Ştiri

Vladimir Putin anunță mobilizarea rezerviştilor din toată Rusia

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, miercuri dimineață, semnarea decretului privind mobilizarea parțială și a afirmat că Rusia va folosi „toate armele” pentru a se apăra, acuzând aliații NATO că „șantajează” Moscova cu utilizarea armelor nucleare. Totodată, el a spus că vor fi asigurate “condițiile pașnice de organizare a referendumurilor” în zonele ocupate. Administrațiile de ocupație din Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie au anunțat că organizează referendumuri pentru alipirea la Rusia. Consultările populare vor începe vineri, în ziua în care se împlinesc șapte luni de război în Ucraina. Se vor încheia pe 27 septembrie. Moscova susține inițiativa, însă nu controlează niciuna dintre aceste regiuni în întregime și a suferit înfrângeri dureroase pe câmpul de luptă în ultimele săptămâni. În ultimul mesaj postat pe rețelele sociale, Volodimir Zelenski a susținut că armata continuă să înainteze, situaţia de pe linia frontului indicând că iniţiativa aparţine Ucrainei.

Principalele declarații ale lui Vladimir Putin:

Publicitate

– Trebuie să acordăm atenție specială pentru aprovizionarea Donbasului cu tehnologie, cu muniție. În baza acestor informații vrem să eliberăm de neonaziști aceste teritorii, Herson, Zaporojie.

– Există o linie lungă de contact militar de peste 1.000 de kilometri și vreau să spun public că de la începutul acestor operațiuni a fost o reacție pozitivă la propunerile noastre în ceea ce privește asigurarea siguranței rușilor, dar Vestul nu a acceptat compromisurile și au încercat să ne dea ordine directe, așa că Kievul a recurs la grupuri de mercenari străini, iar armata lor a fost antrenată de NATO.

– Ați văzut barbarismul neonaziștilor.

– Mercenarii torturează cetățenii pașnici din Zaporojie, Donețk, Herson, sunt peste 500.000 de oameni care trăiesc acolo. Mulți au fost nevoiți să devină refugiați.

– Oamenii din Zaporojie, Herson, au decis să facă referendumuri pentru alipirea la Rusia. Vom face tot ce putem pentru a ne asigura de condițile pașnice de desfășurare. Oamenii trebuie să aleagă liber. În aceste regiuni, toți acești oameni vor fi sprijiniți de astăzi. Armata acționează și asigură mii de kilometri, îi apără de neonazism, de mașina colectivă a Vestului. Am luat aceste decizii care sunt potrivite pentru pericolele. Apărăm patria mamă, suveranitatea. În teritoriile eliberate susțin aceste propuneri, susțin mobilizarea parțială în aceste regiuni.

– Precizez că este doar o mobilizare parțială, cei care sunt în rezervă vor fi înrolați, și cei care slujesc în armată și care au profesii militare.

– Decretul privind mobilizarea parțială a fost semnat. Oficial camerele Adunării Federale au fost informate, mobilizarea a fost dată astăzi, pe 21 septembrie.

– În ceea ce privește chestiunile financiare pentru apărare, suntem hotărâți să rezolvăm fără întârziere. Mereu auzim amenințări la adresa poporului nostru, iar unii politicieni iresponsabili vorbesc nu doar de a asigura Ucrainei arme cu rază lungă, care vor fi capabile să lovească în Rusia. Acest lucru deja se întâmplă, vorbim de zonele de graniță, Belgorod. Folosesc drone strategice, avioanele fac operațiuni de recunoaștere, iar Washington și Bruxelles vor să mute operațiunea militară pe teritoriu rus.

– Iar acum vorbim și de un șantaj nuclear, centrala de la Zaporojie a fost lovită, iar reprezentanții NATO au spus că este posibil să se folosească arme nucleare împotriva Rusiei.

– Vom folosi toate mijloacele pentru a ne apăra. Rusia ar trebui să apere suveranitatea, independența și vom face asta cu toate mijloacele. Încearcă să ne șantajeze cu armele nucleare.

Ministrul Apărării precizează că “mobilizarea parțială” implică suplimentarea cu 300 de mii de oameni a forțelor ruse din Ucraina. În prezent, acestea numără aproximativ 150 de mii de soldați.

Într-un interviu acordat televiziunii de stat ruse și difuzat imediat după discursul lui Putin, ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a precizat că decretul de mobilizare parțială va suplimenta cu 300 de mii numărul soldaților ruși implicați în campania militară din Ucraina. El a precizat că studenții nu vor fi chemați sub arme, nici cei care au făcut doar stagiul militar obligatoriu, lăsând de înțeles că doar militarii de profesie aflați în rezervă se vor număra printre cei care vor merge la război.

Oricum, declarația ministrului Apărării a fost destul de neclară, iar bloggerii militari ruși au încercat să o înțeleagă – ei au arătat că există numeroși rezerviști, militari profesioniști care au servit de exemplu în Siria și care acum nu s-au înrolat voluntar pentru războiul din Ucraina.

În interviul său, ministrul Apărării a mai spus că Rusia ar fi pierdut până acum în Ucraina 5.937 de oameni, o cifră mult subestimată, potrivit observatorilor și analiștilor militari. Ucraina susține că a ucis peste 50 de mii de soldați ruși, din cei peste 170 de mii de soldați masați pe granițele sale în februarie. Acest număr poate fi unul supraestimat, dar analiștii occidentali consideră că Rusia a pierdut oricum nu mii, ci zeci de mii de oameni, încercând apoi să îi înlocuiască printr-o mobilizare mascată, operată la nivel local.

Publicitate
Publicitate
banner we radio