Ştiri locale

Ziua Informării Preventive – MARŢI 13

Sarcina prevenirii situaţiilor de urgenţă este complexă şi interdependentă. Ea implică responsabilităţi din partea cetăţenilor, comunităţilor locale, operatorilor economici şi autorităţilor administraţiei publice. În acest context, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a încheiat în anul 2012 un  parteneriat de colaborare cu E-On România intitulat „Împreună pentru siguranţă” al cărui principal obiectiv constă în derularea unor campanii de informare menite să conştientizeze cetăţenii asupra pericolelor la care se expun în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice situaţiilor de urgenţă, crearea comportamentului preventiv şi atitudinii proactive în rândul comunităţii în vederea reducerii semnificative a numărului victimelor.

Astfel că, sub sloganul „Ghinionul îl previi, dacă ştii să intervii”, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna organizează în data de 13 decembrie 2016 ziua porţilor deschise, între orele 10.00 – 12.00 la sediul inspectoratului din strada Oltului nr.31-33, activitate care se înscrie în Campania „Ziua Informării Preventive” ce se derulează în fiecare zi de marţi, 13.

Cu această ocazie, persoanelor participante li se va aduce la cunoştinţă prevederile altor două campanii naţionale aflate în derulare: Campania „R.I.S.C. – Siguranţa nu este un joc de noroc” şi Campania „Nu tremur la cutremur”.

Având în vedere că o mare parte a populaţiei din ţara noastră este vulnerabilă în cazul producerii unui cutremur, consecinţele unui astfel de eveniment impredictibil depind în bună măsură de modul în care fiecare cetăţean înţelege să se pregătească şi să se comporte corect într-o astfel de situaţie.

Sondajele de opinie şi cercetările sociologice realizate au evidenţiat faptul că un procent însemnat din populaţia adultă – aproximativ 80%, nu deţine cunoştinţe în ceea ce priveşte comportamentul în caz de cutremur. În acest context, obiectivul de bază al acestei campanii naţionale este informarea, conştientizarea şi pregătirea populaţiei pentru a reacţiona corect în situaţia producerii unui cutremur major.

Demararea campaniei „R.I.S.C. – Siguranţa nu este un joc de noroc” a fost generată de situaţia statistică a incendiilor produse la locuinţe în România. Analizând împrejurările determinante ale incendiilor la locuinţe, s-a constatat că aproape 2/3 din cauzele generatoare de incendii la locuinţe sunt reprezentate de improvizaţii la instalaţiile electrice, de gaze şi de încălzire sau lipsa verificărilor sezoniere la coşurile de fum.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

ISU Covasna

Publicitate
banner we radio