesajelor și ideilor care nu au nicio bază științifică.

Valul de neîncredere față de vaccinul despre care nu foarte mulți înțeleg cum a fost creat și cum acționează este alimentat și de faptul că nu toți angajații din sistemul sanitar s-au grăbit să se înscrie pentru vaccinare în prima etapă.

Conducerea Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe a explicat că aproape 30% din personalul instituției a trecut deja prin boală de la începutul pandemiei, iar vaccinarea este indicată după ce nu mai există anticorpi naturali.

„Cei care au fost infectați în urmă cu 6 luni pot primi liniștiți acest vaccin, nu există nicio contraindicație. Eu am trecut prin boală în octombrie, mi-am făcut și testul antigen, am anticorpii, deci aș încerca să mă vaccinez prin martie, ca să împing cât mai mult durata de apărare, să fiu protejat cât mai mult timp deoarece nu știm cât durează protecția acestui vaccin, și sunt foarte mulți colegi care gândesc ca și mine”, a spus dr. Roșu Matyas.

Potrivit acestuia, persoana care s-a programat pentru vaccinare completează un chestionar de triaj alcătuit din 13 întrebări, după care trece printr-o evaluare medicală pe baza răspunsurilor date. După imunizare, fiecare persoană este monitorizată timp de cel puțin 15 minute, iar la final primește o adeverință în limbile română și engleză care atestă că a beneficiat de vaccin.

Managerul Spitalului a explicat că în cazul anumitor afecțiuni vaccinarea nu este recomandată, încă rămâne la latitudinea fiecărei persoane dacă dorește sau nu să se imunizeze chiar și în aceste condiții.

„Vaccinarea nu este obligatorie. Orice vaccin, sau orice act medical este un act voluntar, consimțit. Medicul care consultă după triaj pacientul, pe baza acestui chestionar, verifică dacă are o contraindicație, iar dacă există atunci medicul recomandă ca vaccinarea să nu se facă, dar pacientul poate să decidă că își asumă riscul. Pentru toate medicamentele și chiar și pentru unele suplimente alimentare sunt niște procese de validare, de autorizare, de punere pe piață. De aceea sunt trecute lotul și seria vaccinului pe fiecare flacon, pentru ca producătorul să-și asume responsabilitatea pentru produsul în cauză. Este ca un fel de garanție. Și la Paracetamol există anumite riscuri în cazul administrării, care sunt specificate într-un prospect, deci pacientul când cumpără de la farmacie primește o garanție despre ce conține produsul respectiv”, a subliniat Andras-Nagy Robert.

Etapa a II-a sub semnul întrebării

În ceea ce privește etapa a II-a de vaccinare care va începe după data de 15 ianuarie, și în care ar urma să fie imunizați vârstnicii și persoanele cu boli cronice, conducerea spitalului spune că deocamdată nu este foarte clar unde și cine va administra dozele către populație, discuții în acest sens urmând să aibă loc în perioada următoare.

„Este o chestiune de sănătate publică și DSP-ul ar trebui să rezolve problemele acestea legate de centrele de vaccinare. De principiu, dacă este vorba despre vaccinare în masă, în primul rând trebuie să identificăm persoanele care să facă această vaccinare, și atunci DSP-urile ar trebui să vină cu fel de fel de soluții, dar dacă este să dau o idee, sunt asistenții care s-au pensionat și care pot face acest lucru, pentru că nu poți lua din efectivul spitalului asistenți care lucrează în ture, care lucrează lângă patul bolnavului, pentru a vaccina. Deci chestiunile acestea trebuie discutate serios. Noi ne-am asumat vaccinarea lucrătorilor în domeniul sanitar”, a mai spus Andras-Nagy Robert.

Primele doze de vaccin produse de Pfizer-BioNtech au ajuns în județul Covasna luni și pot fi păstrate la frigider timp de 5 zile.

Substanța este livrată în flacoane a câte 5 doze sub formă de concentrat pentru dispersie injectabilă, un lichid uleios de culoare gălbuie care trebuie dizolvat cu ser fiziologic, iar odată diluat mai rezistă la frigider doar 6 ore. 

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio