Ştiri

Ziua Naţională fără Tutun: De azi mă las de fumat!

În scopul sensibilizării populației României în ce privește beneficiul renunțării la fumat, Guvernul României, în temeiul art. 107 alin. (2) din Constituție și al art. 8 din Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea și combatarea efectelor consumului produselor din tutun, a adoptat Hotărârea 1270/2002, prin care, cea de-a 3-a zi de joi a lunii noiembrie se declară „Ziua Națională fără Tutun“.

Ca în fiecare an, Agenția Națională Antidrog se alătură campaniei de marcare a acestei zile prin activități și măsuri specifice menite să informeze și să tragă un semnal de alarmă cu privire la efectele nocive determinate de fumat în general.

Publicitate

***

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) se alătură campaniei de marcare a acestei zile, prin activități și măsuri specifice menite să informeze și să tragă un semnal de alarmă cu privire la efectele nocive determinate de fumat în general.

Astfel, Agenția Națională Antidrog, prin Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, va desfășura o campanie on-line de informare, sensibilizare şi conştientizare cu privire la pericolele consumului de tutun şi practicile comerciale ale companiilor de tutun. De asemenea, la nivelul județului nostru, specialiștii CPECA Covasna vor desfășura și activități de informare-educare-conștientizare cu privire la efectele asociate consumului de tutun, în cadrul unor activități interactive ce urmează a se derula, în cadrul Liceului Tehnologic ”Constantin Brâncuși”.

Prin activitățile realizate în cadrul campaniei de marcare a Zilei Naționale Fără Tutun, Agenția Națională Antidrog își propune să contribuie la conștientizarea tinerilor în legătură cu manipularea de către companiile din industria tutunului, prin diversitatea produselor din tutun și atractivitatea design-ului, gratuitatea produselor etc., urmărind, în acelaşi timp, informarea și educarea noilor generații cu privire la riscurile fumatului activ și pasiv.

***

Potrivit rezultatelor Studiului în şcoli privind consumul de alcool, tutun şi droguri ilicite în România – ESPAD 2019, realizat de Agenţia Naţională Antidrog:

  • Consumul de tutun în rândul adolescenţilor se menţine la valori similare celor observate în studiul anterior. Astfel, consumul de tutun de-a lungul vieții (care au consumat cel puțin o dată în viață) este de 49,5%, față de 41% media europeană.
  • Diferenţiat pe sexe, se observă valori asemănătoare ale consumului de tutun, atât în rândul băieţilor, cât şi al fetelor, ceea ce înseamnă că fetele tind să adopte acelaşi comportament de consum (49,4% băieți, față de 49,6% fete).
  • Consumul de ţigări în ultimele 30 de zile (consumul actual) își menține un nivel similar celui observat în anul 2011, ajungând la 31,2%.
  • Consumul zilnic de țigări în ultimele 30 de zile revine la valoarea înregistrată în anul 2011, respectiv18,4%.
  • Faţă de riscurile consumului de tutun, adolescenţii au o percepţie mai scăzută asupra consecinţelor nefaste la care se expun, în proporţie de 12% aceştia văzând un risc ridicat dacă fumează ocazional. Aceeaşi percepţie scăzută asupra riscului ridicat o au adolescenţii şi faţă de consumul ţigărilor electronice 1-2 ori, doar 9,1% dintre ei indicând în acest tip de comportament un risc ridicat. În schimb, 59% apreciază ca fiind un risc ridicat să fumeze unul sau mai multe pachete de ţigări pe zi.

(Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna)

 

Publicitate