Ştiri locale, Video

VIDEO. Analiză USR Covasna: Pistele de biciclete din Sfântu Gheorghe pun în pericol pietonii și bicicliștii

Puținele piste pentru bicicliști existente în Sfântu Gheorghe îi pun în pericol atât pe cei pentru care au fost proiectate, cât și pe pietoni. Deși autoritățile locale militează de mai mulți ani pentru transformarea municipiului într-un oraș verde, prietenos cu mediul înconjurător, încurajând în egală măsură mișcarea, mersul pe două roți este de cele mai multe ori un sport extrem.

Din dorința de a contribui la îmbunătățirea infrastructurii destinate bicicletelor, USR Sfântu Gheorghe a demarat o campanie de informare și a realizat un studiu privind infrastructura existentă. Prima analizată a fost pista pentru biciclete de pe strada Kós Károly, pe direcția spre Ilieni, situația fiind prezentată într-un videoclip postat pe pagina de Facebook a organizației județene (click AICI).

Publicitate

Primele probleme sunt semnalate după doar 8 secunde de la începerea filmării: accesul pe pista pentru biciclete se face părăsind str. Kos Károly, intersectând pietonii pe trecere, şi intrând pe contrasensul străzii Andrei Șaguna. După alte 18 secunde este semnalată o nouă problemă, chiar la intrarea pe pista pentru biciclete, unde există o „zonă de conflict” între pietoni și bicicliști. O altă zonă de conflict se găsește după doar câțiva pași, la trecerea de pietoni care duce către trotuarul din fața fostei fabrici de țigarete, pista de biciclete fiind trasată pe locul de așteptare pentru pietoni.

O altă problemă care se repetă de 7 ori în doar două minute este existența obstacolelor (stâlpi de iluminat/indicatoare rutiere) aflate la mai puțin de 50 de centimetri față de pistă, lucru care contravine Regulamentului STAS 10144/2-91 – Standardul de stat care stabilește prescripțiile de proiectare pentru trotuare, alei pietonale și piste de cicliști din localități sau din afara lor.

De asemenea, linia continuă care delimitează pista pentru biciclete de zona pentru pietoni restricționează accesul auto în curțile locuitorilor de cel puțin 9 ori în doar câteva sute de metri.

După doar un minut și 40 de secunde de la începerea filmării și câteva sute de metri de mers pe bicicletă, trotuarul se îngustează, într-o zonă în care există și un obstacol (stâlp de iluminat), accesul pietonilor fiind restricționat și încălcând, astfel, Normativul privind adaptarea clădirilor civile și a spațiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap.

Mai mult, la un moment dat strada se îngustează într-atât de mult încât zona destinată pietonilor este eliminată complet, aceștia fiind obligați să folosească pista pentru biciclete.

După doar două minute de mers pista se termină, astfel că, potrivit legii, în mod normal ciclistul trebuie să își continue deplasarea pe lângă bicicletă, având în vedere că circulația acestor vehicule este interzisă pe trotuar (HG 1391/2006, art. 161, alin.1, lit. C).

Pista continuă după traversarea străzii, dar cu la fel de multe obstacole – stâlpi de electricitate și indicatoare rutiere la mai puțin de 50 cm față de pistă, zone înguste și porțiuni unde fie se intersectează cu zonele de așteptare din fața trecerilor de pietoni, fie restricționează accesul auto în curțile locuitorilor – și se termină, din nou, după doar câțiva metri în zona unui podeț destinat doar circulației pietonilor. Astfel de situații se repetă de mai multe ori pe parcursul celor doar 4 minute și jumătate cât durează filmarea.

Pentru porțiunea analizată, USR Sfântu Gheorghe a trasat și două propuneri, în vederea modificării structurii actuale, respectiv desființarea pistei de biciclete existente și amplasarea pe partea carosabilă a marcajului „traseu sugerat pentru biciclete”.

„Propunerile de îmbunătățire sunt: 1. Desființarea pistei de biciclete existente. Luând în considerare numeroasele încălcări ale normativelor și standardelor care reglementează astfel de amenajări urbane, pista amenajată nu reprezintă o variantă mai sigură pentru participanții la trafic, dimpotrivă, reprezintă un pericol; 2. Amplasarea pe partea carosabilului a marcajului: traseu sugerat pentru biciclete. Marcajul sugerat pentru biciclete nu creează obligații pentru participanții la trafic, el amintește șoferilor despre faptul că drumul public trebuie utilizat de toate vehiculele (bicicleta fiind un vehicul) și direcționează bicicliștii pentru a se încadra corect când se deplasează. Circulația bicicletelor se face pe mijlocul benzii atunci când drumul este îngust iar autovehiculele nu pot depăși fără să pună în pericol biciclistul. Marcajul propus direcționează bicicletele în viraje pentru a nu tăia virajul și a pune biciclistul în pericol; direcționează biciclistul pentru a nu circula în zona de deschidere a portierelor, atunci când circulația se face pe lângă parcări auto; atenționează șoferii despre existenta unui sens unic deschis circulației bicicletelor”, se arată la finalul primei analize, publicată pe pagina de Facebook USR Covasna.

Aceeași problemă o au mai toate orașele din țară, unde autoritățile locale au cheltuit sute de mii de euro pe așa-numite „piste pentru biciclete”, care sunt mai degrabă capcane pentru cei care le utilizează. În prezent, în România nu există o legislație care să prevadă exact ce dimensiuni şi ce măsuri de siguranță trebuie să respecte o pistă pentru biciclete, așa cum se întâmplă, de exemplu, în Occident. Din acest motiv, în multe orașe primăriile au făcut „desene” pe asfalt fără să țină cont de obstacolele de pe traseu.

În majoritatea cazurilor, pistele de biciclişti nu au continuitate, se opresc înaintea intersecţiilor, iar pe anumite porțiuni pietonii şi cicliştii nu încap pe un singur trotuar.

Mai mult, România este singura țară din Europa care le interzice persoanelor sub 14 ani să circule cu bicicleta pe drumurile publice. Potrivit legislației în vigoare, drumul public este „orice cale terestră amenajată pentru circulația vehiculelor sau pietonilor”, prin urmare, termenul se referă și la trotuare, piste de biciclete, aleile din parc, sau străduțele dintre blocuri. Astfel, copiilor sub 14 ani le-ar rămâne să se plimbe pe bicicletă, eventual, pe potecile din pădure sau în curtea casei (dacă au…).

Cum ar trebui să fie o pistă de biciclete

Statistic vorbind, bicicleta este cel mai rapid mijloc de transport în localitate, însă nu și cel mai sigur, având în vedere condițiile actuale. Cea mai mare problemă în cazul pistelor existente în țară este lățimea, zonele destinate cicliștilor fiind mult prea înguste. După modelul din Occident, pistele ar trebui să aibă 1,50 metri lățime pe sens, fiind distanța necesară pentru ca două biciclete să poată trece una pe lângă cealaltă în depășire.

Lipsa zonelor de siguranţă, respectiv a unor distanţe corespunzătoare faţă de borduri/mașini, sau stâlpi și indicatoare, reprezintă un alt pericol pentru bicicliști, și nu numai. În mod normal, distanţa de siguranţă faţă de bordură ar trebuie să fie de cel puțin 20-30 de centimetri, astfel încât să nu fie puși în pericol nici pietonii. De asemenea, e nevoie și de o distanţă de siguranţă faţă de maşinile parcate în paralel, având în vedere că multe dintre accidente se petrec atunci când cineva deschide portiera şi-l loveşte pe biciclist.

Primăria Sfântu Gheorghe și-a arătat în mai multe ocazii intenția de a implementa sistemul de bike sharing și de a extinde reţeaua de piste pentru a le oferi localnicilor şi turiştilor mijloace de transport alternative, respectiv pentru a reduce nivelul de poluare, însă în lipsa unui sistem coerent de piste pentru biciclete, ideea nu va rezolva problema mobilităţii urbane.

De asemenea, autoritățile județene au în plan amenajarea unei piste de biciclete în lungime totală de peste 46 de kilometri pe raza județului Covasna, aceasta urmând să pornească din Sfântu Gheorghe și să străbată comunele Reci, Ghidfalău, Bodoc, Malnaș, Micfalău și Bixad.  Proiectul „Sepsi-Track” a fost inițiat de vicepreședintele Consiliului Județean Covasna Jakab István-Barna și, conform planurilor, pista ar urma să aibă două sensuri și o lățime de 3 metri, fiind încadrată de borduri.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio