Ştiri

VIDEO. Primul muzeu viu din România se deschide în vara acestui an

Muzeul Viu de la Tecşeşti, judeţul Alba, urmează să fie finalizat în vara acestui an, informează Asociaţia Culturală Groove ON, care a lansat acest proiect în decembrie 2015.

Muzeul este situat într-un sat izolat din Munţii Apuseni, Tecşeşti, şi este unic prin faptul că oferă publicului posibilitatea de a trăi într-un spaţiu care reconstituie istoria acestor meleaguri, de la origini până în prezent – de aici şi denumirea de muzeu viu, informează iniţiatorii proiectului.

Publicitate

Locuitorii muzeului vor proveni preponderent din mijlocul comunităţii pasionate de originile poporului român, de legendele dacice, etnografie, antropologie şi folclor, comunitate care şi finanţează acest proiect.

În prezent, muzeul este funcţional în proporţie de 30 la sută. Pentru a fi dus la sfârşit, proiectul mai are nevoie de 6.000 de euro, pe care Groove ON estimează să îi strângă până la sfârşitul lunii februarie a acestui an. Proiectul \”La Origini – Muzeul Viu\” poate fi susţinut prin platforma de crowdfunding Indiegogo, cu sume care variază de la 15 euro până la 1.000 de euro. Cei care contribuie primesc în schimb acces la diverse evenimente şi ateliere desfăşurate la Tecşeşti sau oportunitatea de a locui o perioadă în Muzeul Viu, respectiv de a se gospodări, îndeletnici şi hrăni ca pe vremuri.

\”«La Origini – Muzeul Viu de la Tecşeşti» este un proiect unic în România, inovator şi complex\”, declară Ionuţ Onea, preşedintele Asociaţiei Groove ON. \”Este ca un tunel al timpului, prin care poţi călători dacă eşti pasionat de istorie, de legendele cu daci, solomonari, zmei şi vârcolaci. Este complex pentru că este şi o formă de antreprenoriat social, în sensul în care ajută ca micul sat izolat din Apuseni, unde mai trăiesc doar 14 bătrâni în prezent, să rămână viu, să pună în valoare resursele naturale ale zonei, să perpetueze cultura locului şi să producă un impact economic, cultural şi social durabil\”, explică iniţiatorul proiectului.

Muzeul Viu de la Tecşeşti va fi împărţit în mai multe sectoare care corespund diferitelor perioade istorice. Acesta va reproduce locuinţe circulare şi pătrate din perioada neolitică cu structură de lemn, pereţi de lut şi acoperiş de paie/ stuf. Totodată, perioada medievală va fi reflectată prin bordeie săpate în pământ şi locuinţe din piatră, cu un turn de veghe fortificat, iar pentru perioada modernă va fi restaurată şcoala din sat, o casă veche de 200 de ani cu acoperiş înalt de paie.

De asemenea, va exista un atelier de lucru în ceramică, cu un cuptor pentru arderea lutului, iar experienţa traiului în Tecşeşti îi va învăţa pe locuitori să obţină diverse uleiuri şi unguente prin metoda străveche de presare la rece, de pe vremea dacilor. Va exista şi o grădină cu legume, plante aromatice, ciuperci, pomi fructiferi şi arbuşti, care va fi bazată pe principiile permaculturii – sursa de hrană a locuitorilor Muzeului Viu. În plus, vor fi amenajate un iaz şi un bazin pentru izvorul care va alimenta cu apă adăpătoarea pentru animale şi zona de bucătărie.

Până în prezent, pe suprafaţa muzeului au fost construite o structură de casă de lut cu acoperiş de paie şi un cuptor de lut pentru pâine şi s-au pus bazele grădinii ecologice.

Muzeul este funcţional, iar în ultimii doi ani în acesta au fost organizate diverse activităţi culturale, tabere şi Festivalul Nedeia, în care publicul a putut experimenta traiul strămoşilor.

În satul Tecşeşti, trăiesc 14 bătrâni în prezent, în condiţiile în care în anii 1950 locuiau aproximativ 350 de persoane, într-o comunitate de tip autarhic, tipic satelor de munte locuite de mocani.

\”La Origini – Muzeul Viu de la Tecşeşti\” este un proiect independent, apolitic, care se susţine din donaţiile publicului pasionat de păstrarea şi promovarea tradiţiilor româneşti, de iubitorii legendelor dacilor şi istoria Apusenilor, de natură şi autenticitate. Printre susţinători se numără şi organizaţia Cercetaşii României.

(Mediafax)

Publicitate
Publicitate
banner we radio