Ştiri locale

Val de infecții nosocomiale la pacienții transferați în Sfântu Gheorghe din alte județe

Spitalul Județean de Urgență se confruntă cu un val de infecții intraspitalicești în rândul pacienților care au trecut prin diferite operații chirurgicale și au fost transferați la Sfântu Gheorghe de la unități medicale din alte județe, în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Directorul medical, dr. Roșu Matyas, a precizat că tratamentul în cazul acestor bolnavi este extrem de costisitor și de lungă durată, îngreunând munca medicilor care încearcă să le salveze viața.

Publicitate

„O problemă cu care ne confruntăm și pentru care trebuie să găsim cumva o soluție sunt cazurile chirurgicale care vin din alte spitale, inclusiv din Brașov, și care vin cu infecții nosocomiale. Sunt pacienți diagnosticați cu Covid-19, operați la Brașov, și se suprainfectează cu diferite bacterii foarte rezistente la antibiotice. Este foarte greu tratamentul lor, necesită antibiotice de rezervă foarte scumpe și cu o durată lungă. Asta îngreunează atât din punct de vedere al muncii medicilor, cât și din punct de vedere financiar”, a explicat dr. Roșu Matyas. 

„Trebuie să găsim soluții ca să nu umplem spitalul de bacterii”

Potrivit acestuia, conform protocolului fiecare pacient care este transferat la Spitalul Județean trece printr-o serie de analize medicale, astfel încât să poată fi stabilită originea unei eventuale infecții intraspitalicești.

„Înaintea erei Covid-19, întotdeauna ceream ca pacientul care era transferat să fie examinat ca să știm cu ce vine. Se fac teste din plagă, din supurație, sau se face o urocultură și examen de scaun (…) La Ortopedie recent au fost două cazuri care au mers foarte greu, infecții cu multipli bacili multirezistenți la antibiotice (…) Este vorba mai ales despre pacienții care sunt preluați din spitale și clinici din alte județe, care au trecut prin boli grave sau operații lungi, care au stat mult în spital. Trebuie să ne gândim ce am putea face ca să nu umplem spitalul nostru cu aceste bacterii. Bineînțeles că luăm măsuri speciale, dezinfectăm mult mai atent și cu soluții mult mai puternice după asemenea cazuri”, a explicat directorul medical.

Toate spitalele sunt obligate să raporteze către Direcțiile de Sănătate Publică cazurile de infecții nosocomiale depistate. 

În urmă cu aproape două luni, managerul Spitalului, Andras-Nagy Robert, declara că nu există unitate medicală fără infecţii intraspitalicești, iar cei care neagă acest lucru mint.

Totodată, acesta sublinia că cel mai important într-o astfel de situație este ca bacteriile să fie identificate iar pacientul să beneficieze rapid de tratamentul adecvat. 

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio