Ştiri

Valoarea ecotaxei pentru pungile de plastic s-a majorat cu 50%

Comercianții care pun la dispoziția clienților pungi de plastic vor plăti de-acum, la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), o ecotaxă mai mare, iar aceasta se va aplica tuturor pungilor de plastic, indiferent de formă sau grosime, potrivit unui act normativ care deja se aplică.

Introducerea unor noi măsuri ce vizează reducerea consumului de pungi de plastic s-a făcut prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 50/2019. Actul a apărut în Monitorul Oficial și deja se aplică.

Publicitate

Astfel, Executivul a decis majorarea ecotaxei pentru pungi de plastic de la 0,10 lei, valoare utilizată până acum, la 0,15 lei pe bucată.

Ecotaxa se încasează, potrivit OUG nr. 196/2005, de la „operatorii economici care introduc pe piața națională astfel de ambalaje de desfacere”, iar valoarea ei se afișează vizibil în magazine, pentru informarea clienților.

Pe lângă majorarea ecotaxei, actul normativ mai prevede și faptul că se vor taxa de-acum toate pungile de plastic, indiferent de grosime sau de forma lor.

Până acum, după cum stabilea OUG nr. 196/2005, ecotaxa se aplica „pungilor și sacoșelor pentru cumpărături, cu mâner integrat sau aplicat, fabricate din materiale obținute din resurse neregenerabile”.

Totuși, ecotaxa nu se va plăti pentru pungile făcute din materiale biodegradabile sau compostabile. De exemplu, pentru pungi făcute din amidon sau celuloză. Reamintim că, începând cu 1 ianuarie 2019, vânzarea pungilor subțiri și foarte subțiri de plastic cu mâner este interzisă.

Măsurile cuprinse în ordonanță sunt esențiale, potrivit ministrului mediului, Grațiela Gavrilescu, „pentru reducerea consumului de pungi de plastic, produse care au un impact devastator asupra mediului, la nivel planetar”.

Publicitate
Publicitate
banner we radio