Ştiri

VIDEO. Mihai Pop, doctor în urși: „Un urs hrănit este un urs mort!”

Din ce în ce mai mulți români se opresc pentru a hrăni urșii aflați pe marginea drumului. Indiferent din ce motiv decid să ofere hrană animalelor, specialiștii susțin că astfel oamenii le fac urșilor mai mult rău decât bine.

„Urșii care mănâncă pe marginea drumului nu sunt deloc lihniți. Sunt niste urși care au găsit o metodă foarte simplă de a cumula energie cu efort minim. Stău, așteaptă, cineva oprește și le aruncă o plasă cu ceva. Oamenii nu fac deloc bine ce fac, ci condamnă ursul la moarte, lovit de mașină sau împușcat în viitor în sistem de urgență. Într-un timp mai scurt sau mai lung animalul va muri semnificativ mai repede decât dacă ar fi trăit doar în pădure”, a declarat pentru ProTV Mihai Pop, care și-a dat doctoratul în urși și a coordonat mai multe proiecte ce vizează populația de urs brun din România.

Publicitate

Mâncarea pe care turiștii le-o aruncă urșilor conține zahăr sau lucruri ce nu sunt naturale, care ar putea crește aditivitatea ursului față de sursa respectivă de hrană, chiar dacă aceștia au suficiente resurse în natură.

„În Ojdula există o femelă care, de vreo 6 ani de zile, și-a crescut puii la marginea drumul. Parte din ei au murit loviți de mașină, parte dintre ei au dispărut, parte dintre ei vizitează Ojdula, dar nu stau permanent acolo. Să nu uităm că unul dintre factorii pentru creșterea populației de urs este inclusiv hrănitul artificial. Acum vor apărea fructele de pădure și ar fi de așteptat ca prezenta lor să fie din ce în ce mai rară pe drumurile publice sau în vecinătatea lor”, a spus Mihai Pop.

În România, în ultimii 50-60 de ani, hrănitul urșilor a fost un pilon principal al managementului populației de urs brun și unul dintre factorii care, poate, au influențat numărul acestora.

„Nu știm exact care e magnitudinea impactului. Dacă am opri brusc hrănitul în pădure, ar mai apărea câteva zone de conflicte în termen scurt. Pe termen lung probabil lucrurile s-ar așeza într-o logică firească”, a subliniat Mihai Pop.

Publicitate
Publicitate
banner we radio