Ştiri locale

Ziua Națională a României, marcată la Sfântu Gheorghe fără public și tehnică militară

Ziua Națională a României va fi marcată la Sfântu Gheorghe printr-o ceremonie militară cu depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori, la Grupul statuar „Mihai Viteazul”, însă pentru evitarea aglomerărilor de persoane, în contextul epidemiologic actual, la eveniment vor putea participa doar reprezentanții Prefecturii Covasna, cei ai Consiliului Județean, Consiliului Local și ai Primăriei Sfântu Gheorghe, respectiv structurile aparținând Sistemului de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională.

Programul zilei de 1 Decembrie cuprinde întâmpinarea prefectului județului, însoțit de comandantul Garnizoanei Militare Sfântu Gheorghe, prezentarea onorului militar, trecerea în revistă a gărzii de onoare și salutul drapelului de luptă, intonarea imnului național, dar și o ceremonie religioasă, urmată de defilarea gărzii de onoare.

Publicitate

Ceremonia va fi organizată într-un cadru restrâns, fără tehnică militară și fără public, iar reprezentanții instituțiilor care vor depune coroane de flori trebuie să aibă certificat verde.

„Noi când am pregătit programul am stabilit o limită de 100 de participanți. Verificarea certificatelor verzi o va face fiecare instituție care trimite reprezentanți la ceremonie, vor avea grijă să trimită personal care să aibă certificat, respectiv să fie trecut prin boală sau vaccinat. Nefiind acces liber pentru public, la fața locului nu se va face verificare, însă am înștiințat fiecare instituție să își trimită reprezentanți doar dacă sunt vaccinați sau trecuți prin boală”, ne-a explicat comandantul Garnizoanei Sfântu Gheorghe, lt. col. Dorin Neagu.

„Până când nu apare Hotărârea Guvernului și nu scoatem și noi Hotărârea CJSU, nu știm clar dacă vor putea participa și cetățenii. Cu toate acestea, nu vom amplasa porți prin care să treacă mulțimea și să fie verificați oamenii. Trebuie să vedem Hotărârea Guvernului întâi dar, după cum văd eu lucrurile, vor putea participa și persoanele nevaccinate. Nu pot să afirm cu fermitate, dar vom anunța populația în momentul în care vom ști cu certitudine”, a explicat și prefectul județului Covasna, Ráduly István.

CNSU a propus ca manifestările de 1 Decembrie să se defăşoare cu participarea a cel mult 400 de spectatori în Bucureşti, şi a cel mult 200 de participanți în municipiile reşedinţă de judeţ, respectând măsurile de prevenire a răspândirii Covid-19, respectiv purtarea măştii de protecție, dezinfectarea mâinilor și distanţare fizică, iar accesul să fie permis doar pe baza certificatelor verzi.

La Sfântu Gheorghe, manifestările dedicate Zilei Naționale a României vor avea loc începând cu ora 11:00.

(Ioana Ardeleanu)

Foto: covasnamedia.ro

Publicitate