Ştiri

VIDEO. După o pauză de cinci ani, programul Casa Verde a fost reluat oficial

O locuinţă care-şi produce singură energia şi mai aduce şi profit. Este visul oricui vrea să-şi ridice propria casă, care poate deveni realitate odată cu lansarea, marţi, a programului „Casa Verde”, finanţat din fondul pentru mediu.

După o pauză de cinci ani, programul „Casa Verde” a fost reluat oficial. Lansarea a avut loc, marţi, într-un cadru inedit: într-o casă cu un concept aparte şi cu performanţe pe care oricine şi le-ar dori în propria locuinţă.

Publicitate

Este o locuinţă care nu numai că-şi produce singură energia necesară funcţionării, dar mai aduce şi profit.

Cei 72 de metri pătraţi de panouri fotovoltaice instalate pe acoperiş produc într-un an nu mai puţin de 12 MWh, adică de patru ori mai mult decât nevoile locatarilor. Surplusul de energie ajunge în reţeaua naţională de electricitate şi astfel se traduce prin profit. Tot profit sunt şi certificatele verzi primite de proprietari pentru energia regenerabilă produsă acasă.

Totodată, casa dispune şi de 37 de metri pătraţi de panouri termice, care asigură apa caldă şi încălzirea locuinţei. Pentru o eficienţă termică crescută, „casa verde” dispune de pereţi izolaţi cu materiale speciale, precum şi de ferestre termoizolante.

Ce costuri acoperă statul

Programul „Casa Verde”, lansat marţi în dezbatere publică, are două componente care pot fi accesate alternativ de populaţie şi de instituţiile publice care deţin clădiri în interesul comunităţii: „clasic” şi „plus”.

Ministerul Mediului a lansat, marți, în consultare publică, programele „Casa Verde” și „Casa Verde Plus” dedicate celor care doresc finanțare pentru dotarea caselor cu sisteme de producere a energiei nepoluante și izolarea lor cu materiale ecologice.

Programele se vor afla în dezbatere publică timp de zece zile, urmând să fie lansate oficial în luna august.

Astfel, pentru acest an, bugetul programului \”Casa Verde\’\’ ajunge la 138 de milioane de lei, din care 60 de milioane de lei pentru populație.

„O persoană fizică poate primi o finanțare de 6.000 de lei pentru achiziția unor panouri solare care să asigure apa caldă menajeră, adică 100% din costuri. În cazul achiziției unei pompe de căldură, finanțarea ajunge la 8.000 de lei, adică 70-80% din costurile totale”, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer, la conferința de lansare a proiectului, eveniment organizat într-o casă eficientă energetic, respectiv casa Solaris din localitatea Voluntari.

Pentru clădirile publice se pot obține finanțări de până la 90% din proiect, dar nu mai mult de 500.000 de lei pentru unitățile de cult și două milioane de lei pentru instituțiile publice. Pentru primării, subvenția este de maximum patru milioane de lei pentru orașele cu peste 100.000 de locuitori și scade gradual până la 500.000 de lei pentru localitățile cu mai puțin de 3.000 de locuitori.

„În acest an lansăm în premieră și programul \’Casa Verde Plus\’. Bugetul total pentru acest an este de 45 de milioane de lei, din care 12 milioane de lei pentru persoanele fizice și 33 de milioane de lei pentru cele juridice”, a arătat ministrul.

Proiectele finanțate prin „Casa Verde Plus” vor include, pe lângă sistemele de încălzire, optimizarea energetică prin folosirea de materiale cu amprentă redusă de carbon, respectiv izolarea termică a pereților cu materiale, ecologice, precum lână, cânepă sau piatră bazaltică, sisteme de acoperișuri verzi, sisteme de eficientizare a consumului de resurse și sisteme de iluminat ecologice.

„Am observat că sunt zone unde lâna efectiv se aruncă la gunoi, așa că vrem să creăm o piață pentru a utiliza lâna în mod eficient”, a adăugat Palmer.

Un beneficiar persoană fizică poate primi maximum 40.000 de lei prin acest program, sumă care poate acoperi integral izolarea cu materiale ecologice a unei case cu o amprentă la sol de 90 de metri pătrați (materiale și manoperă). Persoanele juridice, pentru clădirile de interes public, pot primi până la 500.000 de lei.

Potrivit ministrului, românii care vor să acceseze aceste programe trebuie să se înscrie la Agenția pentru Protecția Mediului de pe raza județului unde locuiesc și să întocmească un dosar. Angajații de la Administrația Fondului de Mediu vor analiza dosarul, apoi va fi semnat un contract cu viitorul beneficiar, care va avea la dispoziție un an pentru a achiziționa sistemul și a depune facturile pentru decontare. Finanțarea va fi acordată pe principiul \’primul venit, primul servit\’.

La rândul său, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Istvan Jakab, a arătat că, la programul anterior \’Prima Casă\’, lansat în 2011, au participat 15.000 de persoane fizice, din care circa 2.000 nu au primit încă finanțarea.

„Partea de implementare poate dura și avem cazuri când implementarea a început anul trecut”, a explicat Jakab.

El a estimat pentru cele două proiecte lansate în acest an circa 10.000 de beneficiari.

„Sperăm ca aceste programe să continue și anii următori, dar acest lucru depinde de succesul lor. Ne dorim ca și asociațiile de locatari să poată beneficia, dar aici sunt anumite aspecte juridice care trebuie clarificate”, a mai spus Cristiana Palmer.

Cine poate beneficia de „Casa Verde”

Pentru programul „Casa Verde” este considerat eligibil solicitantul care îndeplineşte cumulativ mai multe condiţii:

– este persoana fizică cu domiciliul în România;

– este proprietar/coproprietar al imobilului pe care se implementează proiectul;

– imobilul nu trebuie să facă obiectul unui litigiu în instanţe, vreunei revendicări potrivit unei legi speciale sau dreptului comun sau unei proceduri de expropriere pentru cauza de utilitate publică;

– nu are obligaţii restante la bugetul de stat sau bugetele locale;

– solicitantul nu a încălcat, anterior, dispoziţiile legale privind protecţia mediului şi nu sponsorizează activităţi cu efect negativ asupra mediului.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio