Ziua Culturii Naţionale la Sfântu Gheorghe: Acces gratuit la muzeu şi lansare de carte
Centrul de Cultură Arcuş din Sfântu Gheorghe prezintă, luni, o expoziţie de artă plastică şi un recital de pian, prilejuite de sărbătorirea Zilei Culturii Naţionale, iar Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din municipiu va oferi tuturor vizitatorilor acces gratuit la expoziţiile sale.
„15 ianuarie a intrat în calendarul sărbătorilor noastre drept Ziua Culturii Naţionale, când instituţiile publice devin spaţii de dialog deschise tuturor artelor. Centrul de Cultură Arcuş – în parteneriat cu Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, cu sprijinul Ministerului Culturii şi al Consiliului Judeţean Covasna – organizează pe 15 ianuarie 2024 un dialog al artelor: vor fi expuse lucrările a doi artişti plastici de anvergură, Imre Baasz şi Dan Palade, urmat de un recital cameral susţinut de pianistul Nicolae Dumitru”, au menţionat organizatorii într-un comunicat de presă.
Vernisajul expoziţiei de artă plastică “Blow-up” va avea loc de la ora 19, iar recitalul va începe la ora 19,30.
Muzeul Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe a anunţat că luni, de Ziua Culturii Naţionale, toate expoziţiile sale vor fi deschise publicului, iar accesul va fi gratuit pentru toate categoriile de vizitatori. Pe bază de programare, aceştia vor putea participa la diverse ateliere creative şi jocuri.
Tot în contextul sărbătoririi Zilei Culturii Naţionale, Biblioteca Judeţeană “Bod Peter” din Sfântu Gheorghe va organiza miercuri, 17 ianuarie, de la ora 18, o întâlnire a publicului cu poetul şi prozatorul Octavian Soviany.
„Evenimentul este prilejuit şi de faptul că, recent, la Editura Lector din Târgu Mureş a apărut, în traducerea lui Kiraly Zoltan, versiunea maghiară a unui volum de poeme al autorului invitat, “Călcâiul lui Magellan” (2014), distins la apariţie cu premiul “Cartea de poezie a anului 2014”. Versiunea maghiară a lucrării va fi lansată cu această ocazie. Interlocutorii autorului vor fi criticul literar Adrian Lăcătuş, respectiv traducătorul volumului. Amfitrionul întâlnirii, la care va fi prezentă şi directoarea Editurii Lector, Galfalvi Agnes, este Szonda Szabolcs, managerul instituţiei-gazdă”, se arată într-un comunicat de presă.
Născut în 1954 la Braşov, Octavian Soviany a debutat în 1983 cu placheta de versuri “Ucenicia bătrânului alchimist”. A publicat volume de poezie (cum ar fi “Cartea lui Benedict”, “Scrisori din Arcadia”, “Alte poeme de modă veche”, “Dilecta”, “Pulberea, praful şi revoluţia”, “Călcâiul lui Magellan”, “Adda”, “Viaţa de după viaţă”, “Poeme de dragoste”, “E noapte în aripelag”, “Şaizeci şi şase”) , romane (“Arhivele de la Monte Negro”, “Viaţa lui Kostas Venetis”, “Moartea lui Siegfried”, “Năluca”, “Casa din strada Sirenelor”, “Micul saturnian”, “Îmbarcarea către Cythera”, “Corabia beată”, “Capul de faun”), teatru, critică şi traduceri din poezia şi proza universală (Gautier, Baudelaire, Verlaine, Apollinaire, Dumas, Saint-Exupery). Autorul a fost distins cu numeroase premii literare, creaţiile sale au fost traduse în spaniolă, bulgară, slovenă şi maghiară şi este prezent în mai multe antologii de poezie şi proză românească apărute în Franţa, Suedia, Germania, Portugalia.
Evenimentul este organizat de Biblioteca Judeţeană “Bod Peter” şi Editura Lector, în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov.