Ştiri locale

Val de enterocolite virale la Sfântu Gheorghe și în județ. Medicii recomandă purtarea măștii de protecție și evitarea spațiilor aglomerate

Numărul pacienților cu enterocolite virale este în creștere în ultima perioadă, iar medicii pun numărul mare de cazuri pe seama faptului că populația nu se mai protejează așa cum o făcea în timpul pandemiei Covid-19, când igiena, purtarea măștii de protecție și evitarea spațiilor aglomerate au redus cu mult bolile infecțioase.

Președinta Asociației Medicilor de Familie din județul Covasna, medicul Lucia Sereș, spune că la Sfântu Gheorghe sunt câteva focare active și recomandă ca populația să se protejeze. Totodată, aceasta atrage atenția că administrarea antibioticelor sau a altor medicamente „după ureche”, fără recomandarea medicului, poate agrava simptomele.

Publicitate

Enterocolita este o tulburare gastrointestinală cu un debut destul de agresiv, manifestat prin crampe intestinale, vomă și scaune moi. Datorită luptei sistemului imunitar cu infecția, febra este și ea un simptom obișnuit al enterocolitei, însă este aliatul organismului în lupta cu boala. Starea generală de rău și durerile musculare sunt și ele frecvent întâlnite.

„Sunt foarte multe cazuri acum la Sfântu Gheorghe, și bănuiesc că și în județ, pentru că lumea nu se mai protejează, oamenii au renunțat la mască, se plimbă, au început petrecerile, și avem tot felul de virusuri care circulă liber (…) Vin părinți care ne spun că nu funcționează antibioticul, și le spunem să nu le mai dea copiilor antibiotice fără recomandarea medicului, pentru că fac mai mult rău (…) Și cu febra la fel, e nevoie de răbdare, febra are rostul ei, nu este neapărat un semn rău. Este un indiciu că sistemul imunitar își face treaba (…) Le recomandăm oamenilor să poarte masca de protecție măcar în interior, să evite spațiile aglomerate, chiar dacă e frumos afară, și să aibă răbdare, să nu organizeze petreceri cu zile de naștere dacă au copiii bolnavi”, a spus medicul.

Enterocolita infecțioasă poate fi determinată de bacterii, ciuperci, paraziți sau virusuri, și se răspândește în mod rapid, în special la copii şi bătrâni. Boala are o incidență mai mare în sezonul cald, din cauza alterării mai rapide a alimentelor și a mediului favorabil dezvoltării bacteriilor.

Spitalul Judeţean: „Nu iniţiaţi tratamente fără recomandarea unui medic!”

Şi la Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe în ultimele zile a crescut numărul copiilor care s-au prezentat cu stări de vomă, crampe abdominale, diaree, lipsă a poftei de mâncare şi, în cazuri mai rare, febră uşoară. Într-o postare pe Facebook, reprezentanţii unităţii medicale transmit că cei mai afectaţi sunt preșcolarii şi elevii.

Aceştia atrag atenţia că tratamentul nu trebuie administrat fără recomandare din partea unui medic, şi fac apel către părinţi să nu aducă la Urgenţă copiii, decât în cazurile grave, dacă administrarea tratamentului nu poate fi făcută pe cale normală din cauza diareei şi a vărsăturilor repetate, fiind necesară administrarea tratamentului intravenos.

„În ultima perioadă, tot mai mulţi copii cu vârste între 4 şi 10 ani au ajuns la spital cu enterocolite virale, prezentând stări de vomă, crampe abdominale, diaree, lipsă a poftei de mâncare şi, în cazuri mai rare, febră uşoară. Cei mai afectaţi sunt preșcolarii şi elevii, care se îmbolnăvesc în colectivitate. Medicul nostru specialist pediatru, dr. Gál Ramóna, recomandă ca în astfel de cazuri să se administreze un tratament simptomatic, întrucât majoritatea copiilor răspund bine la astfel de medicamente. În cazurile grave, când copilul nu răspunde la tratament, nu poate ingera pastilele şi nu îi poate fi administrat un supozitor, este necesară prezentarea la spital pentru administrarea tratamentului intravenos. Extrem de importante pentru recuperarea rapidă a copilului sunt hidratarea corespunzătoare (cât mai multe lichide) și mesele ușoare. IMPORTANT: Nu este recomandată administrarea de antibiotice, iar tratamentul nu trebuie iniţiat fără recomandarea unui medic!”, au transmis reprezentanţii spitalului, într-o postare pe Facebook.

Aceeaşi sursă precizează că pentru reducerea febrei, în cazul în care există o creştere mare a temperaturii corporale, se recomandă administrarea antipireticelor (Nurofen, Paracetamol, etc), însă medicii atrag atenţia că febra este aliatul organismului în lupta cu boala, fiind un indiciu că sistemul imunitar își face treaba.

În ultimele zile, la Spitalul din Sfântu Gheorghe au fost internaţi 4 copii cu enterocolită virală, restul cazurilor fiind tratate prin Urgenţă.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio