Ştiri locale

Zilele Sfântu Gheorghe vor avea loc anul acesta între 23 aprilie și 1 mai

Vestea a fost anunțată în cadrul unei conferințe de presă speciale care a avut loc la Isabella Boutique Hotel, inaugurat în toamna anului trecut în centrul oraşului. Detaliile au fost oferite de către primarul Antal Árpád, viceprimarul Vargha Fruzsina, coordonatorul de programe Knop Ildikó și Erdély András, purtătorul de cuvânt al Zilelor Sfântu Gheorghe. Aceștia s-au bucurat să anunțe că Zilele oraşului vor fi organizate în acest an de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Casa de Cultură „Kónya Ádám”. Există mai multe scenarii pe care se lucrează, deoarece organizarea evenimentului trebuie să se supună restricţiilor care vor fi în vigoare la acea dată, şi care încă nu sunt cunoscute, dar se dorește ca sărbătoarea să fie cât mai cuprinzătoare.

Primarul Antal Árpád a subliniat că nu doar un oraș, ci întreaga planetă așteaptă momentul în care sloganul „Stai acasă!” va fi înlocuit cu sloganul „Hai în piaţă!”. Vezi AICI VIDEO cu conferinţa de presă de miercuri.

Publicitate

„Avem norocul ca Zilele Orașului să aibă loc primăvara, așa că acesta va fi probabil primul mare eveniment în aer liber din România. Cu optimism, plini de idei și de elan, credem că putem, în sfârșit, să organizăm din nou sărbătoarea întâlnirilor. Încercăm să extindem întregul eveniment pentru a oferi un pic mai mult: vom organiza weekendul festivalului pe parcursul a cinci zile și vom deschide săptămâna culturală nu într-o biserică, ci în Arena Sepsi, cu un concert al Budapest Gypsy Symphony Orchestra”, a explicat primarul.

Este pentru prima dată când faimoasa orchestră va concerta în orașul nostru (detalii AICI), iar de această dată, doi elevi ai Liceului de Arte „Plugor Sándor”, Furus Ábel (vioară) și Kádár János Balázs (clarinet), precum și Jakab Csaba, un cântăreț din județul Mureș, se vor alătura evenimentului de deschidere. Pentru mai multe informații despre artiști, vizitați zilelesfantugheorghe.ro. Orchestra va concerta la Arena Sepsi pe 23 aprilie, de la ora 20:00, iar biletele pot fi achiziționate începând cu 21 februarie de pe eventim.ro sau de la Biroul de organizare evenimente culturale din Piaţa Centrală. Conform reglementărilor actuale în materie de sănătate publică, capacitatea Arenei este limitată la 30%, dar se speră că până la data concertului va fi mai mare. Un bilet cu preț întreg costă 50 de lei, iar un bilet cu preț redus 25 de lei (elevi, studenţi, pensionari).

Viceprimarul Vargha Fruzsina a detaliat specificul Săptămânii Culturale, care va deschide în acest an weekend-ul festivalului: „Încercăm să folosim cât mai mult toate tipurile de spații culturale și chiar religioase, astfel încât cât mai mulți oameni să poată beneficia de aceste experiențe. Accentul este pus pe o întâlnire comună, pe o sărbătoare comună, iar noi dorim să facem acest lucru cu forțele locale și cu tinerii din zonă, și este o plăcere deosebită să avem tineri artiști locali talentați care se alătură Budapest Gypsy Symphony Orchestra”.

Knop Ildikó, coordonatoarea programului, a subliniat că, după o pauză de doi ani, evenimentul de nouă zile este organizat cu mult entuziasm și că anul acesta Zilele Sfântu Gheorghe nu pot fi ratate.

În plus față de evenimentul de deschidere foarte puternic, organizatorii doresc să ajungă la trupele locale și să le ofere scena principală, recunoscând și susținând munca lor și oferindu-le ocazia de a cânta împreună. Producția comună le va oferi participanților libertatea creativă deplină de a-și interpreta propriile melodii sau de a crea compoziții în colaborare. Organizatorii invită muzicienii live din Sfântu Gheorghe să se înscrie până pe 25 februarie printr-un formular online (AICI) sau prin email pe zilelesfantugheorghe@sepsi.ro. Aplicația trebuie să includă o scurtă prezentare a artiștilor şi cel puțin un videoclip demo cu una dintre melodiile lor.

Un lucru care se va întâmpla cu siguranță pe lângă marele concert al formațiilor din Sfântu Gheorghe este un târg al meşteşugarilor în centrul orașului. Târgul, care va avea loc în perioada 29 aprilie – 1 mai, este deschis pentru aproape 200 de meșteșugari, artizani și artiști populari. Cererile de înscriere la târg pot fi depuse până pe 25 martie, prin completarea unui formular online (AICI) la adresa www.zilelesfantugheorghe.ro, care include regulamentul târgului și toate informațiile necesare.

Organizatorii au mai subliniat că se dorește a fi un festival incluziv, astfel încât toată lumea să poată participa, dacă este posibil, dar, bineînțeles, vor trebui să se supună regulilor în vigoare de la acea dată.

(Sursa: Comunicat de presă)

Publicitate
Publicitate
banner we radio