
VIDEO. Case, curţi şi beciuri inundate în zona Baraolt şi Târgu Secuiesc
Mai multe gospodării din județul Covasna au fost afectate de ploile torențiale care au căzut luni seară.
Orașul Baraolt s-a aflat luni după-amiază sub Cod roșu de vijelii și grindină, iar centrul țării s-a aflat până la ora 23:00 sub atenționare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică și cantități de apă însemnate.
Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna, ing. Ioan Ilaș, ne-a declarat că probleme mai mari au fost în satul Căpeni, care aparține de Baraolt, unde râul a ieșit pe drum, iar la Aita Mare cel puțin o casă a fost inundată.
Probleme au fost și la Ruseni, unde au căzut 64 de litri/mp, iar din cauza faptului că șanțurile nu au fost curățate, apele au intrat în câteva curți și au inundat beciurile caselor.
„Situația nu este foarte gravă în județ pentru că râurile nu au crescut nici acum. Am înregistrat niște maxime: la Brăduț a plouat 67 de litri /mp, acolo unde am înregistrat noi, și 64 de litri la Târgu Secuiesc, la Ruseni. Au fost foarte multe scurgeri de pe versanți, de aici au apărut problemele, asta și pentru faptul că șanțurile de scurgere nu au fost curățate, deși domnii primari au fost atenționați, pentru că este în sarcina lor. Din cauza asta apa a mai intrat în curți, au fost inundate câteva beciuri. Se pare că la Aita Mare am avut o casă inundată dar motivul este același, șanțurile marginale nu au avut unde să evacueze apa și atunci a ieșit. Noi pe cursurile de apă avem creșteri dar nu care să pună în pericol sau să facă probleme. Singurul loc unde au fost puțin probleme, la Căpeni, în Baraolt”, a explicat directorul SGA Covasna, ing. Ioan Ilaș.
Acesta a explicat că problema de la Căpeni este una mai veche și se datorează faptului că râul nu are albie, astfel că la fiecare ploaie mai serioasă apele ies pe drumul din sat.
„Acolo, în partea dinspre sat, râul nu prea are albie cât trebuie, datorită faptului că nu este loc acolo, este un drum, sunt casele, și este foarte dificil de realizat capacitatea de scurgere. Acolo apa cam iese, dar oamenii sunt mereu pregătiți. S-a discutat și azi-noapte acolo, deci ori renunță la drum ori nu știu ce altă soluție ar fi ca să rezolvăm această problemă. Este o problemă mai veche”, ne-a mai spus șeful SGA Covasna.
„Noi am acționat noaptea trecută și în această dimineață în vreo 10 beciuri din localitățile Căpeni, Baraolt, Biborțeni de unde am scos apa. Nu au fost victime, acționăm în continuare. Nu se impune evacuarea oamenilor, este exclus”, spune şi inspectorul şef al al ISU Covasna, lt. col. Adrian Simtea.
(Ioana Ardeleanu)