Ştiri locale

Virág Endre este noul director al Ansamblului de Dansuri „Háromszék”

Consiliul Județean Covasna a organizat un concurs de proiecte de management pentru  Ansamblul de Dansuri „Háromszék” – „Trei Scaune”. În urma examinării, comisia de evaluare l-a desemnat câștigător pe Virág Endre, care, începând din 14 aprilie, a preluat conducerea acestei importante și prestigioase instituţii de cultură

Născut în orașul Reghin, județul Mureș, noul director al Ansamblului de Dansuri „Háromszék”, care locuiește în Sfântu Gheorghe din 1977, este membru fondator al acestuia și este de profesie dansator, coregraf și etnograf. Deși în 2007 a devenit referent în domeniul folclorului coregrafic la Centrul de Cultură al Județului Covasna, Virág Endre a continuat să danseze în spectacolele Ansamblului „Háromszék” până în anul 2015. În 2012, s-a specializat în domeniul etnologiei, la Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Publicitate

În lumea culturală maghiară, românească și internațională, Virág Endre este cunoscut mai ales în calitate de conducător al Ansamblului de Dans Popular pentru Copii și Tineri Százlábú (Miriapod), pe care l-a înființat împreună cu soția sa, Imola, în 2006. De la înființare până în prezent, Ansamblul Miriapod a format câteva generații de dansatori și a devenit un model în ceea ce privește felul în care investiția în copiii și tinerii pasionați de folclorul muzical și coregrafic se poate transforma într-o construcție culturală durabilă, cu efecte pe termen lung, care depășesc granițele spațiului nostru cultural. În prezent, aproape 400 de copii și tineri învață dansul popular sub îndrumarea lui Virág Endre.

În 2016,  Societatea pentru Cultura Maghiară Transilvană i-a acordat lui Virág Endre  Premiul Kacsó András  pentru întreaga sa activitate culturală, de-a lungul căreia s-a implicat cu precădere în promovarea dansului popular. Din anul 2020, este președintele Asociației de Dansuri Populare ale Maghiarilor din România.

Despre reîntoarcerea sa la Háromszék în calitate de conducător al acestei instituţii, Virág Endre a declarat:  „Soarta a vrut ca eu să mă întorc la Ansamblul de Dansuri „Háromszék”. Aș putea spune că m-am întors acasă, pentru că aici mi-am petrecut o bună parte din viață, am dansat la Háromszék timp de 25 de ani. Cunosc bine ansamblul, atât punctele bune, cât și problemele sale. Sunt convins că vom lucra bine împreună. Îmi pare rău că Deák Gyula nu mai este printre noi, dar promit că voi continua politica sa repertorială, adăugând cunoștințele și experiențele pe care le-am dobândit în ultimele decenii. Cu siguranță vom lucra în echipă, pentru că nu putem merge înainte decât împreună”.

 „Am căutat un lider care să fie acceptat de membrii ansamblului și a cărui viziune artistică să fie recunoscută. În același timp, căutam un manager bun, deoarece Ansamblul de Dansuri „Háromszék” este unul dintre principalele centre culturale din Ținutul Secuiesc și este foarte important să fie administrat corespunzător. În anii următori, ne dorim ca ansamblul de dansuri să devină și mai vizibil, dar în același timp, este la fel de important să promovăm dansul popular în rândul copiilor și tinerilor, pentru că acest lucru are un impact important în ceea ce privește identitatea locală”, a punctat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, care a prezentat miercuri, în fața trupei, rezultatul concursului.

Noul director al Ansamblului „Háromszék” a mulțumit Consiliului Județean Covasna și colegilor pentru încrederea acordată și a mai precizat că, în opinia sa, ansamblul trebuie să devină și mai vizibil pe plan național și internațional, precum și că este necesar să se acorde o maximă atenție formării noilor generații de pasionați de folclor și dansatori.

Biroul de presă al Consiliului Județean Covasna

Publicitate
banner we radio