Info Trafic

Zece persoane au murit în accidentele produse în județul Covasna în primele 8 luni ale anului

Zece persoane și-au pierdut viața, iar alte 21 au suferit răni grave, în urma accidentelor produse pe drumurile din județul Covasna până la finalul lunii august, arată un raport al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Covasna, prezentat săptămâna trecută în cadrul Colegiului Prefectural.

Numărul accidentelor grave a scăzut cu 12 față de anul trecut, iar cel al persoanelor rănite grav a scăzut cu 17, arată aceeași sursă. În schimb, numărul deceselor a crescut, fiind înregistrate cu două mai multe față de anul trecut. Principalele cauze rămân viteza excesivă, neacordarea priorității și abaterile comise de bicicliști.

Publicitate

„În perioada 01.01 – 31.08.2023, la nivelul județului Covasna s-au produs 26 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 10 persoane și rănirea gravă a altor 21, ceea ce, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, reprezintă scăderea indicatorilor dinamici privind accidentele rutiere grave și a persoanelor rănite grav, cu 12 a numărului de accidente grave și cu 17 a numărului de persoane rănite grav, iar numărul de persoane decedate a crescut. Principalele cauze ale accidentelor rutiere grave au fost identificate ca fiind: viteza (19,23%) – 5 accidente grave soldate cu decesul a 3 persoane și rănirea gravă a altor 5; abaterile comise de bicicliști (19,23%) – 5 accidente grave soldate cu decesul unei persoane și rănirea gravă a altor 4; neacordare prioritate de trecere vehicule (11,53%) – 3 accidente grave soldate cu decesul unei persoane și rănirea gravă a altor 2; circulație pe sens opus  (7,69%) – 2 accidente grave soldate cu decesul unei persoane  și rănirea gravă a unei alte persoane; depășire neregulamentară (7,69%) – 2 accidente grave soldate cu decesul unei persoane și rănirea gravă a altor 3”, se arată în raportul IPJ Covasna.

În perioada menționată, polițiștii covăsneni au desfășurat 1.083 de acțiuni pentru reducerea riscului rutier și a cauzelor generatoare de accidente grave, majoritatea (214 acțiuni) vizând șoferii vitezomani. Alte 80 de acțiuni au fost derulate pentru combaterea abaterilor comise de pietoni, 52 de acțiuni au vizat neacordarea priorității de trecere pietonilor, 51 de acțiuni au fost derulate pentru combaterea abaterilor comise de bicicliști, 47 de acțiuni pentru sancționarea neacordării priorității de trecere vehiculelor, iar 43 de acțiuni au fost derulate pentru combaterea depășirilor neregulamentare.

În urma acestor acțiuni, au fost constatate 350 de fapte penale, din care 196 la regimul circulației, au fost aplicate 11.499 de sancțiuni contravenționale, fiind reținute 1.285 de permise de conducere și retrase 676 de certificate de înmatriculare.

„Se poate concluziona că întreg ansamblul activităților, fie ele preventive, reactiv-combative, cât și de informare desfășurate de structurile rutiere din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna, a condus la creșterea gradului de siguranță rutieră, în perioada de referință, reușindu-se menținerea unui ritm descrescător în ceea ce privește numărul de accidente rutiere grave și de persoane rănite grav. Se impune continuarea activităților specifice pentru menținerea acestui climat, și creșterea fermității față de cei care încălcă normele aplicabile circulației pe drumurile publice”, se mai arată în raport.

Până la finalul lunii august, polițiștii covăsneni au aplicat 5.581 de sancțiuni pentru viteză excesivă, 604 sancțiuni pentru abaterile comise de pietoni; 335 de sancțiuni pentru abaterile comise de bicicliști; 264 de sancțiuni pentru depășiri neregulamentare; 49 pentru neacordarea priorității vehiculelor și 25 pentru neacordarea priorității pietonilor.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio