Ştiri locale

Ursul care a atacat un cioban la Belin va fi împuşcat. Prefectul Ráduly István: „Nu este un caz izolat, urșii ne creează probleme foarte mari”

Ursul care luni seara a atacat un bărbat din Belin va fi împuşcat, decizia fiind luată în conformitate cu legislația în vigoare, întrucât animalul nu se află la primul atac și prezintă pericol pentru populația comunei.

Bărbatul, care lucrează la o stână aflată la circa 400 de metri de ultima casă din satul Belin Vale, se află în prezent internat la secția de Chirurgie a Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe, fiind în stare stabilă. Medicii spun că a avut noroc, întrucât nu a suferit leziuni interne sau fracturi  craniene.

Prefectul județului Covasna, Ráduly István, a precizat că imediat după incident autoritățile locale au convocat echipa de intervenție, fiind făcute toate demersurile legale necesare pentru extragerea animalului sălbatic.

„Încă din 2021, de când am intrat în această instituție a statului, ne-am confruntat cu acest conflict urs-om. De atunci, în repetate rânduri, la fiecare videoconferință am solicitat de la Ministerul de resort să fie găsită o soluție, pentru că este o problemă foarte mare pentru oamenii care trăiesc în această zonă, și nu numai (…) Cazul de aseară este, de fapt, un caz care s-a repetat, pentru că am înțeles de la domnul viceprimar de la Belin, care este împuternicit cu atribuții de primar, că același urs a mai intrat în acea stână, care se află la aproximativ 400 de metri de ultima casă din Belin Vale. Am întrebat dacă a convocat echipa de intervenție, mi-a spus că da, (…) au luat toate măsurile conform legii, și urmează ca ursul să fie extras. Nu este prima dată când ursul intră în acea localitate și la stâna respectivă. Îmi pare foarte rău și sunt în sprijinul cetățenilor care au probleme cu urșii, pentru că aceste animale, pe lângă că provoacă pagube materiale pentru cetățeni, omorând animale domestice, distrugând stupi, au început să atace și oameni”, ne-a spus prefectul.

„S-a apărat cu o singură mână”

Despre norocul pe care l-a avut bărbatul vorbește și prefectul județului, potrivit căruia, omul i-a ținut piept animalului sălbatic, apărându-se cu o singură mână.

„A avut foarte mare noroc, săracul om, pentru că are o singură mână, deci a putut să se apere  cu o singură mână”, a spus prefectul, care a mai precizat că la nivelul județului zilnic sunt semnalate atacuri ale urșilor.

„Am solicitat de la IJJ și ISU Covasna un raport operativ, tocmai ca să putem transmite mai departe, dar nu este un caz izolat, aproape zilnic avem asemenea situații, noroc că nu întotdeauna sunt atacați oameni, dar ne creează probleme foarte mari. Nu doar la Ministerul Mediului transmitem, ci și la Ministerul nostru, la domnul premier, pentru că găsirea soluției trebuie să fie la nivel național”, a mai spus Ráduly István.

„Zilnic primim adrese și de la Băile Bálványos. Doamne ferește ca vreun turist să vrea să facă un selfie și să pățească ceva”

Amintim că, recent, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că va elabora Ordinul privind eliminarea unui număr de urşi, pentru a diminua riscul pe care aceştia îl reprezintă pentru comunităţi din mai multe zone ale ţării, însă cotele stabilite iniţial la aproape 500 de exemplare vor fi reduse la 220.

„Noi am solicitat inițial pentru 500 de exemplare, și s-a aprobat pentru 220. Nu este corect, viața unui om este mai presus decât viața unui animal sălbatic. Am văzut declarația domnului ministru al Mediului când a fost întrebat de ce nu sunt hrăniți urșii în pădure, și dânsul a declarat că înainte să hrănim urșii în pădure, ar fi bine să hrănim elevii din școli. Deci, omul este apărat prin constituție, în primul rând, și apoi trecem la animale sălbatice. Legea există, este Legea 197/2022 care permite intervenția imediată, problema este că până ajunge echipa de intervenție la fața locului, ursul e plecat deja. Noroc că acest om a scăpat cu răni mai ușoare, pe față și la cap. Pericolul există, zilnic primim adrese și de la Băile Bálványos, unde ursul, ursoaica cu doi sau trei pui, se plimbă în parcare, în fața hotelului, unde sunt turiști. Mă gândesc că turiștii care sunt acolo nu sunt din zona noastră, deci nu cunosc agresivitatea acestor animale. Doamne ferește ca vreun turist să vrea să facă vreun selfie și să pățească ceva”, a mai spus prefectul.

Acesta a precizat că instituția pe care o conduce a transmis mai multe adrese către București, în speranța că problema urșilor va fi soluționată.

Amintim că activiştii de mediu au criticat proiectul anterior al Ordinului de Ministru, elaborat de fostul ministru Tanczos Barna, reclamând că acesta ar încuraja vânătoarea de trofee. Actualul ministru, Mircea Fechet, a precizat că tocmai acest lucru trebuie evitat și că nu-şi doreşte să vină vânători din străinătate care să vâneze contra cost urşi, iar eliminarea exemplarelor conform noilor cote va trebui să înceapă cu urşii care ajung în localităţi sau în apropierea lor.

(Ioana Ardeleanu)

Foto: Facebook / Primăria comunei Belin

Publicitate
banner we radio