Ştiri locale

VIDEO. Cinematograful din Sfântu Gheorghe, repus în funcţiune după aproape 20 de ani

Fostul cinematograf „Arta” din Sfântu Gheorghe, care a fost închis timp de mai mulţi ani, va fi repus în funcţiune începând de săptămâna viitoare.

Primele secvenţe pe ecran lat au rulat luni seară, în cadrul unei proiecţii la care au participat reprezentanţii primăriei şi ai presei, la finalul căreia primarul Antal Arpad a prezentat „odiseea” acestui cinematograf, care, după îndelungate eforturi, a intrat în proprietatea autorităţilor locale.

Clădirea a fost reabilitată şi recompartimentată, iar în cadrul acesteia au fost amenajate două săli de cinema cu 60, respectiv 80 de locuri, precum şi o sală de spectacole şi sediul Teatrului „Andrei Mureşanu”.

„În 2008 a apărut legea 303 care prevedea că aceste clădiri pot fi preluate de autorităţile locale. Legea a intrat în vigoare în ianuarie 2009, iar în martie municipiul Sfântu Gheorghe a fost primul municipiu din România care a semnat protocolul cu RADEF (Regia Autonomă de Difuzare a Filmelor – n.r.). A început o perioadă îndelungată de procese, am purtat aproape 30 de procese până am reuşit să intrăm efectiv în posesia clădirii. (…). Pe data de 22 martie în anul 2012 am reuşit să evacuăm chiriaşul, pe 7 ianuarie 2014 am pornit procedura de licitaţie pentru modernizarea clădirii, iar anul trecut, pe 1 decembrie, am predat Teatrului \’Andrei Mureşanu\’ sala alăturată” a explicat Antal Arpad, care a precizat că valoarea investiţiei s-a cifrat la peste 7 milioane de lei.

De săptămâna viitoare, sălile vor fi deschise copiilor, care pentru început vor avea acces gratuit, dacă vor veni în grupuri organizate.

Viceprimarul municipiului, Sztakics Eva, a precizat că cinematograful va fi administrat de către Casa de Cultură municipală. „Am reuşit, zic eu, să transformăm o clădire de tip comunist într-una destul de modernă cu acest joc de culori, care poate fi întâlnit atât în interior cât şi în exterior. (…) Am achiziţionat şi o antenă satelit prin intermediul căreia vor putea fi vizionate concerte din întreaga lume”, a spus aceasta.

În municipiul Sfântu Gheorghe nu au mai rulat filme pe ecran lat timp de aproape 20 de ani, deoarece ambele cinematografe existente în perioada comunistă, „Lux” şi „Arta”, şi-au încetat activitatea după 1989. Primul a fost retrocedat foştilor proprietari, iar în al doilea a funcţionat o discotecă până în anul 2012. Proiecţii sporadice au mai avut loc la iniţiativa unor cluburi de cinefili şi organizaţii nonguvernamentale, iar anul trecut un întreprinzător particular a deschis un cinematograf 9D, care rulează filme scurte de câteva minute.

(Agerpres)

\"mde\" \"sdr\" \"sdr\" \"dav\"

Publicitate
banner we radio