Ştiri locale

USR Covasna condamnă acest nou „atentat” asupra culturii şi sportului

Ordonanța austerității în sectorul public va face ca sportul și cultura din orașele mici să fie profund afectate până în punctul dispariției lor din viața acestor comunități.

Guvernul vrea să reducă cheltuielile în sectorul public, iar ordonanța privind aceste măsuri conține prevederi cu impact devastator în ce privește sportul și cultura din orașele mai mici. Practic, Guvernul limitează la maxim posibilitatea primăriilor să finanțeze la nivel rezonabil instituțiile culturale sau cluburile sportive din subordinea administrațiilor locale.

Publicitate

Aceste măsuri sunt condamnabile şi USR Covasna la rândul ei condamnă acest nou “atentat” asupra culturii şi sportului, două capitole care constituie motive de mândrie locală.

Reacția din mediul cultural local a fost promptă şi la care achiesăm şi noi ca organizație.

Însă afectate vor fi și cluburile sportive care vor avea o finanțare mult redusă, pentru care vor trebui să concureze cu instituțiile culturale și cultele religioase.

„Începând cu exercițiul bugetar al anului 2024, la elaborarea și aprobarea bugetelor locale, cheltuielile efectuate de autoritățile publice locale aferente capitolului bugetar: Cultură, Recreere, Religie și Sport nu pot depăși 7,5% din veniturile proprii realizate în exercițiul bugetar precedent”, este una din prevederile din ordonanță.

Conjugat cu o altă prevedere, articolul va face ca activitățile culturale și sportive de masă din orașele mici și mijlocii să devină istorie întrucât instituțiile publice cu personalitate juridică aflate în subordonarea autorităților publice centrale sau locale își pot desfășura activitatea dacă îndeplinesc următoarele condiții cumulative: au un număr de peste 50 de posturi; activitățile desfășurate de instituțiile publice nu se suprapun peste alte activități desfășurate de alte instituții publice cu același obiect de activitate.

În schimb, sportul și cultura din orașele mici și mijlocii vor deveni aproape inexistente în cadru instituțional.

Şi încă un lucru esențial asupra căruia dorim să atragem atenția, acest lucru va însemna că România va trebui să stopeze investiții care sunt eligibile pentru finanțare europeană sau prin PNRR. Unele proiecte prin care instituții culturale sau sportive pot fi reabilitate prin PNRR pur și simplu nu vor mai avea obiect.

În nenumărate rânduri, guvernul își dovedește detașarea completă de realitățile economice prin impunerea de noi şi noi taxe, distrugând astfel întreprinderile mici și mijlocii, dar demonstrează că nu înțelege comunitățile multietnice și nici funcționarea instituțiilor importante din punct de vedere a coeziunii acestor comunități (instituţii culturale şi sportive).

Suntem plini, ca stat, de privilegii, pensii speciale, cheltuieli speciale, dar se pare că sportul şi cultura nu sunt speciale.

Sursa: Comunicat de presă USR Covasna

Publicitate
banner we radio