Ştiri locale

Ziua Jandarmeriei Române – 173 de ani în slujba cetățenilor

Sărbătorită în fiecare an la 03 aprilie, Ziua Jandarmeriei Române marchează data la care, domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului Obștesc, semnând actul de înființare a Jandarmeriei, în 03 aprilie 1850. Astfel, prin lege, domnitorul Ghica a transformat Corpul slujitorilor în Corp de jandarmi, ca forță pentru privegherea siguranței publice și ținerea unei buni orânduieli. Prin aceasta, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei și i s-au stabilit principiile de organizare și funcționare.

Inițial, a fost principalul element care definea statutul membrilor săi, într-o perioadă istorică în care purtarea armelor constituia un privilegiu social. Ulterior, de-a lungul anilor, organizarea și misiunile Jandarmeriei au fost adaptate în concordanță cu evoluția societății.

Publicitate

Făcând o scurtă incursiune în istorie, putem spune cu certitudine că de-a lungul anilor, Jandarmeria Română, a renăscut de fiecare dată când a fost reorganizată, fiind nevoie de ea ca factor de stabilitate al statului român.

Astăzi, ne găsim la 173 de ani de la înființare armei noastre, un prilej deopotrivă pentru a rememora și cinsti faptele înaintașilor și pentru a face bilanțul realizărilor din anii ce s-au scurs de atunci. Cele peste 17 decenii de existență au fost marcate de schimbări majore în viețuirea instituției, aducând-o în prezent la cele mai înalte cote de profesionalism și încredere.

Pentru fiecare jandarm, momentul aniversar de astăzi este unul al conștientizării valorilor care ne-au oferit constanță și eficiență: spiritul de camaraderie, sacrificiul, devotamentul, curajul, responsabilitatea și onoarea cu care de-a lungul anilor am servit patria și suntem azi garanatul siguranței publice și al aplicării corecte a legii.

Premărgător zilei Jandarmeriei, am organizat mai multe activități dintre care amintim:

– Turneu de minifotbal adresat instituțiilor publice din județul Covasna;

– Alături de elevi – campanie de informare și prevenire în instituțiile de învățământ;

– Participarea la două acțiuni de împădurire pe raza județului Covasna;

– Concurs de șah rapid adresat elevilor din județ ;

– Activitate festivă organizată astăzi, 03 aprilie, la sediul unității, prilej cu care au fost înaintați în gradul următor ,,înaintea expirării stagiului minim”, 3 ofiţeri şi 6 subofiţeri, dar și alte recompense acordate personalului inspectoratului care s-a remarcat pozitiv în activitatea desfășurată.

În zilele următoare vom organiza și activitatea ,,Jandarm pentru o zi,, precum și Ediția cu numărul V a concursului de Istorie ,,Din Istoria Jandarmeriei Române,, și o campanie de donare de sânge.

La ceas aniversar,  transmitem aprecieri și felicitări personalului Inspectoratului de Jandarmi Județean Covasna, pentru munca și efortul depus, pentru sacrificiile pe care le faceți în fiecare zi pentru instituție și țară. Succes în misiuni, să vă întoarceți sănătoși de fiecare dată iar toate proiectele dumneavoastră de viitor, profesionale, familiale și personale să se îndeplinească așa cum vă doriți.

La mulți ani Jandarmeriei Române! La mulți ani tuturor jandarmilor, oriunde vă aflați!

(Compartimentul Informare Şi Relaţii Publice)

Publicitate
banner we radio