Ştiri locale

VIDEO. A fost semnat contractul de proiectare și construcție a Muzeului Comunismului din Sfântu Gheorghe

În data de 2 august, primarul mun. Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba, proprietarii firmelor Baumeister, Fekete Mihály, Conico – Szőcs Gyula, și Planshow – Zsigmond Pál, au semnat contractul de proiectare și construcție a Muzeului Comunismului, care va fi amplasat în depozitul de tutun al fostei fabrici de ţigarete din oraş.

Primăria Sfântu Gheorghe a cumpărat complexul fostei fabrici de ţigarete în mai 2021, iar de atunci clădirea monument industrial a găzduit mai multe evenimente. În tot acest timp, municipalitatea a reușit să atragă deja fonduri în cuantum cel puţin dublu faţă de prețul de achiziție al întregului complex de clădiri.

Primăria Sfântu Gheorghe a câștigat o finanţare în valoare de 11 milioane de euro din PNRR pentru renovarea fostului depozit în vederea creării Muzeului Comunismului. Proiectarea și construcția vor fi realizate de un consorțiu de companii locale, cu un termen de 6 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru construcție.

„Am început deja să demolăm clădirile anexe care parazitau clădirile monument istoric, începe să se contureze funcţionalizarea spațiilor, dar este un proces de durată. În cazul proiectării și construcției Muzeului Comunismului, lucrăm cu firme cu care am realizat deja o serie de proiecte, şi considerăm că este important să lucrăm cu firme locale și cu profesioniști locali, pentru că astfel vom contribui inclusiv la bunăstarea familiilor din Sfântu Gheorghe”, a declarat primarul Antal Árpád.

Vezi AICI VIDEO de la semnarea contractului.

Viceprimarul Tóth-Birtan Csaba a subliniat că, pe lângă faptul că proiectarea și construcția vor fi realizate de către întreprinderi locale, este important ca în partea de conținut să fie prezenți experți și istorici locali, deoarece muzeul va găzdui o expoziție interactivă, care va prezenta în principal evenimentele din timpul regimului comunist pe plan local.

Directorii firmelor Baumeister și Conico au mulțumit autorităţilor locale pentru încredere și pentru această lucrare, subliniind că, la fel ca și până acum, vor face tot posibilul pentru a oferi o muncă de calitate cu toate cunoștințele și energia lor.

Zsigmond Pál, de la biroul de arhitectură Planshow, și-a exprimat plăcerea de a continua munca de proiectare începută deja în etapa de DALI, pentru a face din muzeu un punct de reper cultural proeminent în oraș.

Scopul construirii acestui muzeu, unic în țară, nu este doar acela de a crea un nou spațiu cultural și comunitar în Sfântu Gheorghe, ci și de a atrage mai mulți turiști și vizitatori în oraș.

Expoziția permanentă de pe cele patru etaje ale depozitului, cu o suprafață totală de 3.000 de metri pătrați, va prezenta sistemul comunist pe epoci, vizitatorii interacționând cu diferitele evenimente ale perioadei, fiind interogați și apoi trimiși în camera corespunzătoare în funcție de răspunsurile lor. Puteți afla despre evenimentele din acea perioadă prin intermediul poveștilor deportaților, puteți închiria un apartament cu mobilier de epocă, dar și pene de curent și robinete care picură, care făceau parte din sentimentul de a trăi în acea perioadă. Pe lângă materialele proiectate, fotografii, obiecte și un lift interactiv, puteți încerca inclusiv să evadați din Escape Room. Vor exista două săli pentru copii cu sesiuni de educație muzeală, dar și două spații de expunere pentru expoziții temporare, un magazin de cadouri, o cofetărie de epocă și o cafenea în aer liber pe acoperiș.

Valoarea totală a contractului de proiectare și construcție depășește 59 de milioane de lei, iar lucrările vor fi finalizate până la începutul anului 2026, fiind finanţate din PNRR.

(Biroul de Imagine şi Comunicare al Primăriei Sfântu Gheorghe)

Publicitate
banner we radio