Ştiri

Veste bună pentru absolvenţii de la Universitatea Spiru Haret

Diplomele obţinute de absolvenţii de studii neautorizate până în 2011, majoritatea provenind de la Universitatea Spiru Haret, vor fi recunoscute de către Ministerul Educaţiei, potrivit unui proiect de lege adoptat recent de Camera Deputaţilor şi care va merge la promulgare. Asta în ciuda faptului că, în forma adoptată de Senat, documentul stabilea că vor beneficia de acte de studii recunoscute doar absolvenţii care, anterior începerii anului universitar 2011-2012, au absolvit programe de studii autorizate şi acreditate sau programe de studii organizate într-o limbă de circulaţie internaţională.

La începutul lunii septembrie a anului trecut, au intrat în vigoare prevederile OG nr. 42/2015privind dreptul absolvenţilor de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate şi sancţionarea instituţiilor de învăţământ care şcolarizează fără autorizaţie, un act normativ potrivit căruia absolvenţii care au fost înscrişi înainte de 2011 la programe neautorizate au dreptul să beneficieze de acte de studii recunoscute de către stat, care atestă finalizarea studiilor.

Publicitate

Concret, documentul publicat pe 31 august 2015 în Monitorul Oficial vizează recunoaşterea studiilor pe care absolvenţii le-au urmat la programe reconsiderate ca neacreditate ca urmare a intrării în vigoare a noii legi a educaţiei. Este vorba, în special, de absolvenţii Universităţii Spiru Haret, în total aproximativ 70.000 de diplome care urmează să fie recunoscute de stat şi Ministerul Educaţiei.

Pentru a putea produce efecte în continuare, toate ordonanţele emise de Guvern trebuie aprobate prin lege de către Parlament, această procedură fiind obligatorie. Prin urmare, Proiectul de lege pentru aprobarea OG nr. 42/2015 a trecut de Senat în noiembrie anul trecut, iar astăzi a primit votul final al deputaţilor, ceea ce înseamnă că, pentru a intra în vigoare, documentul mai are nevoie doar de promulgarea prin decret prezidenţialşi publicarea în Monitorul Oficial.

Practic, în forma ce va fi trimisă la promulgare şefului statului, proiectul de lege stabileşte că şi absolvenţii de studii neautorizate vor beneficia de diplome recunoscute, măsură aprobată de Guvern ca urmare a numărului mare de procese pe care Ministerul Educaţiei le-a pierdut pe această speţă.

„Au dreptul de a beneficia de acte de studii recunoscute de către stat, care atestă finalizarea studiilor, absolvenţii înmatriculaţi anterior începerii anului universitar 2011-2012, care au promovat examene de finalizarea studiilor (…) la instituţii de învăţământ superior acreditate şi care au fost înmatriculaţi, după caz: la programe de studii organizate la forme de învăţământ şi/sau în locaţii geografice neautorizate, la programe de studii organizate în limbă de predare neautorizată, peste capacitatea maximă de şcolarizare aprobată, la programe de studii aflate în curs de autorizare, la data înmatriculării şi la programe autorizate/acreditate, cu nerespectarea condiţiilor de înmatriculare sau mobilitate”, scrie în OG nr. 42/2015, ale cărei prevederi se regăsesc şi în forma amendată a proiectului de lege adoptat miercuri.

(avocatnet.ro)

 

Publicitate
Publicitate
banner we radio