Ştiri

Vremea se răceşte în toată ţara! Cod galben şi portocaliu de ploi abundente. Vezi harta

ANM a emis duminică un cod galben de ploi, valabil de luni dimineaţa până marţi seara, în mare parte din ţără. Tot de luni, de la ora 12.00, până marţi, la ora 18.00, va fi în vigoare un cod portocaliu de ploi în zonele deluroase şi montane ale judeţelor Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa. De asemenea, meteorologii atrag atenţia că temperaturile vor scădea de la o zi la alta, astfel încât la mijlocul săptămânii vremea va deveni rece în toată ţara. La munte, la altitudini mari, trecător vor fi precipitaţii mixte.

COD GALBEN

Publicitate

Fenomene vizate: ploi însemnate cantitativ; intensificări ale vântului la munte, în interval de valabilitate: 23 octombrie, ora 10:00 – 24 octombrie, ora 23:00

Din dimineaţa zilei de luni, 23 octombrie, aria ploilor se va extinde dinspre vest, cuprinzând treptat cea mai mare parte a ţării. În intervalul menţionat, în Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei (inclusiv în zona municipiului Bucureşti), local în Transilvania, precum şi în zonele montane şi submontane, se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi local 20…30 l/mp şi izolat 40 l/mp.

În zona Carpaţilor Meridionali şi a Carpaţilor de Curbură, se vor cumula cantităţi de apă pe arii extinse între 30 şi 50 l/mp şi izolat peste 60 l/mp.

Vântul va avea intensificări, local şi temporar, în majoritatea regiunilor, cu viteze de 50…55 km/h, iar la munte, cu precădere în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali, vor fi rafale de peste 70…80 km/h.

Temperaturile vor scădea de la o zi la alta, astfel încât la mijlocul săptămânii vremea va deveni rece în toată ţara. La munte, la altitudini mari, trecător vor fi precipitaţii mixte.

“Temperaturile maxime se vor situa între 9-10 grade în nordul Moldovei, până la 20-21 în sudul Munteniei, în timp ce minimele vor fi cuprinse între 4 şi 14 grade. În Capitală, începutul de săptămână debutează cu vreme închisă, va ploua moderat cantitativ, în special spre seară şi pe parcursul nopţii. Vântul va sufla moderat şi cu intensificări trecătoare, iar temperatura maximă de luni se va situa în jurul valorii de 18 grade, în timp ce temperatura minimă va fi de 11-12 grade. În aceeaşi notă continuăm şi marţi, când vremea se menţine închisă, iar în majoritatea regiunilor va deveni mai rece decât în mod normal pentru această perioadă din an. În Capitală, marţi va fi vreme închisă, va continua să plouă în special în prima parte a zilei, iar vântul va sufla moderat cu intensificări temporare. Temperatura maximă va fi de 12-13 grade, iar cea minimă de 5-7 grade”, a declarat pentru Mediafax, meteorologul Oana Catrina.

COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: ploi abundente, în intervalul de valabilitate: 23 octombrie, ora 12:00 – 24 octombrie, ora 18:00

Zone afectate: zona deluroasă şi montană a judeţelor Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa

În intervalul menţionat, în zona deluroasă şi montană a judeţelor Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa cantităţile de apă vor depăşi pe arii extinse 50…60 l/mp şi izolat 80 l/mp.

“De miercuri, vremea se ameliorează semnificativ  pe aspectul intensităţii şi distribuţiei ploilor. Vor mai fi ploi slabe izolate în regiunile sud-vestice şi în cele nordice. De miercuri se încălzeşte uşor, în orele amiezii se vor înregistra la scara întregii ţări temperaturi cuprinse între 8-9 grade în nordul Moldovei şi 15-16 în Dealurile de Vest. În Capitală, miercuri va fi o vreme în ameliorare faţă de zilele de luni şi marţi. Un cer variabil, vânt slab şi temperatura maximă de 13 grade. Joi continuă să se încălzească în întreaga ţară, vorbim de temperaturi cuprinse între 12 şi 20 de grade, cu cele mai ridicate valori în sudul Olteniei. Joi, în Capitală, vom avea la amiază 17-18 grade”, a mai spus meteorologul.

Publicitate
banner we radio