Ştiri locale

Viaţa de biciclist în Sfântu Gheorghe: între frica de accidente şi lipsa pistelor

Odată cu încălzirea vremii tot mai mulți oameni aleg să renunțe la confortul pe care îl oferă mașina și să circule mai mult cu bicicleta – e mult mai eficientă, dispare problema parcărilor, se fluidizează traficul, și unde mai pui că e și mult mai sănătos! Însă există o perioadă de acomodare între șoferi și bicicliști, dar și o serie de probleme cu care aceștia din urmă se confruntă în momentul în care ies în trafic. Și pentru că „legende urbane” sunt și de o parte și de alta, am ales să stăm de vorbă cu doi împătimiți ai ciclismului, șoferi la rândul lor, membri ai grupului de inițiativă „Cycle to Work”: Birtalan Csanád și Kiss Bence.

„Sunt și șoferi și pietoni care circulă haotic”

Nu prea există șofer care să nu se plângă de faptul că bicicliștii schimbă benzile de mers fără să se asigure, sar în fața mașinilor când ți-e lumea mai dragă, nu respectă nicio regulă în trafic și nu coboară de pe biciclete când traversează strada pe trecerea de pietoni. Însă sunt și bicicliști care se plâng că șoferii îi șicanează în trafic, nu le acordă prioritate și le pun viața în pericol, iar când și pistele pentru bicicliști lipsesc, problema devine mai serioasă. Adevărul e undeva la mijloc, o spune și Csanád: „Pistele pentru bicicliști nu sunt sistematizate în momentul de față. Legea rutieră ne obligă ca acolo unde sunt piste să le folosim, însă nu zice nimic despre ce ar trebui să faci când ele se termină. Evident, se poate circula pe drum, dar mașinile încă nu sunt obișnuite cu bicicliștii în lunile aprilie-mai, și acesta este unul dintre obiectivele noastre pe parcursul lunii mai, și atunci, pe parcursul verii sperăm că mai mulți vor folosi bicicleta. Sunt și șoferi și pietoni care circulă haotic. Nu cred că e ceva specific ciclismului să nu fii atent în trafic.”

„Majoritatea cicliștilor știu să respecte traficul. E adevărat că din când în când sunt șicanați de mașini în trafic, sau mai fac gafe, dar fiecare șofer care merge și pe bicicletă își dă seama care sunt lucrurile care nu ar trebui făcute în trafic. Diferența dintre șoferi și bicicliști e că mașina e mare și rezistă la impact, în schimb, dacă lovești un ciclist cu mașina, evident problema se pune altfel. Anul trecut am pornit pe ideea că, dacă avem biciclete, să mergem cu ele la muncă, pentru că traficul înainte de 8 dimineața e ca într-un oraș mare: practic fiecare circulă cu mașina câte 500-1.000 de metri până la locul de muncă, ceea ce nu e normal. Ideea nu este să îi obligăm pe cei care circulă doar cu mașina să nu mai facă acest lucru, ci să îi convingem pe cei care sunt oricum dispuși să facă excursii cu bicicleta, să meargă și la muncă cu ea. Pentru asta nu cred că e nevoie de mare experiență în traficul urban”, ne-a explicat şi Kiss Bence.

„Ca să schimbi mentalitatea șoferilor trebuie să îi faci să intre în pielea ta”

Potrivit celor doi, lipsa pistelor de ciclism nu este o problemă atât de mare. E adevărat că multe dintre ele nu sunt gândite bine – un exemplu fiind str. Spitalului, a cărei înclinație ar putea da bătăi de cap până și unui șofer în anumite situații, însă soluții sunt, iar Primăria intenționează să demareze o serie de acțiuni menite să vină în sprijinul bicicliștilor: „Legat de pistele pentru cicliști, am discutat cu Primăria, care și-a achiziționat o mașină de vopsit, deci problema se va remedia. Primarul ne-a spus că dacă facem o acțiune care să le atragă atenția șoferilor să nu se mai oprească pe benzile cicliștilor, eventual cu sprijin din partea Poliției Locale dacă este necesar, problemele se vor remedia. Ca să schimbi mentalitatea șoferilor trebuie să îi faci să intre în pielea ta. Dacă mai mulți șoferi vor încerca dimineața să meargă la serviciu cu bicicleta vor vedea care sunt lucrurile care pun în pericol un ciclist, și în ziua următoare, când se vor urca în mașină, se vor gândi de două ori la vederea unui biciclist, vor semnaliza din timp, vor acorda prioritate și vor avea grijă când vor depăși”.

Mergem cu bicicletele, însă unde le „parcăm”?

Problema lipsei parcărilor în oraș, când vine vorba de mașini, este una mai veche pentru care Primăria Sfântu Gheorghe încearcă de ani buni să găsească o soluție, și cel puțin la nivel teoretic ar putea fi soluționată parțial dacă tot mai mulți dintre noi am alege să circulăm pe jos sau cu bicicleta în perioada verii. Însă unde lăsăm bicicletele odată ajunși la destinație?

„Asta e o problemă la unele locuri de muncă, dar sunt companii private care s-au sesizat și sperăm că în cursul lunii mai, dacă vor vedea că sunt mai mulți angajați care circulă pe două roți, să pună un suport pentru biciclete. La instituțiile publice sunt de obicei, în centru sunt mai multe asemenea suporturi și vor mai fi montate. Eu când am ceva treabă în centru las bicicleta la primul suport și mă plimb”, spune Csanád Birtalan.

„Cei de la Primărie ne-au spus că în momentul de față au vreo 6-7 bucăți pe stoc, care vor fi montate în cursul lunii mai. Ceea ce contează foarte mult e că am văzut o atitudine foarte pozitivă”, ne-a precizat Kiss Bence.

Vouchere pentru cei care doresc să își achiziționeze o bicicletă

Într-un articol publicat zilele trecute pe site-ul nostru, vă informam că Primăria ia în calcul posibilitatea de a acorda vouchere celor care vor să achiziţioneze biciclete, în cadrul unui program ce are ca scop, printre altele, și decongestionarea traficului rutier. Însă nu ar fi singura opțiune pentru cei care își doresc să adopte un stil de viață sănătos, dar nu dispun de o bicicletă: „Sunt câteva posibilități: una ar fi prin închiriere, și aici avem un parteneriat cu sZimpla – au programul sZimpla rent a bike, iar în cursul lunii mai cei care vor închiria o bicicletă pentru o oră o vor putea folosi două ore”.

„Primarul Antal Árpád a propus introducerea unor vouchere pentru biciclete, cum a fost și la București, deși acela nu e un exemplu pozitiv, s-a făcut un fel de business pe care noi vrem să-l evităm. Am avut o discuție într-un grup de cicliști pe această temă, o bicicletă pornește de la 1.500 lei, cât despre unde se oprește… depinde de buget. Ideea era că dacă vom avea vouchere le vom putea folosi și pentru a lua de la firme locale biciclete recondiționate. Ar fi mai environmental friendly: stimulăm afacerile locale, dar și traficul pe biciclete”, ne-a explicat Kiss Bence.

Reguli pentru o bună conviețuire în trafic

Când vine vorba de șicanări în trafic, românul e expert, și cu cât e mijlocul de transport mai impunător, cu atât crește și gradul de nesimțire – lucru nu întotdeauna sănătos, care îi poate pune în pericol pe ceilalți participanți la trafic. O zicală spune că „fiecare pădure are uscăturile ei”, însă ceea ce e clar este că dacă putem evita o situație neplăcută, respectând legea și fiind întotdeauna de două ori mai atenţi la acțiunile celuilalt decât la ale noastre, cel mai probabil vom ajunge în siguranță la destinație. De aceeași părere este și Csanád Birtalan, care spune că: „Evident că trebuie să fii mai atent, ceea ce înseamnă că și dacă ai prioritate te uiți dacă vine o mașină cu viteză și încetinești puțin. Asta nu înseamnă că tu trebuie să fii cel care se oprește, pentru că atunci îi transmiți șoferului mesajul că el are mereu prioritate. Contează foarte mult să comunici cu el, să ai contact vizual, dacă vezi că te-a văzut știi că nu te va lovi. Ceea ce poate pentru unii nu este foarte clar este că trebuie să semnalizeze. Nici șoferul nu are de unde să știe cum vrei să schimbi direcția de mers! Trebuie să ridici mâna, să te uiți la șofer și să fii sigur că te-a văzut, și de obicei sunt politicoși și ne lasă să intrăm. Sunt exemple și exemple, câteodată nici cu mașina nu ți se dă prioritate. Trebuie să ai o comunicare mai activă.”

„Dacă avem un sfat de dat pentru cei care se tem în trafic, este să poarte cască de protecție! Legea din România nu te obligă să o porți, în unele țări este obligatoriu doar în afara orașelor. Nu e scump, îți ia într-adevăr câteva săptămâni până să te acomodezi, dar la o căzătură îți poate salva viața. Dacă ești nesigur în trafic e mai bine să fii echipat cum trebuie. Potrivit legii, trebuie să ai claxon, ochi de pisică și în față și în spate, două pe roată, frână, lumini în față și în spate, pe timp de noapte, și vestă sau elemente reflectorizante”, explică Kiss Bence.

În viitor, bicicliștii ar putea circula și pe contrasens, pe străzile cu sens unic

Membrii mișcării „Cycle to Work” și-au propus să inițieze și un proiect pentru modificarea legii circulației pe două roți pe străzile cu sens unic, după modelul occidental, prin care să le fie permis accesul inclusiv pe contrasens.

„Vrem să facem modificarea legii, sau o propunere. Am avut discuții și cu ceilalți inițiatori de proiecte de ciclism – bistrițenii aveau așa ceva – pentru că legile sunt concepute un pic contrar intereselor bicicliștilor. În marea majoritate a țărilor occidentale bicicliștii au voie să intre chiar și pe sens unic, pe contrasens, pentru că de obicei au loc. Noi zicem că ar fi bine să aplicăm și noi legea, însă cu mențiunea că, dacă Primăria unui oraș nu dorește ca acest lucru să fie posibil pe o anumită stradă, pentru că sunt străzi care nu permit, să pună un semn care să arate că accesul este interzis cicliștilor. Se va adopta cam lent, dar am avut discuții cu diferite entități politice iar feedback-ul e pozitiv. E important pentru întreaga țară să avem legi pro cicliști”, ne-a explicat Kiss Bence.

(Ioana Ardeleanu)

Foto: Slager Radio

Publicitate
banner we radio