Ştiri locale

VIDEO. Tânără designer din Sfântu Gheorghe, alături de creatori de modă de top din România

O tânără din Sfântu Gheorghe dovedește că niciodată nu e prea târziu să faci o schimbare radicală în viață și să îți urmezi pasiunea, iar dacă faci totul cu multă dăruire, îți poți vedea visul devenit realitate.

De 3 ani, Iulia Iștoc realizează ținute vestimentare unicat pentru evenimente și şedinţe foto, unele au apărut în reviste de modă şi chiar în cadrul unor festivaluri de profil, iar clienții ei provin preponderent din țări precum Anglia, Germania, Franța sau Canada.

Publicitate

O perioadă a reușit să își împartă timpul între locul de muncă pe care îl avea la Agenția pentru Protecția Mediului Covasna, pasiunea ei pentru croitorie, casă și familie, însă în luna august a acestui an a decis să își îndrepte (aproape) toată atenția spre design, a renunțat la job-ul de la stat și a mizat totul pe pasiunea ei, dar spune că nu regretă nicio secundă alegerea făcută.

De câteva luni și-a deschis propriul atelier în zona Gării din Sfântu Gheorghe, locul în care a copilărit și crescut alături de părinții ei, și spune că din micul ei colț de Rai e pregătită să „recucerească orașul”.

„Mi-am făcut o firmă, am renunţat anul acesta la job-ul de la stat, aş fi împlinit 17 ani la Agenţia pentru Protecţia Mediului, dar din august mi-am suspendat activitatea. Am la dispoziţie doi ani să mă răzgândesc, potrivit legii, dar clar nu mă mai întorc. Acum am un spaţiu drăguţ la Gară, un atelier de croitorie, visam la aşa ceva, iar acum mi s-a împlinit acest vis. Îmi place şi cred că se vede asta, chiar sunt mulțumită de liniştea sufletească pe care mi-o oferă tot acest proces de creaţie, şi faptul că sunt produse create de mine care ajung în străinătate, sunt modele unicat. Am mai mult succes afară decât aici. Lucrez pe comenzi, mai fac din când în când şi câte o rochiţă după ideile mele, dar şi comenzile care vin sunt personalizate tot după gustul meu. Nu pot să fac un model simplu şi să îl trimit așa, e o croitorie mai altfel, sau mai bine spus: este artă. Am tipare, mi le creez singură, singură fac totul, iar fetiţa mea de 4 ani le mai probează rochițele din când în când”, ne-a povestit Iulia.

Din atelierul din Sfântu Gheorghe, pe podium la City Fashion Week alături de Cătălin Botezatu

În perioada 28-30 octombrie, Iulia a participat la filmările pentru City Fashion Week din Cluj-Napoca, unul dintre cele mai spectaculoase show-uri de modă din România, alături de alți peste 40 de designeri de top din țară, printre care și Cătălin Botezatu, Mihaela Cîrlugea sau George Hojbotă.

Colecția prezentată de ea, „Invincible” by Eve Juliett, cuprinde 13 ținute unicat, vaporoase și delicate, în stilul ei caracteristic, iar la final, tânăra a defilat pe podium alături de fiica ei, Anisia.

Evenimentul va fi transmis sâmbătă, 20 noiembrie, de la ora 18:00 pe Canal33, iar duminică, 21 noiembrie, de la ora 21:30 pe București TV, însă va fi difuzat și de televiziunea națională,  și televizat inclusiv în lunile decembrie și ianuarie.

„Pentru mine a fost ceva mai deosebit. Am mai fost la alte festivaluri, am fost și la Kasta Morrely Fashion Week, acolo am făcut doar un videoclip, dar aici am fost pe podium, am avut modele. Au fost 3 zile de festival, eu am fost chiar în prima zi alături de Cătălin Botezatu, și am avut emoţii, pentru că a fost prima mea prezentare cu modele. Modelele au fost de la Şcoala Micilor Vedete din Constanţa, de la LOSKI Models&Fashion Agency, şi câteva fetiţe de la Kids Fashion by Cătălin Botezatu. S-a filmat la Studiourile de Film din Chinteni, este un studio de film foarte mare. Eu nu am avut timp să repet înainte pentru că am fost la machiaj şi coafor, fetele între timp au repetat, iar când m-am întors a trebuit să intru direct pe podium, toate luminile erau spre mine, dar am simţit o bucurie imensă, a fost foarte emoţionant. Să păşeşti alături de fetiţa ta pe podium, cu creaţiile tale, făcute de la zero, să ajungi aici… e ceva! Am fost invitată la acest festival, m-au descoperit prin postări, prin fotografiile pe care le tot postez pe Facebook, am primit mai multe invitații de genul acesta. Pe unele le onorez, dar acum, cu pandemia, mai puțin”, ne-a spus tânăra designer.

„Indiferent cât de departe voi ajunge, nu o să plec din Sfântu Gheorghe”

Iulia spune că după participarea la festival simte că este mult mai împlinită, iar munca ei este apreciată, dar oricât de departe o va duce pasiunea ei, nu are de gând să își părăsească orașul natal și micul colț de Rai pe care tocmai și l-a amenajat în cartierul Gării.

„Nu am de gând să plec de aici, indiferent cât de departe o să ajung. M-am retras la Gară, exact de unde am plecat, pentru că părinții mei au locuit aici, iar eu m-am mutat cu atelierul aici ca să recuceresc orașul. E plăcut să reîntâlnești figuri cunoscute, am multe amintiri aici. Chiar dacă ești într-un loc micuț, poți să ajungi foarte departe dacă ai gândirea asta optimistă pe care eu încă o mai am. Faptul că am comenzi în străinătate m-a ajutat foarte mult și am rezistat până acum, sper să fie bine și în continuare, și cred că și faptul că sunt creativă și îmi ies lucrurile așa, într-un stil pe care, poate, nu îl înțelege toată lumea, dar este un stil foarte apreciat în străinătate. Mi-aș dori tare mult să îl înțeleagă și oamenii de la noi, să mă ajute, să fie și în Sfântu Gheorghe o persoană cunoscută în domeniul ăsta, eventual să pot ajuta și eu alte persoane să facă ce fac eu”, mai spune Iulia.

„Datorită fetiţei mele mi-am schimbat toată viaţa. Sunt mult mai relaxată”

În ultimii 3 ani, tânăra a realizat sute de creații, și spune că de unele s-a putut „desprinde” cu ușurință, la altele, însă, nu a putut să renunțe. Printre cele din urmă se numără și primele rochițe realizate pentru ședința foto de la aniversarea de 1 an a fiicei sale, moment despre care spune că i-a schimbat complet viața.

Acum, sub brandul Eve Juliett, Iulia creează la comandă rochițe pentru gravide și fetițe, dar și body-uri pentru nou-născuți, onorează circa 20-30 de cereri pe lună, iar fiecare ținută este deosebită. Prețurile diferă în funcție de materialele folosite și de timpul de lucru, între 110-250 de lei, și chiar 500-700 de lei în cazul celor mai sofisticate creații.

„Eu nu cred că în Sfântu Gheorghe mai e cineva care să facă aşa ceva, rochiţe de genul acesta, pentru recuzită foto, în stilul meu. Clienţii mei aleg culorile, îmi spun cam din ce material ar vrea să fie rochiţa respectivă, iar eu încep să caut materialele, colaborez cu ei, le spun ce materiale am găsit, şi mă lasă pe mine să creez. Mă bucur de fiecare dată când primesc şi văd poze din străinătate cu creaţiile mele. Am foarte multe, cred că sute de rochiţe şi body-uri, nu le-am numărat dar am realizat foarte multe în ultimii 3 ani. Au fost şi rochiţe de care nu am putut să mă despart, cele care m-au condus pe drumul acesta, pe care le-am creat pentru că Ansisa împlinise un an de zile. Pe acelea încă le am aici, nu pot să mă despart de ele”, povestește antreprenoarea.

Iulia are și un mesaj pentru persoanele care simt că locul de muncă actual nu le oferă împlinirea de care au nevoie: să aibă curajul să facă următorul pas, și să își urmeze pasiunea.

„Datorită fetiţei mele pot să spun că mi s-a schimbat toată viaţa, am ales calea aceasta care e mult mai ok pentru mine, sunt mult mai relaxată. Era foarte bine și la stat, era un job stabil, aveam un venit sigur, dar nu eram împlinită. Cei care sunt în situația asta, ar trebui să caute împlinirea aceasta, dacă nu le convine ceva la locul de muncă, să îndrăznească, să găsească forța aceea interioară și să plece, să caute altceva, ceva ce îi împlinește. Important este să fii tu mulțumit cu tine”, spune Iulia.

Cât despre fiica ei Anisia, în vârstă de 4 ani, tânăra spune că deși participă alături de ea la festivaluri, și o ajută probând rochițele pe care le creează, cel mai probabil fetița nu îi va urma pasiunea, dorința micuței fiind aceea să devină medic stomatolog.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio