Ştiri locale

Vox Populi: Cum văd locuitorii orașului Zilele Sfântu Gheorghe

A rămas mai puţin de o lună până la Zilele Sfântu Gheorghe, și ca în fiecare an evenimentul va începe cu cele 6 zile ale Săptămânii Culturale, urmând ca în weekendul 27-29 aprilie să aibă loc cele mai așteptate evenimente – concertele și spectacolul de artificii de la final.

Pe Scena Principală, care va fi amplasată la fel ca anul trecut în faţa Consiliului Judeţean, vor urca, printre alții, formația germană Alphaville, cunoscută mai ales pentru hiturile „Big in Japan” și „Forever Young”, legendara trupă rock Compact-B, dar și cântăreața Irina Rimes, iar focul de artificii din acest an va avea loc la o oră mai accesibilă (22:15).

Însă, cum nu poți mulțumi un oraș întreg în astfel de situații, i-am întrebat pe câțiva locuitori din Sfântu Gheorghe, vârstnici și tineri deopotrivă, care sunt mulțumirile și nemulțumirile lor, începând de la durata evenimentului și până la alegerea autorităților locale când vine vorba despre artiștii care vin să concerteze.

Redăm mai jos câteva dintre răspunsurile lor

„În fiecare an merg doar în ultimele 3 zile. Îmi place să fiu afară, lângă scenă, în mulțime, eventual cu un langos în mână. Ar putea fi mult mai bine organizat totul, dar e bine și așa pentru noi, tinerii”, ne-a spus un tânăr.

„Evenimente sunt, multe, dar nu sunt corect dozate și derulate pentru publicul de limbă română”, este de părere o doamnă.

Un pensionar care locuiește în zona magazinului Șugaș ridică o altă problemă. Acesta spune că de la un an la altul sunt tot mai greu de suportat gălăgia și gunoaiele rămase în urma participanților: „La un moment dat devin insuportabile muzica și gălăgia din acele zile, iar când crezi că s-a terminat și pleacă toți spre case, rămân tinerii cheflii care își fac nevoile între blocuri, aruncă resturi de mâncare, sticle, pungi și mucuri de țigară pe unde apucă, urlă, râd foarte zgomotos – nu așa ar trebui să se întâmple.”

Și nu e singurul care este de părere că orașul se transformă pentru câteva zile într-un „circ ieftin, cu miros de mici și alcool”. O angajată a unei bănci din centrul orașului ne spune: „E aproape imposibil să treci dintr-o parte în alta a orașului, miroase ca de 1 Mai, de gălăgie și mizerie nici să nu vorbesc. Arată ca un târg ieftin cu miros de mici, muzică amestecată și gunoaie aruncate pe străzi.”

Mutarea Scenei Comunității împarte orașul în două tabere

De parcă nu erau destule motive de nemulțumire, în acest an organizatorii Zilelor Sfântu Gheorghe au decis amplasarea Scenei Comunității în curtea Liceului de Artă „Plugor Sándor”, lucru care pe câțiva dintre locuitorii orașului i-a revoltat și chiar i-a scos în stradă.

„E o problemă extrem de spinoasă, în acest an, în special din cauza deciziei de a muta scena din fața Șugașului în curtea Liceului de Artă, decizie cu care sunt în dezacord total”, ne-a declarat o doamnă, care spune că nu înțelege de ce spectacolele de dans și muzică populară ale formațiilor locale trebuie să fie „dosite într-o curte, departe de centrul acțiunii”.

„Nu înțeleg de ce tot mutăm scenele din loc în loc… nu îi lăsăm pe micii meșteșugari sau bișnițari să participe la sărbători, nu cumva să cumpere ceva și omul care are mai puțini bani… Să cumpere doar cei cu bani mulți. De câțiva ani nu merg la sărbătorile orașului, și sunt mulți ca mine care nu mai merg. Cel mult ies să bea un pahar sau două de bere pentru că atât își permit, deci e din ce în ce mai rău”, spune un domn.

Tinerii nu par foarte afectați de mutarea scenei

„Nu prea mă interesează unde e pusă scena aceea. Oricum nu era cel mai bun loc pentru ea chiar în fața magazinului Șugaș. În afară de câțiva părinți care vin să-și vadă copiii dansând și doi-trei pensionari nostalgici, pe câți tineri îi interesează? Noi vrem concerte, artiști cunoscuți, artificii, terase și toalete publice mai multe și mai curate, pentru că e de groază în fiecare an! Poate aici ar trebui să se lucreze mai mult”, spune o elevă.

„Sunt care vor să vadă și evenimente cum sunt pe Scena Comunității, nu doar programe pentru tineret, dar nu mi se pare o problemă că o mută iar. Până la urmă, cine vrea genul acesta de lucruri nu cred că are o problemă în a merge până acolo, nu e ca și cum le-au mutat la periferia orașului”, este de părere un tânăr.

Într-un sondaj de opinie postat pe site-ul nostru www.weradio.ro, vă întrebam săptămânile trecute dacă sunteți de acord cu această decizie a organizatorilor Zilelor Sfântu Gheorghe. În vreme ce majoritatea persoanelor au răspuns că nu sunt de acord cu mutarea scenei, ceilalți au spus fie că nu îi interesează, fie că sunt de acord cu decizia autorităților locale.

Concluzia pe care putem să o tragem după ce am discutat cu acești oameni e că dacă s-ar putea renunța la aerul de „târg ieftin cu miros de mici, muzică amestecată și gunoaie aruncate pe străzi” majoritatea locuitorilor orașului ar fi mulțumiți. În ceea ce privește programul Zilelor Sfântu Gheorghe, în continuare cele mai așteptate evenimente rămân cele de pe Scena Principală, din weekendul 27-29 aprilie, mai exact, concertul solistei Irina Rimes și cel al formației germane Alphaville.

Ne puteți spune care sunt concertele la care veți asista în acest an, răspunzând la sondajul de pe site-ul nostru www.weradio.ro.

Foto: Vargyasi Levente

Publicitate
banner we radio