Ştiri locale

Zilele Sfântu Gheorghe: Programul complet al Scenei Principale

Scena principală de la ediţia 30 a Zilelor Sfântu Gheorghe va cuprinde o gamă largă de genuri muzicale, cu mai multe trupe locale ca niciodată, iar artistul maghiar Hobo va „stinge luminile” duminică seara, înainte de focul de artificii de închidere. Cele mai noi informaţii despre programele din acest an au fost oferite de organizatori într-o conferință de presă care a avut loc la Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA, şi la care au participat Dancs Zsolt, Bordás Beáta, Lázár Prezsmer Endre și Erdély András.

Coordonatorul programelor de la Scena Principală, Dancs Zsolt, a declarat că și în acest an s-a acordat o atenție deosebită formațiilor locale și regionale, care vor avea locul lor printre marile trupe naţionale sau internaționale.

Publicitate

„Este o părere bine stabilită că cel mai mare număr de muzicieni pe cap de locuitor din Transilvania se găsește probabil în Sfântu Gheorghe, așa că este legitim să ne așteptăm ca aceștia să fie apreciați de oraș și să li se ofere o șansă de a cânta pe Scena Principală printre formațiile naționale și internaționale”, a declarat Dancs Zsolt.

În total, 12 trupe vor concerta pe Scena Principală de vineri după-amiază până duminică seara.

Sing Floyd va deschide line-up-ul vineri, la ora 17:30. Trupa din Târgu Secuiesc, formată din 11 membri la inițiativa lui Demeter Elemér, a pus ștacheta foarte sus dacă vrea să obțină un sound Pink Floyd cu versuri în limba maghiară, însă a obţinut rezultate excelente.

De la ora 19:00, la microfoane va urca trio-ul ZanZa, format în 2022 și condus de Kovács István. Trupa din Sfântu Gheorghe, care cântă exclusiv piese proprii și se clasifică drept hard rock/heavy metal, și-a propus să lanseze un album important în acest an.

Și apropo de heavy metal/hard rock, începând cu ora 20:00, fanii vor avea parte de un adevărat clasic al genului, Ossian din Budapesta. După ce au debutat acum 35 de ani și au produs numeroase discuri de aur și platină, „băieții duri” ai rock-ului maghiar nu economisesc energie, iar petrecerea este garantată.

Waldeck va încheia prima zi a weekend-ului de festival la ora 22:30. Klaus Waldeck din Viena nu este cunoscut doar pentru că a fost „promis” de organizatori înainte de izbucnirea pandemiei, ci și pentru că a semnat muzica pentru mai multe filme de succes, fiind o figură proeminentă în mișcarea Electro Swing, condimentându-și numărul cu sunete electronice de jazz și hip-hop, precum și cu dub, care a evoluat din reggae jamaican, și va fi cu siguranță o figură de seamă la festivalul orașului. 

Szintaxis va deschide programul sâmbătă, la ora 18:00. Formată în 2019, trupa transilvăneană de rock alternativ a câștigat premiul pentru cel mai bun cântec maghiar transilvănean în anul în care s-a format, iar melodiile lor explorează suișurile și coborâșurile tinereții, uneori în termeni mai abstracți, alteori mai direcți. 

De la ora 20:00, artista maghiară Radics Gigi, care urcă pe scenă de 12 ani, dar are încă doar 27 de ani, va susține un concert de două ore. Tânărul artist a participat la mai multe concursuri de talente, a câștigat Megastar 6, a participat la Festivalul de Jazz de la Montreux și, în urma succesului de acolo, a cântat în mod regulat în Statele Unite, colaborând cu numeroase vedete mondiale. 

De la ora 22:00, pe scenă va urca The Motans, unul dintre cei mai în vogă artiști ai muzicii românești din ultimii ani, din a cărui trupă, formată din muzicieni din Republica Moldova și România, face parte și Damian Rusu, un chitarist din Sfântu Gheorghe. Piesele trupei au depăşit un total de 250 de milioane de vizualizări pe canalele de video-sharing, „Poem” cu Irina Rimes, care a cântat la ediția 2018 a Zilelor Sfântu Gheorghe, ajungând la 50 de milioane de vizualizări, iar „Weekend” cu Delia, care a fost prezentă anul trecut aici, a câștigat titlul de „Cel mai bun cântec al anului 2017” în România. 

Duminică, programul pe Scena Principală va începe la ora 17:00 cu concertul Mano & Gregor. Ráduly Botond “Mano” este o figură consacrată a scenei muzicale transilvănene, iar Petri Gergő poate fi cunoscut din trupa Selfish Murphy, cu care a făcut turnee în 14 țări și este în mare parte responsabil pentru alegerea stilului proiectului muzical Mano & Gregor.

De la ora 18:30, trei trupe locale vor susține un concert de două ore în cadrul proiectului Made in Sepsi Retro. Prima este Free Connection, formată în 2001, care nu întâmplător și-a ales numele, fiind liberă să se acordeze și să „interacționeze” cu melodiile scrise de giganții muzicii jazz-blues. De la ora 19:15, scena va fi ocupată de un adevărat proiect de Sfântu Gheorghe, PressTones, care s-a format în cadrul Zilelor Orașului din 2016, din constatarea că mai mulți jurnaliști din judeţ făceau muzică în timpul liber și că ar putea să o facă împreună, într-o trupă de „selecție de presă” – și o fac de atunci, cu perseverență și succes. De la ora 20:00, în numele nostalgiei, trupa Semaphore, care a cântat la cel puțin cinci ediții ale Zilelor Sfântu Gheorghe, va rememora zilele orașului de la sfârșitul anilor ’90. 

De la ora 21:00, laureatul premiilor Kossuth, EMeRTon și Fonogram, Földes László va încheia ediţia aniversară a Zilelor Sfântu Gheorghe. Muzicianul, compozitorul și interpretul, cunoscut sub numele său de scenă HOBO, este una dintre cele mai cunoscute și respectate figuri ale blues-ului maghiar. De-a lungul carierei sale, a pus pe muzică poezii de József Attila, Pilinszky János sau Jim Morrison, și a lansat aproximativ 50 de albume în Ungaria și în străinătate, a apărut în 14 filme, a publicat nouă cărți, are în spate numeroase spectacole de teatru și este membru al Teatrului Național din Budapesta de zece ani. Stilul său inimitabil, interpretarea sa unică și vocea sa inconfundabilă garantează succesul concertului de închidere a celei de-a 30-a ediții a Zilelor Sfântu Gheorghe.

Program complet Scena principală

28 aprilie, vineri

17:30 Concert Sing Floyd

19:00 Concert ZanZa

20:00 Concert Ossian (HU)

22:30 Concert Waldeck (AUT)

 

29 aprilie, sâmbătă

18:00 Concert Szintaxis

20:00 Concert Radics Gigi (HU)

22:00 Concert The Motans

 

30 aprilie, duminică

17:00 Concert Mano & Gregor

18:30 Made in Sepsi Retro: Free Connection

19:15 Made in Sepsi Retro: PressTones

20:00 Made in Sepsi Retro: Semaphore

20:30 Extragerea Tombolei de la Zilele Sfântu Gheorghe

21:00 Concert Hobo (HU)

22:50 Focuri de artificii

Publicitate
banner we radio