Ştiri locale

Ziua Europeană de prevenire a furturilor din locuință

Poliția Română, în parteneriat cu EUCPN (Rețeaua Europeană de Prevenire a Criminalității), EUROPOL și alte 12 state din Europa lansează astăzi, 19 iunie 2019, prima Zi europeană de prevenire a furturilor din locuință.

Pentru că furtul din locuință este infracțiune în toate statele europene, autoritățile de aplicare a legii, reunite în cadrul EUCPN și EUROPOL, au lansat o inițiativă ce are drept scop conștientizarea cetățenilor cu privire la modalităţile prin care își pot proteja locuinţa, pentru a nu deveni victime ale furturilor.

Publicitate

Campania „Păstrați surprizele doar pentru vacanță!” este finanțată de Fondul de Securitate Internă al Uniunii Europene și, prin intermediul acesteia, Poliția Română, în parteneriat cu EUCPN, EUROPOL și alte 12 state, își propune să atragă atenția asupra importanței adoptării măsurilor pentru prevenirea infracțiunilor de furt din locuințe.

Astfel, prin activitățile din această zi, la nivel european specialiștii în prevenirea criminalității le recomandă cetățenilor să nu comunice date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă, în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. Check-in-ul din aeroport aduce like-uri, dar vă face vulnerabil în fața hoților. De asemenea, cetățenii sunt sfătuiți să nu posteze pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţin în casă bunuri de valoare sau că sunt plecați de acasă. Selfie-urile sunt și ele distractive, dar trebuie avut grijă la ce se observă în imagine.

În județul Covasna, în primele luni ale anului 2019, au fost sesizate 46 de infracţiuni de furt din locuinţe, cifră în ușoară creștere cu 5 fapte faţă de perioada similară a anului 2018, iar în proporție de 56,5% au avut loc în mediul rural.

Analiza infracţiunilor de furturi din locuinţe evidenţiază o multitudine de moduri de operare utilizate de infractori pentru săvârşirea unor astfel de fapte. Circa 26% dintre furturile din locuințe înregistrate în județul Covasna au fost comise prin împrietenire.  De asemenea, din analizele realizate la nivelul Poliției Române rezultă că unul din patru furturi este favorizat de neglijența proprietarului în a adopta măsuri simple, dar eficiente de autoprotecție.

Pentru mai multe informații, accesați www.prevenireacriminalitatii.ro.

Polițiștii covăsneni au organizat, în acest context, în Piața Libertății din municipiul Sfântu Gheorghe, o expoziție tematică, în parteneriat cu SC Crow Security SRL Sf. Gheorghe, SC Groupama Asigurări SA – filiala Covasna și cu sprijinul Primăriei Sfântu Gheorghe.

Polițiștii, împreună cu ceilalți organizatori, au purtat discuții cu cetățenii și au distribuit materiale cu caracter preventiv.

Compartimentul Relații Publice

Agent principal de poliție Tolvaj-Marin Nicoleta

Publicitate
Publicitate
banner we radio