Ştiri locale

UPDATE! 14 instituţii de învăţământ din judeţul Covasna încep luni activitatea faţă în faţă

Cursurile vor fi reluate luni în toată țara, însă în toate școlile și grădinițele, atât cele publice, cât și cele private, cursurile vor începe cu prezență fizică doar dacă personalul didactic are o rată de vaccinare anti Covid-19 de cel puțin 60%. Anunțul a fost făcut vineri, de ministrul Sorin Cîmpeanu, care a declarat că în acest sens va fi emis un Ordin comun al Ministerelor Educației și Sănătății.

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna a publicat, vineri, rata de vaccinare a personalului angajat în școlile și grădinițele din județ. Potrivit datelor transmise de directorii unităților de învățământ, până în data de 5 noiembrie doar 14 din cele 84 de instituții de învățământ covăsnene au o rată de vaccinare de peste 60%. Vezi mai jos lista cu toate unităţile de învăţământ din judeţ.

Publicitate

Cele mai mari rate de vaccinare se înregistrează la Casa Corpului Didactic „Csutak Vilmos” Sfântu Gheorghe (82%), Centrul Județean de Excelență Covasna (81,81%), Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” Sfântu Gheorghe (80,43%) şi Colegiul Național „Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe (77,67%).

„Este lista oficială, s-au schimbat datele, la unele unităţi ratele sunt mai mici, la altele au crescut, dar acum au fost calculate ca lumea. În continuare sunt incluşi toţi angajaţii, cadre didactice, dar şi personal didactic auxiliar şi nedidactic. Avem şi situaţia separată, iar procentul de vaccinare la personalul didactic este mai mare aproape peste tot. Dacă s-ar lua după procentul personalului didactic vaccinat atunci ar fi mai multe şcoli în format fizic. Deocamdată aşa ni s-a cerut, şi am înţeles că pentru săptămâna viitoare Ministerul lucrează şi la o variantă prin care să ajungem la nivelul structurilor, şi nu pe personalitate juridică. Acum sunt 14 unităţi de învăţământ care au rata de vaccinare de peste 60%. Am observat că, totuşi, profesorii au mers la vaccinare şi vor mai merge şi săptămâna viitoare, deci lucrurile se schimbă în bine. În ceea ce priveşte diferenţele, depinde în fiecare unitate de învăţământ cum a fost calculat numărul angajaţilor, pentru că unii profesori predau în mai multe şcoli, iar în unele cazuri s-au luat în calcul, în altele nu. Le-am dat indicaţii cum să calculeze, iar acestea sunt cifrele corecte. Directorii răspund, eu nu pot să merg să verific fiecare unitate de învăţământ, este datoria lor să aibă o procedură anume cum să îi verifice pe angajaţi, dar nu cred că ar fi colegi care să nu spună adevărul”, ne-a declarat inspectorul şcolar general, Kiss Imre.

Potrivit ministrului interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, ziua de vineri va fi considerată zi de referință pentru publicarea listelor de vaccinare la nivelul tuturor unităților de învățământ. În ceea ce privește modul în care sunt colectate datele, șeful IȘJ Covasna spune că angajaților nu li s-a cerut vreo dovadă care să ateste dacă aceștia sunt sau nu vaccinați.

„Nu s-a cerut nicio dovadă când au fost culese datele, au fost întrebați dacă sunt sau nu vaccinați. Suntem oameni maturi și responsabili, dacă cineva nu spune adevărul în acest sens este o mare problemă. Suntem profesori, și chiar dacă unii nu sunt profesori, lucrăm în școală, și de obicei oamenii se cunosc, mai ales în școlile mici. Nu cred că cineva nu ar spune adevărul în acest sens. Nu este exclus nimic, dar totuși nu aș vrea să cred. Și nu cred că personalul angajat din școală ar declara că este vaccinat și de fapt declarația să fie falsă. Dar totuși, pentru asta ar trebui scoasă o procedură, să ne spună Ministerul, pentru că dacă vaccinul nu este obligatoriu înseamnă că este decizia fiecăruia dacă se vaccinează sau nu”, a mai explicat șeful IȘJ Covasna.

Rămân în continuare în vigoare celelalte reguli. Astfel, la apariția unui caz de Covid-19 cursurile în format fizic se suspendă în clasa respectivă, iar dacă mai mult de jumătate din clase sunt în această situație toată școala trece în online.

Conform declarațiilor făcute vineri dimineață de ministrul Educației, acolo unde sunt profesori în carantină sau infectați sau unde sunt probleme de infrastructură, școala poate face cerere pentru ore online chiar dacă are rata de vaccinare peste 60%.

Ordinul comun al Ministerelor Educației și sănătății va fi publicat în cursul acestei zile în Monitorul Oficial, după ce va fi aprobat de CNSU.

 (Ioana Ardeleanu)

 

Publicitate
banner we radio