Ştiri locale, Video

VIDEO. Terminalul Aeroportului de la Brașov, cea mai reușită construcție de acest fel din România

Președintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a prezentat miercuri, într-o conferinţă de presă, schiţele viitorului terminal al Aeroportului care se construieşte la Ghimbav.

Proiectul viitorului terminal al Aeroportului și al turnului de control au fost realizate de arhitectul brașovean Dorin Ștefan. Turnul de control respectă profilul primei hale a uzinei IAR, ulterior Tractorul. De asemenea, terminalul are ca elemente arhitecturale arcadele Bisericii Negre.

Publicitate

La eveniment au fost prezenți președintele CJ Brașov, Adrian Veștea, președintele CJ Covasna, Tamas Sandor, prefectul jud. Braşov, Marian Rasaliu, Alexandru Anghel – coordonatorul proiectului Aeroportului Internațional Brașov Ghimbav și George Scripcaru, primarul Brașovului.

Alexandru Anghel, coordonatorul proiectului aeroportului, spune că terminalul va respecta o serie de cerințe pentru a asigura pasagerilor un confort și o ședere plăcută cu respectarea normelor de securitate și a altor norme impuse de legislație, astfel încât să fie certificat ca aeroport internațional, dar și de a se putea extinde cu costuri minime.

Brașoveanul Dorin Ștefan este arhitectul care a prezentat soluția de arhitectură pentru terminal și turnul de control. El a precizat că a gândit terminalul ca o poartă de intrare în Țara Bârsei, unde monumentele sunt realizate sub influența stilului gotic transilvănean: „Aici, la Brașov, a fost prima întreprindere aeronautică. Conceptul arhitectural este, de fapt, o fuziune între goticul transilvănean modernusim. Am avut în vedere și hala fabricii de avioane realizată în anul 1930, hală care încă există și ar putea fi transformată în muzeu, dar și elemente moderne”.

Structura de rezistență a terminalului va fi realizată din grinzi de beton armat, iar acoperișul din sticlă și celule fotovoltatice, astfel încât să fie o clădire verde.

Consiliul Judeţean a făcut împrumuturi bancare pentru a finaliza aeroportul. Anul acesta se vor realiza căile de rulare, iar anul viitor – terminalul şi turnul de control. Conform graficului de lucrări, primul avion ar trebui să decoleze de la Braşov în 2020. În total, Aeroportul va costa 57 de milioane de euro.

Publicitate
banner we radio